Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 10:55

United Micro: Επιστρέφει 1,7 δισ. δολ. στους μετόχους, ακυρώνει μετοχές

ΠΟΣΟΝ 57 δισ. δολ. Ταϊβάν (1,7 δισ. δολ. ΗΠΑ) θα επιστρέψει στους μετόχους η United Microelectronics Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ της Ταϊβάν, μετά την υποχώρηση των μετοχών κάτω από τον γενικό δείκτη της νήσου, πέρυσι.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε σχέδιο επιστροφής 3 δολ. Ταϊβάν για κάθε μία μετοχή στους επενδυτές και να ακυρώσει 5,7 δισ. μετοχές ή το 30% των προνομιούχων μετοχών της, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα προς την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι μετοχές της United Microelectronics σημείωσαν την ανώτερη ημερήσια επιτρεπτή άνοδο 7% σήμερα στην Ταϊπέι.

Η United Microelectronics, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, έχει μετρητά ύψους 83 δισ. δολ. Ταϊβάν, ίσα με το 30% των μετοχών της. Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 9,7% έως και χθες μέσα στο έτος, λιγότερη του ημίσεως της ανόδου 22% του δείκτη Taiex κατά ένα μέρος και λόγω της ανησυχίας ότι η ανάπτυξη των κερδών μειώνεται, καθώς οι πελάτες περιορίζουν τις παραγγελίες τους.

Η εταιρεία δαπάνησε 1 δισ. δολ. ΗΠΑ σε βιομηχανίες και εξοπλισμό πέρυσι και σχεδιάζει να επενδύσει το ίδιο ποσόν φέτος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της, Bowen Huang.

H διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών θα ανασταλεί στην Ταϊπέι για 15 ημέρες μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης του κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Huang. Οι αμερικανικές μετοχές της εταιρείας θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται στη Ν. Υόρκη περίπου την ίδια περίοδο ή και λιγότερο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μετοχές της United Microelectronics αναρριχήθηκαν σήμερα σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, φθάνοντας τα 20,95 δολ. Ταϊβάν η μία στην Ταϊπέι. Οι αμερικανικές μετοχές της σημείωσαν χθες άνοδο 11%, φθάνοντας στα 3,67 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη.

Το σχέδιο ακύρωσης θα αποτελεί ρεκόρ μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών της Ταϊβάν, σε όρους αξίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Commercial Times, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή.

Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της United Microelectronics, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματά της και εκτιμάται ότι θα εμφανίσει 20% χαμηλότερα κέρδη, στα 27,2 δισ. δολ. Ταϊβάν. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., σημείωσαν μέσα σε ένα έτος έως και χθες άνοδο 15%.