Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 13:19

Τζεντιλόνι: Εάν εφαρμοστεί σωστά, η ιδέα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον από κοινού δανεισμό για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά εάν η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτυχής, δήλωσε τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) ο Eπίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον από κοινού δανεισμό για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά εάν η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτυχής, δήλωσε τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) ο Eπίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε αυτή τη φάση ασκείται πίεση στους αποδέκτες σημαντικών κονδυλίων της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα κεφάλαια για την ανάκαμψη.

«Πράγματι ήταν μια εξαιρετική απόφαση», είπε ο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι επινοήθηκε για εφαρμοηή μια και έξω— είναι στις νομικές πράξεις. Σημαίνει αυτό ότι αυτού του είδους η μεθοδολογία για τη συγκέντρωση κοινών πόρων για έναν κοινό στόχο δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί ξανά στην ΕΕ; Δεν το νομίζω. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το να γίνει (το) μόνιμο», είπε ο Τζεντιλόνι.

«Αλλά για αυτό, χρειαζόμαστε επιτυχία με την εφαρμογή του προγράμματος Next Generation EU και την πρόκληση της άντλησης μεγαλύτερων ιδίων πόρων», συνέχισε ο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στα έσοδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ από τα οποία προορίζεται να πληρωθεί ο δανεισμός των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό συνεπάγεται όγκους δανειοληψίας ύψους, κατά μέσο όρο, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να συγκεντρώσει την αναγκαία χρηματοδότηση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς, η Επιτροπή άρχισε να εφαρμόζει διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε ένα μείγμα μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων εκδόσεων μέσω κοινοπρακτικών συναλλαγών και δημοπρασιών που επιτρέπουν στην Κομισιόν να συγκεντρώνει κεφάλαια με ευελιξία και με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υπό τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Euractive, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν γραμματέας του Partito Democratico,Ενρίκο Λέτα, τάχθηκε υπέρ του να καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης σταθερό μέρος της πολιτικής της ΕΕ. Ωστόσο, όπως και ο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι η καλή χρήση των κονδυλίων του Ταμείου θα ήταν προϋπόθεση για κάθε τέτοιο βήμα.

Σύμφωνα με τον Λέτα, η ευθύνη της Ιταλίας «είναι τεράστια γιατί αν η Ιταλία αποτύχει να χρησιμοποιήσει σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη και στο τέλος, οι φειδωλοί θα έχουν δίκιο να λένε: ''Είδατε, δεν έπρεπε να τα είχαμε δώσει. Εσείς και εμείς δεν έπρεπε να είχαμε κάνει μεγάλες κοινές επενδύσεις''». «Είναι σημαντικό η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι οι δύο κύριοι δικαιούχοι, να χρησιμοποιήσουν καλά τα χρήματα», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr