Θετικά κινήθηκε η πιστωτική επέκταση περί το τέλος του έτους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ανέρχεται σε 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Θετικά κινήθηκε η πιστωτική επέκταση περί το τέλος του έτους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ανέρχεται σε 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.
Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στο τρίτο τρίμηνο του έτους, όπου με βάση επίσημα δεδομένα η μόνη τράπεζα που κατάφερε να επιτύχει θετική πιστωτική επέκταση ήταν η Εθνική, μιας και μέτρησε λιγότερες αποπληρωμές δανείων έναντι των νέων χορηγήσεων. Αντιθέτως, στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα κυριάρχησαν οι αποπληρωμές από μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες προχώρησαν σε ομολογιακές εκδόσεις.
Τα προσεχή δύο έτη είναι απολύτως κρίσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξή τους. Όπως πολύ χαρακτηριστικά λένε τραπεζικοί παράγοντες, αν η πιστωτική επέκταση δεν κινηθεί σε αξιόλογα επίπεδα είναι πολύ δύσκολο οι τράπεζες να κρατήσουν αυτόν τον όγκο του προσωπικού και αυτόν τον όγκο των καταστημάτων, γιατί απλούστατα θα δυσκολευτούν πολύ να γίνουν κερδοφόρες.
Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες θα προσφέρουν κυρίως ψηφιακές υπηρεσίες και λιγότερο τραπεζική υποστήριξη.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουν με πωλήσεις δραστηριοτήτων τους. Οι πωλήσεις ωστόσο αυτές επί της ουσίας τις αποξένωσαν από κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως άλλωστε συνέβη και με την υποχρέωση των περισσότερων τραπεζών να πουλήσουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Αν λοιπόν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν καταφέρουν να δανείσουν τις επιχειρήσεις, τα αποτελέσματά τους θα επηρεαστούν καίρια από αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να κρατήσουν επί μακρόν τις τρέχουσες δομές τους. Έτσι γίνεται αντιληπτό πως είναι πολύ σημαντικό θέμα για τις τράπεζες η πιστωτική επέκταση όχι μόνον για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και για την ίδια τους τη λειτουργία.
Την περίοδο 2019-2021 οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στις τράπεζες προσδιορίζονται σε 2.900 άτομα και οι αποχωρήσεις από πωλήσεις δραστηριοτήτων σε 2.600 άτομα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο προηγούμενο διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν επικεντρωθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ τώρα η δραστηριότητα αυτή έχει εν πολλοίς αποσχιστεί.
Ακόμη, το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών διενεργείται πλέον ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα πολύ λίγα άτομα να πρέπει να στελεχώνουν πλέον τα καταστήματα.
Όλες οι τράπεζες προχωρούν σε αλλαγή μοντέλου καταστημάτων, ακόμη και οι πιο παραδοσιακές, όπως η Εθνική Τράπεζα.
Ηλεκτρονική τραπεζική
Οι ηλεκτρονικές τράπεζες θα πραγματοποιούν τον κύριο όγκο των εργασιών και τα καταστήματα θα είναι προσβάσιμα για όσους δεν μπορούν να κινηθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, αλλά κυρίως για εργασίες διαφορετικού τύπου, που απαιτούνται οι διαπροσωπικές επαφές.
Η νέα μορφή των τραπεζών διευκολύνει τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαύγεια των συναλλαγών, στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει τελικώς το μέγεθος και το ύψος των συναλλαγών.
Ωστόσο, υπάρχουν και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η προσωπική επαφή έστω και διαδικτυακά προκειμένου να καθοριστούν λεπτομέρειες αυτών. Αυτό το κομμάτι αφορά κυρίως τις χορηγήσεις, αλλά και τις συναλλαγές.