Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 09:18

Microsoft: Ανοδος των μετοχών μετά τα υψηλότερα κέρδη και τα έσοδα

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Microsoft Corp., μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων και των κερδών της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη της φέτος.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως 3,8%, φθάνοντας στα 31,60 δολ. ανά μετοχή, κατά τη χθεσινή διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους. Οι μετοχές της Microsoft, που έκλεισαν χθες στα 30,45 δολ., σημείωσαν πέρυσι άνοδο 15%, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του Standard & Poor's 500 Index.

Τα έσοδα σε κάθε ένα από τα πέντε σκέλη της εταιρείας, υπερέβησαν τις προβλέψεις, αμβλύνοντας της επίδραση λογιστικού κανόνα που υπαγορεύει στην Microsoft να αναβάλλει πωλήσεις 1,64 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει περισσότερες πωλήσεις από τα Windows και τα Office, τα πιο κερδοφόρα σκέλη της, το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του οικονομικού της διευθυντή, Chris Liddell.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, σε ποσοστό 28%, φθάνοντας τα 2,63 δισ. δολ. ή 26 σεντς ανά μετοχή, πλέον των 24 σεντς ανά μετοχή των εκτιμήσεων. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 6%, φθάνοντας στα 12,5 δισ. δολ., σύμφωνα με την Microsoft.

H εταιρεία είπε ότι τα κέρδη της φέτος ενδέχεται να κυμανθούν από 1,45 έως 1,47 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα της πρόβλεψης του Οκτωβρίου για κέρδη 1,43 έως 1,46 δολ. ανά μετοχή. Οι πωλήσεις θα κυμανθούν από 50,2 δισ. έως 50,7 δισ. δολ. έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης από 50 δισ. έως 50,9 δισ. δολάρια.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Steve Ballmer, προσπαθεί να κάνει κερδοφόρο το σκέλος των Xbox περιορίζοντας τα αποθέματα των παιχνιδιών και δημιουργώντας περισσότερους τίτλους. Η εταιρεία είπε τον Ιούλιο ότι το σκέλος θα είναι κερδοφόρο έως το 2008.

Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις του Xbox ήταν έως τις 30 Ιουνίου, 12 εκατ. κομμάτια, αντί από 13 έως 15 εκατομμύρια. Η εταιρεία είναι προσεκτική για το δεύτερο εξάμηνο και μειώνει τα αποθέματα τη χρήση που ξεκινά την 1η Ιουλίου, είπε ο Liddell.

Στο μεταξύ, η Microsoft αναθεώρησε προς τα πάνω τις πωλήσεις των Windows για τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως 12% αντί του 10%. Αυτές περιλαμβάνουν τα Vista, αλλά και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις των Window.

H Microsoft διέθεσε τα Vista, τα πρώτα νέα Windows σε πέντε χρόνια, σε μερικές εταιρείες στις 30 Νοεμβρίου και εταιρείες όπως η Citigroup Inc. συμφώνησαν να αναπτύξουν το πρόγραμμα το επόμενο εξάμηνο. Κατά πάσα πιθανότητα η ευρεία διάθεση των Vista θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία παραγωγής λογισμικού είπε ότι τα κέρδη της το τρίμηνο που άρχισε την 1η Ιανουαρίου, θα είναι από 45 έως 46 σεντς ανά μετοχή, σε πωλήσεις από 13,7 δισ. έως 14 δισ., αποτέλεσμα των προθεσμιακών εσόδων. Σύμφωνα με τους αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή θα ήταν 46 σεντς και οι πωλήσεις της 14 δισ. δολάρια.