Συγγνώμη ζήτησε η Intel μετά τη δήλωσή της ότι διασφαλίζει πως η εφοδιαστική της αλυσίδα είναι απαλλαγμένη από προϊόντα και υπηρεσίες από την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει επικριθεί διεθνώς για βασανιστήρια και καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων αλλά και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ.
Συγγνώμη ζήτησε η Intel μετά τη δήλωσή της ότι διασφαλίζει πως η εφοδιαστική της αλυσίδα είναι απαλλαγμένη από προϊόντα και υπηρεσίες από την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα κατηγορείται και έχει επικριθεί διεθνώς για βασανιστήρια και καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων αλλά και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ.
Η κίνηση αυτή της Intel την καθιστά την τελευταία πολυεθνική εταιρεία που «μπλέκεται» στις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική περιοχή.
Η Intel είχε δηλώσει σε επιστολή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2021, ότι αποφεύγει προϊόντα και εργατικά χέρια από την Σιντζιάνγκ. Το έγγραφο ήταν μια σημείωση προς τους προμηθευτές σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.
«Για να διευκρινίσουμε, η παράγραφος για τη Σιντζιάνγκ στην επιστολή είναι μόνο για να εκφράσει την αρχική πρόθεση συμμόρφωσης και νομιμότητας, όχι την πρόθεση ή τη θέση της», δήλωσε η εταιρεία στην κινεζική γλώσσα στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.
Η επιστολή προκάλεσε σάλο στην Κίνα, με τους Global Times, το εθνικιστικό ταμπλόιντ που υποστηρίζεται από το κράτος, να κατηγορεί την Intel ότι δάγκωσε «το χέρι που την ταΐζει» και χαρακτηρίζοντας την κίνηση «παράλογη». Επιπλέον, ο brand ambassador της αμερικανικής εταιρείας και τραγουδιστής των TFBoys, ένα από τα πιο δημοφιλή boy bands της Κίνας, Wang Junkai, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει αμέσως όλες τις συνεργασίες με την Intel, σύμφωνα με το στούντιό του. Το στούντιο είπε ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα από την Intel να «εκφράσει μια σωστή στάση», αλλά η κατασκευάστρια τσιπ δεν είχε ακόμη απαντήσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία δεν είχε άλλη πρόθεση και δεν σκόπευε να εκφράσει θέση για το θέμα. «Ζητούμε συγγνώμη για το πρόβλημα που προκλήθηκε στους αξιοσέβαστους Κινέζους πελάτες, τους συνεργάτες και το κοινό μας», πρόσθεσε η Intel στη δήλωσή της.
Οι δυτικές εταιρείες αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κερδών από την Κίνα και παγιδεύονται όλο και περισσότερο σε μια μάχη που διεξάγουν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της για τη δίωξη των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ από το Πεκίνο.
Το Πεκίνο φέτος προκάλεσε μποϊκοτάζ σε μάρκες όπως η Nike και η H&M, οι οποίες είτε εξέφρασαν τις ανησυχίες για τη Σιντζιάνγκ είτε υποσχέθηκαν να εξαλείψουν τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από τη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ έβαλαν στη μαύρη λίστα ορισμένες κινεζικές εταιρείες για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους στην επιτήρηση στην Σιντζιάνγκ και ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εικαζόμενες καταχρήσεις.
naftemporiki.gr