Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 13:04

Sun Micro: Στα ύψη οι μετοχές μετά την επιστροφή στην κερδοφορία

ΣΤΑ ΥΨΗ αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Sun Microsystems Inc., μετά την ανακοίνωση της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών κομπιούτερ στον κόσμο, ότι εμφάνισε για πρώτη φορά κέρδη σε έξι μήνες, και πως έλαβε επένδυση ύψους 700 εκατ. δολ., από την Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 9,5%, φθάνοντας στα 6,20 δολ. η μία κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση χθες στις ΗΠΑ. Οι μετοχές, που έκλεισαν χθες στα 5,66 δολ. η μία στο Nasdaq της Ν. Υόρκης, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 29%.

Η ζήτηση για επεξεργαστές τροφοδότησε τις πωλήσεις, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Jonathan Schwartz. Ο Schwartz, που πήρε αυτήν την θέση τον Απρίλιο από τον συνιδρυτή, Scott McNealy, έχει μειώσει 3.700 θέσεις εργασίας και έχει κλείσει γραφεία για να περιορίσει τις ζημίες που την τελευταία πενταετία διαμορφώθηκαν στα 5,38 δισ. δολάρια.

Η Sun είπε ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 126 εκατ. δολ. ή 3 σεντς ανά μετοχή, από ζημίες 223 εκατ. δολ. ή 7 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 6,9%, φθάνοντας στα 3,57 δισ. δολ. υψηλότερα από τα 3,52 δισ. δολ., που προέβλεπαν ότι θα εμφανίσει οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η Sun είπε ότι μέρος από τα κεφάλαια της KKR θα τα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει εμπορικές συναλλαγές.

Η Sun, που είχε πει τον Μάϊο ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας έως 5.000, θα συνεχίσει να απολύει προσωπικό όσο αυτό θα κρίνεται απαραίτητο για τη μείωση του κόστους, όπως δήλωσε χθες ο οικονομικός της διευθυντής, Mike Lehman. Ο ίδιος επανέλαβε την υπόσχεση να επιτύχει περιθώριο κέρδους 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και μακροπρόθεσμα 10%.

Οι πωλήσεις επεξεργαστών, που αποτέλεσαν το 46% των εσόδων, αυξήθηκαν 14%, φθάνοντας στο 1,63 δισ. δολάρια. Τα έσοδα για αποθήκευση υποχώρησαν 6,6%, στα 626 εκατ. δολ. και αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% των πωλήσεων. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες αυξήθηκαν 6,3%, φθάνοντας στο 1,31 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο θα κυμανθούν από 3% έως 5% χαμηλότερα του δευτέρου τριμήνου ή από 3,39 δισ. έως 3,46 δισ. δολ. είπε ο Lehman. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι αυτά θα είναι 3,32 δισ. δολάρια.

Με στόχο την αύξηση των πωλήσεων ο Schwartz αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε τη συμφωνία να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα τσιπ από την Intel Corp. θέτοντας τέλος στην αποκλειστική χρήση των επεξεργαστών προσωπικών υπολογιστών της Advanced Micro Devices Inc.

Οι ανταγωνίστριες της Sun, Hewlett-Packard Co., Dell Inc. και International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) αγοράζουν μέρη από την Intel και την Advanced Micro.

Το εννεάμηνο του 2006 η Sun εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών, με την ανάπτυξη των εξαγωγών να υπερβαίνει την αντίστοιχη των εξαγωγών της ΙΒΜ, της Hewlett- Packard και της Dell, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών αγοράς, Gartner Inc.

Ο Schwartz είπε ότι η Sun θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα τσιπ της Intel, το πρώτο εξάμηνο του έτους και δεν περιμένει η συμφωνία αυτή να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.