* Δεν μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές της Αθήνας το ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε πράξεις κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις. Στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο εμφανίστηκε από το ξημέρωμα.
Από την έντυπη έκδοση
* Δεν μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές της Αθήνας το ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε πράξεις κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις. Στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο εμφανίστηκε από το ξημέρωμα. Καθώς τα κέρδη των ΣΜΕ για τους βασικούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων ήταν σημαντικά και αποτελούσαν συνέχεια της προχθεσινής ανόδου στη Wall Street. Έτσι και στην πρώτη μισή ώρα εδώ οι προσδοκίες ήταν ανεβασμένες. Και πώς να μην είναι αφού το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα ήταν +0,56% ψηλότερα από το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης. Επίσης, έπειτα από ακριβώς ένα τέταρτο τα κέρδη του μέσου όρου είχαν περάσει το 1%, με τον Γ.Δ. στις 892,73 και ελάχιστο την τιμή ανοίγματος στις 888,35 μονάδες. Παράλληλα ο τζίρος στις 11:00 ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη συνεδρίαση στο ίδιο διάστημα.
* Αργότερα έπεσαν οι ρυθμοί συναλλαγών, όπως συμβαίνει συνήθως όταν η διαπραγμάτευση γίνεται σε θετικό πεδίο, ενώ και η ανοδική ορμή εμφάνισε δείγματα εξάντλησης. Έτσι στο γύρισμα προς χαμηλότερα επίπεδα, μετά την τοπική κορυφή, η αγορά επέστρεψε κοντά στις 888 με μεταβολές της τάξης του +0,6% και στις 12:10 φάνηκε πως θα αναζητηθεί νεότερο χαμηλό από την τιμή ανοίγματος. Τότε ο τζίρος ήταν 10,3 εκατ. ευρώ με 0,42 εκατ. σε πακέτα. Από δύο την πρώτη ώρα, τα πτωτικά blue chip ήταν επτά και την άνοδο στήριζαν τα τραπεζικά και οι ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΟΠΑΠ. Με τη συμπλήρωση πέντε ωρών ελεύθερων συναλλαγών το τοπίο δεν είχε αλλάξει σημαντικά. Ο τζίρος, ευρισκόμενος λίγο πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ, έδειξε πως έτρεχε με 5 εκατ. ευρώ την ώρα, ο Γ.Δ. ήταν λίγο πάνω από τις 890 μονάδες με μεταβολή +0,77% και τα πτωτικά blue chip ήταν τρία, όλα με πτώση μικρότερη του 0,5%.
* Το γεγονός που είχε προστεθεί αφορούσε την εγγραφή κατώτερου ημέρας λίγο χαμηλότερα από την τιμή ανοίγματος. Ήταν πλέον οι 887,81 μονάδες και είχε εμφανιστεί δύο φορές, στις 14:28 και στις 14:44, ενώ αμέσως μετά τη δεύτερη φορά η ζήτηση κυριάρχησε και ο Γ.Δ. πήρε φόρα με αποτέλεσμα να περάσει πάνω από τις 890 μονάδες. Η συνήθης κόπωση της ζήτησης είχε εκδηλωθεί στο πρώτο μέρος και μάλλον είχε καταλήξει στον σκληρό για την ημέρα πυθμένα στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Ήταν αποκλειστικά στο χέρι των διαχειριστών κεφαλαίων σε δολάρια η όποια αλλαγή θα σημείωνε η δυναμική στην Αθήνα. Καθώς ως τις 15:30 ήταν πάλι μια συσσώρευση, αλλά ανοδική αυτή τη φορά.
* Οι δε τιμές που έδωσαν οι θεσμικοί στον Γ.Δ. είχαν σχέση με τη στατιστική εικόνα του. Τα επίπεδα μεταξύ 890 και 892 μονάδων εμφανίστηκαν μια μέρα που ο απλός ΚΜΟ200 ημερών ήταν στις 887,94 μονάδες και ο εκθετικός πολύ χαμηλότερα, στις 868,2. Αλλά πολύ κοντά στον απλό ΚΜΟ200 ημερών ήταν επίσης ο απλός των 20 ημερών (889,05) και ο εκθετικός 20 ημερών (890,34). Αυτούς θα άξιζε να βάλει κάτω ο Γ.Δ. στο κλείσιμο. Με ανώτερο ημέρας τις 894,90 και κλείσιμο λίγο κάτω από τις 893, η «αποστολή» στατιστικής αναβάθμισης στέφθηκε με επιτυχία. Σήμερα, μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων με λήξη το 2021, θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των επαγγελματιών για τη δυναμική ως το τέλος ενός περιπετειώδους έτους.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
* Από αυτήν την παράγραφο της… νεότατης (είκοσι ετών) στήλης έχουμε προβλέψει με σχετική ακρίβεια ορισμένα ζητήματα για την επίμονα αφυπνιστική πανδημία. Όλοι όσοι μέσα από την κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη ή τα πλαστογραφημένα έγγραφα φαίνονται ως υπάκουοι στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ειδοποιούνται: Οι μέρες της λούφας και παραλλαγής είναι μετρημένες. Η παράλλαξη Όμικρον έχει τέτοια μεταδοτικότητα, που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο ακόμα και το 30% των εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση! Τους παντελώς ανεμβολίαστους θα τους μολύνει με τεράστια ευκολία και αρκετοί από αυτούς θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. Τα σκέρτσα και τα ψευδοεπιχειρήματα θα ποδοπατηθούν από το πλήθος των κρουσμάτων. Ήδη τα συστήματα υγείας των πιο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών γονατίζουν. Το δικό μας ήδη το γονάτισαν η «νεοελληνική» ανεμελιά και η κομματική εκμετάλλευση κάθε ζητήματος. Αλλά μάλλον τέτοιο πολιτικό σκηνικό αρέσει (;), βολεύει (;) τους πολίτες αυτού του απέραντου φρενοκομείου, στο οποίο 150 σε 360 δημοτικούς υπαλλήλους αρνούνται τον εμβολιασμό και λουφάρουν στα ράπιντ τεστ.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης