Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ και στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Mitsubishi Corp. και της BHP Billiton, μετά την άνοδο του αργού πετρελαίου, τα μέγιστα σε 16 μήνες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του χαλκού.

Οι μετοχές της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., οδήγησαν τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών υψηλότερα, μετά την άνοδο των βασικών οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες σε συνδυασμό με την ανακοίνωση υψηλότερων των εκτιμήσεων των αναλυτών κερδών από την Sun Microsystems Inc. Οι μετοχές της United Microelectronics Corp. της Ταϊβάν κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωσή της ότι θα ακυρώσει το 30% των μετοχών της για να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 142,17 μονάδες στις 12:11 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα) οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου του 2006. Σε επίπεδα ρεκόρ οδεύουν να κλείσουν οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Στην Ιαπωνία, Nikkei 225 και Topix, κέρδιζαν 0,7%. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε 4,7% χθες, κλείνοντας στα 55,04 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2005, στο πλαίσιο των σχεδίων των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τα έκτακτα αποθέματά τους. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 54,90 δολ. το βαρέλι.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 1,3%. Ο χαλκός κέρδισε 0,8% και ο ψευδάργυρος 0,3%. Στη Ν. Υόρκη ο χαλκός σημείωσε άνοδο 2%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης και της ζήτησης κατοικιών στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Χθες ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, με τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA), να ανακάμπτει από τις μεγαλύτερες απώλειες σε δύο μήνες. Τα κέρδη της United Technologies Corp., κατασκευάστριας μηχανών αεροσκαφών και της Texas Instruments Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιπ για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, μετρίασαν τις ανησυχίες ότι η αύξηση των κερδών περιορίζεται.