Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 19:01

Θεσμοθετείται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στον ΟΓΑ

Σημαντική πρόοδος συντελείται στον ΟΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Αναλυτικά:

- Θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν αγροτικές συντάξεις 40.000 νέοι αγρότες ηλικίας 55 έως 65 χρονών.

- Επεκτείνεται και στον ΟΓΑ η παροχή του παραπληγικού επιδόματος των 559 ευρώ το μήνα σε 20.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού.

- Θεσμοθετείται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών, προβλέποντας 12 εξαμηνιαίες δόσεις για την εξόφλησή τους, ώστε 240.000 αγρότες που έχουν εκκρεμότητες, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να έχουν βιβλιάριο υγείας.

- Ολοκληρώνεται ο νέος κανονισμός οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας που, όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης, θα ενισχύσει τη διαφάνεια στον Οργανισμό αλλά και την εξυπηρέτηση των αγροτών, ενώ ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τον ΟΓΑ.

Η αύξηση στις αγροτικές συντάξεις, φέτος, ως προς το κατώτερο επίπεδο, θα είναι στα 277,5 ευρώ, ενώ από την 1/1/2008 θα φθάσει στα 330 ευρώ.

«Ο κ. Τσιτουρίδης, σήμερα, με αφορμή την επίσκεψή του στον ΟΓΑ, προχώρησε σε ένα "υποσχεσιολογίας το ανάγνωσμα". Οι μακροσκελείς δηλώσεις του υπουργού εξυπηρετούν απλώς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Σήμερα, υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών, ενώ για το 2008 υπόσχεται (με το αζημίωτο, διότι αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση) ακόμα μεγαλύτερες... Μετά τρία χρόνια διακυβέρνησης ανακάλυψε πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός λειτουργίας του ΟΓΑ. Δεν μας λέει ποιος τον εμπόδισε μέχρι τώρα να το κάνει και το κυριότερο, δεν μας λέει σε ποια κατεύθυνση θα κινείται αυτός ο εκσυγχρονισμός», σχολίασε η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.