Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 07:39

Kοντά στα 55 δολ. το βαρέλι το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, κοντά στα 55 δολ. το βαρέλι, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσε σε 16 μήνες χθες, εν μέσω των σχεδίων των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε 4,7% χθες, μετά τη δήλωση του υπουργού Ενεργείας των ΗΠΑ, Samuel Bodman, ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να αγοράζει 100.000 βαρέλια ημερησίως αυτήν την Ανοιξη, για να αυξήσει τη δυναμικότητα των στρατηγικών της αποθεμάτων στο 1,5 δισ. βαρέλια τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Οι αγορές που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά, θα αποφευχθούν, είπε ο Bodman.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 54,97 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 11:55 π.μ., στη Σιγκαπούρη.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,46 δολ., φθάνοντας στα 55,04 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 9 Ιανουαρίου και στα υψηλότερα μιας ημέρας από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2005. Οι τιμές του, αναρριχήθηκαν 1,35 δολ. το βαρέλι μέσα σε 15 λεπτά, μετά την ανακοίνωση του Bodman.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 55,03 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 11:51 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και τα αντίστοιχα στην Ευρώπη και την Ασία, διατηρούνται σε επίπεδα ικανά να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις στις παγκόσμιες προμήθειες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει 691 εκατ. βαρέλι, σχεδόν ίσα με τις εισαγωγές 55 ημερών, είπε ο Bodman. Τα επιπλέον αποθέματα, που αποθηκεύονται σε σπηλιές στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, θα ικανοποιήσουν την αύξηση της ζήτησης ενεργείας και θα διατηρηθούν στα επίπεδα εισαγωγών περίπου 97 ημερών των ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κυμάνθηκαν στα 10,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2006, 0,7% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Την τελευταία πενταετία, αυξήθηκαν 23%.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του πετρελαίου, υποχώρησαν 30% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου. Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, που μόλις έληξαν, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών των 49,90 δολ. το βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, περιόρισε τη ζήτηση για θέρμανση και βοήθησε στην αύξηση των αποθεμάτων για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περιφέρεια που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από τα κανονικά επίπεδα έως τις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του National Weather Service.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία αποθέματα σήμερα στις 10:30 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, πιθανόν αυξήθηκαν 1,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας δεύτερη άνοδο. Αυτά, την εβδομάδα έως τις 12 Ιανουαρίου, διατηρήθηκαν στα 321,5 εκατ. βαρέλια, 9,3% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο.

Τα αποθέματα βενζίνης πιθανόν αυξήθηκαν 1,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας έκτη συνεχόμενη άνοδο, σύμφωνα με την έρευνα. Στις 12 Ιανουαρίου τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 216,8 εκατ., 1,8% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας, την εβδομάδα που πέρασε.

Τα διϋλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, πιθανόν υποχώρησαν 250.000 βαρέλια, σημειώνοντας την πρώτη πτώση σε έξι εβδομάδες. Αυτά διατηρήθηκαν στα 141,9 εκατ. βαρέλια μία εβδομάδα πριν, 7,2% υψηλότερα του μέσου όρου πενταετίας.