Τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα, τόσο μέσα από τη δράση, τις πρωτοβουλίες και το ρίσκο που πρέπει να αναλάβει, όσο και μέσα από την αλλαγή κουλτούρας και τρόπου σκέψης που χρειάζεται για να εμπνεύσει, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Dr Βασίλης Απόστολόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της 7ης Eτήσιας Oικονομικής Διάσκεψης με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2.0: Επαναπροσδιορίζοντας την Ελληνική Επιχειρηματικότητα».
Τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα, τόσο μέσα από τη δράση, τις πρωτοβουλίες και το ρίσκο που πρέπει να αναλάβει, όσο και μέσα από την αλλαγή κουλτούρας και τρόπου σκέψης που χρειάζεται για να εμπνεύσει, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Dr Βασίλης Απόστολόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της 7ης Eτήσιας Oικονομικής Διάσκεψης με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2.0: Επαναπροσδιορίζοντας την Ελληνική Επιχειρηματικότητα».
«Καλούμαστε σήμερα να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον και ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν θα είναι καθοριστικός. Στο καίριας σημασίας σχέδιο Ελλάδα 2.0 η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών απαντά σήμερα με την Επιχειρηματικότητα 2.0, ένα πλαίσιο κατευθύνσεων με πυξίδα την βιωσιμότητα, την αειφορία, την ανταγωνιστικότητα, τις ποιοτικές επενδύσεις, τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, το «scale-up», καθώς και τον σύγχρονο αξιακό κώδικα και κουλτούρα που πρέπει να διέπει την ελληνική επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας ότι «μέσα από αυτό το πρίσμα θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και από ποια στοιχεία, ηθικούς κανόνες, πρακτικές, άξονες και αξιακή πυξίδα θα διέπεται».
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ τόνισε ότι «δεν γίνεται να συνεχίζουμε σε λογικές "small is beautiful", μικρών και μοναχικών επιχειρήσεων, χωρίς αναπτυξιακό όραμα συνοδευόμενο από ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα σχέδια, ακέραια "business plan", σωστό εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο και δικλείδες ασφαλείας και διαχείρισης ρίσκου στη βάση των διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών. Ούτε γίνεται πλέον να χρίζουμε "επιχειρηματικά σχέδια" το ο,τιδήποτε απλώς για να απορροφήσουμε επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις και κίνητρα μόνο στη βάση ανταγωνιστικών business plan, άρτιων και βιώσιμων επιχειρηματικών προτάσεων που χτίζουν κλίμακα, αυξάνουν τον πλούτο, δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας και έχουν βιώσιμο ορίζοντα».
Είπε επίσης ότι «δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να διαιωνίζουμε κακές πρακτικές, και να επιβαρύνουμε το υγιές επιχειρηματικό οικοσύστημα και να σέρνουμε προβληματικές επιχειρήσεις σε μία αδιέξοδη προσπάθεια να αναβάλλουμε το αναπόφευκτο. Η επιτυχία των επιχειρήσεων εφεξής πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανταγωνιστικότητα, και όχι στην ικανότητα των επιχειρηματιών να διαπλέκονται».
«Τα επόμενα χρόνια, κεφαλαιοποιώντας τους αναπτυξιακούς πόρους και το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας, καλούμαστε να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα των οικογενειακών επιχειρήσεων, οδεύοντας όμως σε μία συγκροτημένη τροχιά scale-up, εξωστρέφειας, ανάπτυξης, να αλλάξουν κλίμακα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, με ανοιχτές γέφυρες συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Διεθνείς, που να προάγουν την εξωστρέφεια και να δίνουν προοπτικές ανάπτυξης στις εξαγωγές και στον όγκο, και στην κλίμακα. Παράλληλα, εγχώριες συνεργασίες, που να ενισχύουν το Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, να μεγιστοποιούν εσωτερικά την υπεραξία και να μια "win-win" σχέση. Καθώς και "disruptive" γέφυρες με την καινοτόμα και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, το τεχνολογικό οικοσύστημα, που δύναται να αναπτυχθεί σημαντικά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος.
Ο κ. Αποστολόπουλος έδωσε έμφαση στην αλλαγή κουλτούρας που απαιτείται. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα μας ως προς τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, στην καινοτομία και την πρωτοπορία. Να μην επαναπαυόμαστε, καθώς είναι τόσο γρήγορη και διαρκής η εξέλιξη της τεχνολογίας και τέτοιας έντασης ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που τα σημερινά δεδομένα τόσο στον χάρτη της παραγωγής όσο και στον χώρο των υπηρεσιών, θα έχουν αλλάξει άρδην μέχρι το 2030. Παρότι βελτιωμένη η εικόνα των ελληνικών επενδύσεων σε R&D, ακόμα παραμένουμε περίπου στο 1/3 του μέσου όρου. Για να πετύχουμε τους κεντρικούς στόχους που σας ανέπτυξα, δεν πρέπει απλά να κάνουμε catch-up, αλλά να επενδύσουμε υπερ-πολλαπλάσια, εισφέροντας κεφάλαια και έξυπνους επενδυτές από το εξωτερικό», είπε.
Με αυτό ως ζητούμενο, «καλούμαστε άμεσα να αναπτύξουμε μία άλλη προσέγγιση στον επενδυτικό μας σχεδιασμό, που τόσο στις εταιρίες μας, όσο και συλλογικά, μέσα από επιχειρηματικά cluster στον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας να διασφαλίσουμε πως οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα αναδειχθούν πρωτοπόρες στην επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας» πρόσθεσε.
Έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι «οι επενδύσεις που καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, οφείλουν να λάβουν υπόψη τις κυρίαρχες τάσεις τόσο των κλάδων τους όσο και ευρύτερα παγκοσμίως. Από τον Τουρισμό, όπου ήδη η πυξίδα δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να προτεραιοποιηθεί η ποιότητα, με διασύνδεση του Οικοσυστήματος που ονομάζουμε στην ΕΕΝΕ "Οικονομία της Φιλοξενίας", με στόχο να δημιουργήσουμε την μέγιστη δυνατή υπεραξία μέσα στο Ελληνικό Οικοσύστημα και τις τοπικές κοινωνίες. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τοπικούς εταίρους, εμπνέοντας την διάχυση του "culture change" που περιγράφουμε, με δράσεις, πρωτοβουλίες, και πάνω από όλα μέσα από «win-win» συνεργασίες μακροχρόνιου χαρακτήρα που θα προσδώσουν εμπιστοσύνη και συνέπεια ωφελώντας τα πρότζεκτ και διευκολύνοντας τις συναλλαγές σε όλο το εύρος της αλυσίδας», είπε μεταξύ άλλων.
«Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να καταρτίσουμε σχέδια επαύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, επενδύοντας στο Industry 4.0, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ψηφιοποίηση και τον ρομποτικό αυτοματισμό, στις ψηφιακές δεξιότητες και τα ψηφιακά βοηθήματα, στην επόμενη μέρα της Αγροδιατροφής και τον νέο χάρτη των υπηρεσιών. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες και τα συνεργατικά σχήματα που χρειάζεται να προκύψουν για να ξεφύγουμε από το κρίσιμο μειονέκτημα των πολλών μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, καλούνται να σκεφτούν την μεγάλη εικόνα, να είναι έτοιμοι να μοιραστούν για να πολλαπλασιάσουν. Η επιχειρηματικότητα παγκοσμίως έχει αλλάξει ταχύτητα και διάρθρωση. Το στοίχημα στην Ελλάδα είναι, διατηρώντας την Ελληνικότητα, να κατακτήσουμε μία σημαντικότερη θέση στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια αγορά, χτίζοντας μεγαλύτερες και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις εξαγωγές μας, και αναπτύσσοντας προϊόντα που μπορούν να υποκαταστήσουν εισαγωγές, με τρόπο φυσικό» παρατήρησε.
Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην σημασία της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού της κυκλικής οικονομίας, του «Zero Waste» και της ανακύκλωση, της αειφορίας, των στόχων του ESG, των μεγάλων δεδομένων, της απομακρυσμένης εργασία και των ψηφιακών δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της ψηφιακής εκπαίδευσης, που είναι κεντρικές τάσεις και δυναμικές που εδραιώνονται παγκοσμίως. «Η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Επιχειρηματικότητα συγκεκριμένα, καλούνται σήμερα να κάνουν άλματα και να πραγματοποιήσουν θεμελιώδεις υπερβάσεις για να διασφαλίσουν την επόμενη μέρα και να δώσουν ευκαιρίες στους επιχειρηματίες του αύριο και την κοινωνία. Και αν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν επενδύσουμε αποφασιστικά σε νέες κατευθύνσεις και νέες λογικές, καμία εξωτερική χρηματοδότηση η κίνητρο από μόνο του, δεν θα μπορέσει να λύσει μακροχρόνια τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν» είπε.
Αναφορικά με την τεχνολογία ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι είναι αναγκαία για όλο το μετασχηματισμό του κράτους και της επιχειρηματικότητας. Χωρίς τεχνολογία δεν πάμε παρακάτω, δεν αναπτυσσόμαστε, δεν αλλάζουμε ταχύτητα και κλίμακα. Πλην όμως, αυτό είναι παγκόσμια δυναμική και τάση. Αυτό που θα μας διαφοροποιήσει όμως στο τεχνολογικό μας ταξίδι και τον μετασχηματισμό, και θα δημιουργήσει μία πρόσθετη προοπτική για την Ελλάδα, είναι η «ανθρωπιά», οι αξίες, η ηθική και η φιλοσοφία μας, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολόπουλος.
«Οι Έλληνες επιχειρηματίες της ΕΕΝΕ, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη, και σύμμαχός μας θα είναι η Επιχειρηματικότητα 2.0, όσο περισσότερο αγκαλιάσει το Ελληνικό Επιχειρείν αυτή την πυξίδα, τόσο ισχυρότερο θα γίνει το πρόταγμα, θα επιταχυνθεί η αλλαγή κουλτούρας, θα ενισχυθεί το scale-up, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και όλοι μαζί θα χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, με μία οικονομία παντός καιρού, με ευκαιρίες και ανάπτυξη για όλους. Επιχειρηματικότητα 2.0, για την Ελλάδα 2.0, αυτό είναι το κοινό μας στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ κλείνοντας την παρέμβαση του.