Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 11:52

Tongaat: Επένδυση 182 εκατ. δολ. γα επέκταση στη Μοζαμβίκη

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,3 δισ. ραντ (182 εκατ. δολ.) ενέκρινε η Tongaat-Hulett Group Ltd., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ζάχαρης της Αφρικής, για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη Μοζαμβίκη, καθώς επιδιώκει την αύξηση των εξαγωγών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η παραγωγή ζάχαρης θα υπερδιπλασιαστεί στους 270.000 τόνους από τις δύο μονάδες στα νότια της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Tongaat, που εδρεύει στη Νότιο Αφρική. Η περιφερειακή παραγωγή θα αυξηθεί 64%, φθάνοντας στο 1,9 εκατ. τόνους έως το 2009, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η Μοζαμβίκη, σε αντίθεση με τη Νότιο Αφρική, θα αποκτήσει αφορολόγητη πρόσβαση στην αγορά ζάχαρης της Ε.Ε. από το 2009. Η Ε.Ε. μειώνει τις επιδοτήσεις ζάχαρης στις χώρες-μέλη της και καταργεί τους δασμούς πλέον του 200% στις εισαγωγές από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Tongaat-Hulett θα πουλά ζάχαρη στη Ε.Ε. στην καθορισμένη τιμή των 19,6 σεντς του δολ. των ΗΠΑ ανά λίμπρα για έξι χρόνια από το 2008, επεσήμανε ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Peter Staude. Η εταιρεία θα παράγει ζάχαρη στη Μοζαμβίκη προς 8,5 σεντς η λίμπρα.

Η Tongaat θα δαπανήσει 1,16 δισ. ραντ για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Xinavane, αυξάνοντας το μερίδιο της στη μονάδα στο 88% από 49%, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Θα φυτέψει 6.200 εκτάρια περισσότερα ζαχαροκάλαμα εκεί και επιπλέον 2.100 εκτάρια στην Mafambisse.

Η Anglo American Plc κατέχει περίπου το 51% της Tongaat. Το μερίδιό της στην εταιρεία ζάχαρης θα μειωθεί στο 38%, όταν η Tongaat διαχωρίσει τη δραστηριότητά της στο αλουμίνιο και πουλήσει μερίδια σε μαύρους επενδυτές.