Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2001 18:59

Η Fed σε ρόλο αποσόβησης της ύφεσης

Στην προσπάθεια να αποτραπεί η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει επικεντρωθεί το έργο της Fed, καθώς, όπως παραδέχθηκε για άλλη μια φορά σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Φεντέραλ Ριζέρβ στη σημερινή του ομιλία ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής του Kογκρέσου προειδοποίησε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντική επιβράδυνση, γεγονός που εγκυμονεί ιδιαίτερες ανησυχίες για το προσεχές μέλλον. Στις αρχές του 2001, μάλιστα, ο διοικητής της Fed παραδέχθηκε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας βρέθηκαν πολύ κοντά στο μηδέν, ενώ για το τρέχον έτος εκτίμησε, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 2,5%. Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Fed υπογράμμισε, ότι η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας παραμένει υψηλή, ενώ πολλοί επιχειρηματίες έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον των επενδύσεών τους, ειδικότερα στο χώρο της νέας τεχνολογίας.

Μπροστά στον κίνδυνο η οικονομία των ΗΠΑ να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, σύμφωνα πάντα με τον Αλαν Γκρίνσπαν, η Fed είναι έτοιμη να αντιδράσει πιο «επιθετικά» υιοθετώντας διαφορετική τακτική από αυτή που μας είχε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Η παρατήρηση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, ερμηνεύεται ως μία σαφής ένδειξη ότι στις 20 Μαρτίου 2001 η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις ως προς το μέγεθος της ενδεχόμενης μείωσης.

Η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed δεν φαίνεται, πάντως, να εξέπληξε τους επενδυτές, καθώς αυτή την ώρα Nasdaq και Dow Jones συνεχίζουν να καταγράφουν τα κέρδη που είχαν αποκομίσει από την αρχή των συνεδριάσεων. Ο Nasdaq, μάλιστα, έχει περιορίσει τα αρχικά του κέρδη και αυτή την ώρα βρίσκεται στις 2.533,72 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,77% σε σχέση με χθες, ενώ λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη της τάξεως του 1,84%. Ο Dow Jones βρίσκεται στις 10.987,4 μονάδες με άνοδο 0,37% σε σχέση με χθες.