Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 07:33

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του άνοδο, ύστερα από την έκθεση που έδειξε ότι η ζήτηση του καυσίμου στις ΗΠΑ αυξήθηκε για δεύτερη εβδομάδα καθώς ο ψυχρός καιρός αύξησε τη χρήση θέρμανσης.

Οι παραδόσεις από τα διϋλιστήρια και τους σταθμούς κυμάνθηκε στα 20,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε και στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, μετά την αύξηση των φορτώσεων διϋλισμένων προϊόντων, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Η ζήτηση για θέρμανση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, θα είναι 17% υψηλότερη του μέσου όρου έως τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Weather Derivatives.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 55,16 δολ. το βαρέλι, 21 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:08 μ.μ. στη Σιγκαπούρη (τοπική ώρα).

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 33 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 55,37 δολ. το βαρέλι, μετά από άνοδο 4,7% την προηγούμενη ημέρα, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να διπλασιάσουν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου από την Ανοιξη.

Οι τιμές ανέκαμψαν μετά την υποχώρησή τους στα 53,66 δολ. χθες, όταν ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τα αποθέματα της βενζίνης και των διϋλισμένων προϊόντων, που σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από τις προβλέψεις.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 55,36 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures, στις 11:49 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, αυξήθηκαν κατά 750.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 142,6 εκατ. βαρέλια, 9,4% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα αυξάνοντο κατά 250.000 βαρέλια.

Οι προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν 4,01 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 220,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, 2,9% υψηλότερα του μέσου όρου πενταετίας. Η αύξηση ήταν υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών και η έκτη συνεχόμενη.

Ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ τους δύο προηγούμενους μήνες, περιόρισε τη ζήτηση θέρμανσης και έδωσε τη δυνατότητα στα διϋλιστήρια να αυξήσουν την παραγωγή βενζίνης. Το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών και στα 49,90 δολ. το βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου, ανέκαμψε, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν και ο υπουργός Ενεργείας των ΗΠΑ, Samuel Bodman, είπε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αγοράζουν 11 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε περίπου δύο μήνες.

Tο πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,5840 δολ. το γαλόνι, μετά τη χθεσινή του άνοδο 0,5%, στο 1,5839 δολάρια.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ είναι πιθανόν να διατηρηθούν κάτω από τον μέσον όρο έως τις 7 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες το National Weather Service.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα κατά 789.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 322,2 εκατ. βαρέλια, 9,4% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.

Ο ΟΠΕΚ, που μείωσε πέρυσι την παραγωγή του για να περιορίσει την άνοδο των αποθεμάτων δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού, Mohamed al-Hamli, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικούο Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, υποχώρησε για τρίτη εβδομάδα στα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών. Η ζήτηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κυμάνθηκε στα 9,13 εκατ. βαρέλια, 2,2% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.