Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 08:53

Ιαπωνία: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση σημείωσε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, καθώς μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, περιορίζοντας την προοπτική για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά την σύσκεψη των μελών της Bank of Japan τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – αυξήθηκαν 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκαν χαμηλότερα της πρόβλεψης των 38 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτός θα αυξηθεί 0,2%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 0,2%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός ενδέχεται να τροφοδοτήσει την αντίδραση για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού με την κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί ότι η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το πρόβλημα επτά ετών του αντιπληθωρισμού. Η Bank of Japan, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,25% την εβδομάδα που πέρασε με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,39 έναντι του δολαρίου στις 2:32 μ.μ. στο Τόκυο – τοπική ώρα – από 121,45 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των τιμών καταναλωτή.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μέσα σε περίπου έξι χρόνια. Ο διοικητής της, Tohisiko Fukui, έχει πει ότι τα ιαπωνικά επιτόκια, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, πρέπει να αυξηθούν σταδιακά για να αποφευχθούν οι υπερβολικές επενδύσεις.

Εξαιρουμένης της ενεργείας και των τροφίμων και σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,3% τον Δεκέμβριο, περισσότερο από την υποχώρηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Το 2006 ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια. Οι τιμές μέσα στο έτος αυξήθηκαν 0,1%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.