Ενεργειακή κρίση και πανδημία συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν επιπλέον μέτρα στήριξης. Και στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων προκειμένου να μετριάσει το κόστος των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τις όποιες επιπτώσεις δημιουργεί η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Ενεργειακή κρίση και πανδημία συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν επιπλέον μέτρα στήριξης. Και στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων προκειμένου να μετριάσει το κόστος των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τις όποιες επιπτώσεις δημιουργεί η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι ασυνήθιστα υψηλοί λογαριασμοί στην ενέργεια, λόγω της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί την κυβέρνηση στο να «ενισχύσει» περαιτέρω τα μέτρα στήριξης αλλά και να επεκτείνει χρονικά τη διάρκεια εφαρμογής τους εντός του 2022. Τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών μελετούν την :
· Συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα, όχι όμως με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα που είναι η οριζόντια επιδότηση με 39 ευρώ/μήνα, που ισχύει τώρα, για τις πρώτες 300 ΚWh. Η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις της Κομισιόν για στήριξη βάσει κριτηρίων, εξετάζει το να συνεχιστεί η επιδότηση εντός του 2022 με βάση εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια ή ακόμα και με κριτήριο την κατανάλωση. Βασικός στόχος, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, είναι η στήριξη των ευάλωτων και μεσαίων εισοδημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι από το 2022 θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρούνται ακραίες μεταβολές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Πρόσθετη παρέμβαση την αγορά του φυσικού αερίου μέσω της αύξησης του ποσοστού έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν 7πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι από 16 ευρώ / ΜWh αυτή τη περίοδο έχει ξεπεράσει τα 120 ευρώ/ MWh. Οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ρωσική Gazprom.
Από την άλλη, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και ο φόβος για επικράτηση της συγκεκριμένης παραλλαγής σε σχέση με τη Δέλτα τους επόμενους μήνες έχει θέσει σε «συναγερμό» τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Γι’ αυτό το λόγο μελετούν διάφορα σενάρια προκειμένου να βοηθηθούν νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται :
· Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Με τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν, τήρησαν τις θέσεις εργασίας για το διάστημα που είχε προσδιοριστεί να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί την εκκαθάριση των ποσών που πρέπει να επιστραφούν. Γι’ αυτό εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες να «κερδίσουν» επιπλέον έκπτωση 15% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της ενίσχυσης και μετά το τέλος Δεκεμβρίου, που ήταν η αρχική προθεσμία. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί παράταση και στην έναρξη πληρωμής της πρώτης δόσης, που τώρα είναι η 31η Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Ν» είχε δηλώσει για αυτό το ζήτημα ότι «αν συμβεί κάτι καινούριο, θα είναι άμεση συνάρτηση και των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Κυρίως, θα πρέπει να δούμε αν θα υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί η πανδημία για κάποιους μήνες το 2022, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης».
· Επιδότηση Παγίων Δαπανών. Με χιλιάδες ακόμα επιχειρήσεις να μην καταφέρνουν τελικά να συμψηφίσουν οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να δώσει περαιτέρω χρόνο στους δικαιούχους για το κάνουν εντός του 2022.
· Αντικειμενικές Αξίες. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει παράταση, πιθανόν ενός μήνα, στην προθεσμία για τη σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι τις νέες, με τον κ. Σκυλακάκη μιλώντας χθες στον REAL FM,να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στο χρόνο εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. «Η παράταση θα κατευθύνεται προς σε κάτι που θα διευκολύνει τεχνικά το πρόβλημα και όχι να αλλάζει την ουσία της πολιτικής. Δική μου παρατήρηση είναι ότι οι καινούριες αντικειμενικές αξίες είναι μια πραγματικότητα και έστω και μετά από κάποιο διάστημα θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Το τελικό «μείγμα» των παρεμβάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.