Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 11:56

Παπαληγούρας: Στο τελικό ν/σ για τον Πτωχευτικό Κώδικα οι παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ για τον Πτωχευτικό Κώδικα είχε σήμερα στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

Ο κ. Παπαληγούρας, ενημέρωσε τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, οι ρυθμίσεις του οποίου -όπως σημείωσε- ενδιαφέρουν άμεσα όχι μόνο τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΓΣΕΕ διατύπωσε σχετικά ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες και αποδέχθηκε, με τη δέσμευση ότι θα ενσωματωθούν στο τελικό Νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο κ. Παπαληγούρας, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα «αποσκοπούμε να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας, παρέχοντας την εγγύηση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρήσεις που ατύχησαν αλλά αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν».

Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμορφώνει ριζικά τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, επέρχονται, μεταξύ άλλων, οι εξής μεταβολές:

* Καταργείται η προσωπική κράτηση του καλόπιστου οφειλέτη.

* Εκσυγχρονίζονται οι κρίσιμες και θεμελιώδεις έννοιες της πτωχευτικής νομοθεσίας.

* Εισάγεται για πρώτη φορά, πέρα από την παραδοσιακή πτώχευση, και η επιδίωξη της διατήρησης της πτωχεύουσας επιχείρησης στη ζωή, κατά τα πρότυπα των ξένων νομοθεσιών.

* Προβλέπεται διαδικασία αναδιοργάνωσης της υπό πτώχευση επιχείρησης για τη διάσωση και αξιοποίησή της, με αποτέλεσμα αφενός την ελαχιστοποίηση της απώλειας θέσεων εργασίας και βιώσιμων επιχειρήσεων και αφετέρου τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των πιστωτών.

* Δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα η απλή χρεοκοπία στις συνήθεις μορφές της. Προβλέπονται, αντίθετα, αυστηρές κυρώσεις για τη δόλια χρεοκοπία.

* Ο οφειλέτης που πτώχευσε παύει να στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

* Με τον προβλεπόμενο μηχανισμό της διαδικασίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές -πάντοτε υπό δικαστική εποπτεία- αποθαρρύνεται η κήρυξη της πτώχευσης.