Η μάχη του προϋπολογισμού διεξάγεται στη Βουλή, με την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την επόμενη ημέρα της οικονομίας αλλά και για την ακρίβεια. Η συζήτηση ολοκληρώνεται το Σάββατο με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την ονομαστική ψηφοφορία.
Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Η μάχη του προϋπολογισμού διεξάγεται στη Βουλή, με την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την επόμενη ημέρα της οικονομίας αλλά και για την ακρίβεια. Η συζήτηση ολοκληρώνεται το Σάββατο με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την ονομαστική ψηφοφορία.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσέλθει σε αυτή τη μονομαχία με εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική για την πορεία της οικονομίας και έχουν οδηγηθεί σε μια μετωπική αντιπαράθεση με το κύμα των ανατιμήσεων να είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανάλογα και με τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για έναν προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας που θεωρεί λήξασα την πανδημία και αγνοεί την ακρίβεια.
Δεδομένο πάντως είναι πως η συζήτηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο και ενώ υπάρχουν αρκετά θολά σημεία για τις εξελίξεις το 2022. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αβεβαιότητες - ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον- όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας και από την άλλη πλευρά εκκρεμεί η ευρωπαϊκή συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης ποντάρει η κυβέρνηση, εστιάζοντας στο σχέδιο για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Πάντως το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια που μετακυλίεται και στα βασικά αγαθά οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (κυρίως τα πλέον ευάλωτα), λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυπριακού Μητσοτάκη στην Ολομέλεια το Σάββατο, όπου θα ξεδιπλωθούν οι επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει και θα μπουν σε εφαρμογή το 2022 είναι μεταξύ άλλων : η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την απορρόφηση των κραδασμών από το ενεργειακό ράλι, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί .
Μιλώντας στη Βουλή ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε πως η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση των φορολογικών βαρών, στη δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και άρα στην προσέλκυση επενδύσεων.«Αντιθέτως με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος αποτελούν βασικές συνιστώσες μιας ισχυρής ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για έναν προϋπολογισμό «που θεωρεί λήξασα τη πανδημία και αγνοεί την ακρίβεια» εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό που τονίζεται από την Κουμουνδούρου είναι πως η συζήτηση στη Βουλή δεν αφορά μονάχα την οικονομία αλλά είναι μία συνολική πολιτική αντιπαράθεση.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία : την υγειονομική κρίση αλλά και το κύμα ακρίβειας, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η κυβέρνηση ουσιαστικά καλλιεργεί μια πλασματική εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.
Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας είναι πως πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ´Εφη Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Χαρίτση και των τεχνοκρατών που συμμετέχουν στο think tank του προέδρου δηλαδή του Δημήτρη Λιάκου, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Τάκη Κορκολή.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έρχεται νέα σύγκρουση του «αυστηρού Βορρά» με το Νότο που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η πρόβλεψη – δέσμευση Μητσοτάκη για 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 έρχεται την ώρα που η συζήτηση αυτή για το πού θα «προσγειωθεί» η ΕΕ την επομένη της πανδημίας και την ανάδειξη μίας εναλλακτικής ατζέντας απέναντι στις αποτυχημένες συνταγές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην προπανδημική περίοδο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση».
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για έναν προϋπολογισμό που είναι «άδικος, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός και προπαντός με δυσοίωνες προοπτικές υλοποίησης» μίλησε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Τώρα και με την έξαρση της ακρίβειας η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες καταντούν να πληρώνονται ως Βαλκάνιοι και να πληρώνουν ως Ευρωπαίοι» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
Από το ΚΚΕ γίνεται λόγος για «κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης» και τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει κατάργηση που ΦΠΑ στα λαϊκά είδη και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην ενέργεια. «Η μείωση των χρηματοδοτήσεων του προϋπολογισμού σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης των λαϊκών αναγκών για συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, πρόνοια και υγεία, κι εν μέσω πανδημίας, φορτώνει με επιπλέον βάρη τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων» σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης.
«Διάτρητο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, εστιάζοντας στην ανάγκη να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει δραστικά τα κονδύλια για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νοικοκυριών, εν μέσω μεγάλης ενεργειακής κρίσης και πανδημίας.
Για έναν προϋπολογισμό για τους λίγους κάνει λόγο το ΜέΡΑ 25. Όπως σημείωσε η Σοφία Σακοράφα «τιπρωτοτυπία έχει, άραγε, αυτός ο προϋπολογισμός ; Απολύτως καμία. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόζονται, χρόνο με το χρόνο, στη χώρα μας, με αξιοθαύμαστη αντικοινωνική συνέπεια».