Ο 55χρονος οικονομολόγος θεωρείται η χρυσή τομή ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. «Είναι μέλος του SPD, αλλά με προσανατολισμό την νομισματική σταθερότητα, που επιδιώκει το FDP», γράφει η Handelsblatt.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ο οικονομολόγος Γιόακιμ Νάγκελ θα είναι ο διάδοχος του Γενς Βάιντμαν στην προεδρία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
«Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και εγώ προτείνουμε τον Γιόακιμ Νάγκελ ως νέο Πρόεδρο της Bundesbank», έγραψε ο Λίντνερ στο Twitter. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μάλιστα –πιθανότατα την Τετάρτη την επιλογή του Νάγκελ. Ηδη, η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχάρη τον Νάγκελ για την τοποθέτησή του στην ηγεσία της Bundesbank.
Ο 55χρονος οικονομολόγος θεωρείται η χρυσή τομή ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. «Είναι μέλος του SPD, αλλά με προσανατολισμό την νομισματική σταθερότητα, που επιδιώκει το FDP», γράφει η Handelsblatt.
Ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της DekaBank, πιστεύει ότι ο Νάγκελ είναι ένας έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης που γνωρίζει τα πάντα. Είναι ένας οικονομολόγος ,που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Bundesbank. «Ο Γιάκιμ Νάγκελ είναι ένας εξαιρετικός διάδοχος του Γενς Βάιντμαν», τόνισε ο Αντρέας Ντόμπρετ, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank. «Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκαναν μια πολύ καλή επιλογή», πρόσθεσε. «Είναι έμπειρος, καλά ενημερωμένος και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως», τονίζει ο Ντόμπρετ.«Αυτό είναι καλό για την Bundesbank και για τη Γερμανία».
Ο Νάγκελ εργάστηκε στην Bundesbank για 17 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι ήταν στο Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Το 2017 μετακόμισε στην κρατική Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) , ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας με άλλες χώρες. Το 2020 μετακόμισε στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
«Ο Γιάκιμ Νάγκελ είναι ένας εξαιρετικός διάδοχος του Γενς Βάιντμαν», τόνισε ο Αντρέας Ντόμπρετ, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank. «Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκαναν μια πολύ καλή επιλογή», πρόσθεσε.
Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας διαδέχεται τον «ιέρακα» Γενς Βάιντμαν ,που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του τον περασμένο Οκτώβριο, για «προσωπικούς λόγους». Ο Βάιντμαν είχε αναλάβει τα ηνία της Bundesbank το 2011 και στην πραγματικότητα, η θητεία του θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2027.
Τι περιμένουμε από τον Νάγκελ;
Μέχρι τώρα, ο Γιόακιμ Νάγκελ ήταν γνωστός κυρίως στους γνωρίζοντες τον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Ως νέος επικεφαλής της Bundesbank, έρχεται στο προσκήνιο και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν παρόμοιες συγκρούσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως και με τον προκάτοχό του;», τονίζει η Tagesschau.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank, λέει πώς θα ήθελε να μην μειωθεί η επιρροή του Νάγκελ στο ΔΣ της ΕΚΤ. «Ακόμα και ένας νέος πρόεδρος της Bundesbank θα βρεθεί αναπόφευκτα σε μειοψηφική θέση στο συμβούλιο της ΕΚΤ, επειδή τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου θέλουν να βοηθήσουν τους υπουργούς Οικονομικών τους και να υποστηρίξουν μια χαλαρή νομισματική πολιτική», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Στην πραγματικότητα, όπως και ο προκάτοχός του, Γενς Βάιντμαν, ο Νάγκελ θεωρείται νεοφιλελεύθερος και ως εκ τούτου, υποστηρίζει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις του κράτους με την οικονομία», εκτιμά η Tagesschau.
«Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Νάγκελ δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς, προφανώς θέλει μια διαφορετική επικοινωνία μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ό,τι στην προηγούμενη περίπτωση του Βάιντμαν», γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η Bundesbank πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, ακούει κανείς από τα στελέχη της», προσθέτει.
Με τον Βάιντμαν στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, πολύ συχνά δινόταν η εντύπωση ότι οι Γερμανοί ήταν αυτοί που είναι πάντα αντίθετοι στην πιο χαλαρή νομισματική πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή την εντύπωση θέλει να απαλείψει ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς. «Ο τέως διοικητής της Bundesbank ήταν απογοητευμένος καθώς επί 10 χρόνια δεν μπορούσε να περάσει τις θέσεις του στην ηγεσία της ΕΚΤ για μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα, με αποτέλεσμα οι απόψεις του να είναι συνεχώς μειοψηφικές. Στην αρχή δεν τον άκουγε ο τότε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και στη συνέχεια, ο Βάιντμαν ήταν και πάλι μειοψηφία υπό το νέο αφεντικό της ΕΚΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ», τονίζει η Tagesschau.
Ο Γεργκ Κράμερ,επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, τονίζει πάντως ότι «ο νέος Πρόεδρος της Bundesbank θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για τη σταθερότητα των τιμών. Σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ»
Η ΕΚΤ εξακολουθεί πάντως να ακολουθεί «πολιτική φθηνού χρήματος», για να στηρίξει επίσης χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει σε όλους τους τόνους πώς δεν φοβάται την απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Η μήπως είναι πιο δομικοί λόγοι ,που θα διαρκέσουν περισσότερο, όπως πιστεύουν πολλοί ειδικοί; Ο Κάρστεν Μπρζέσκι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Αναμφίβολα, η νέα χρονιά θα είναι ο καλύτερος μάρτυρας…