Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 20:57

Νέες εθελουσίες από τα πιστωτικά ιδρύματα

Μια πολύ διαφορετική τράπεζα από αυτήν που ξέρουμε διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες, οι καινούργιες ανάγκες και ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Οι ελληνικές τράπεζες προερχόμενες από μια 12ετή κρίση αλλάζουν πια μορφή, προκειμένου να προτείνουν νέες λύσεις στους πολίτες, αλλά κυρίως να γίνουν τόσο ευέλικτες όσο απαιτείται.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μια πολύ διαφορετική τράπεζα από αυτήν που ξέρουμε διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες, οι καινούργιες ανάγκες και ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Οι ελληνικές τράπεζες προερχόμενες από μια 12ετή κρίση αλλάζουν πια μορφή, προκειμένου να προτείνουν νέες λύσεις στους πολίτες, αλλά κυρίως να γίνουν τόσο ευέλικτες όσο απαιτείται.

Οι τράπεζες οφείλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων για περιορισμό του λειτουργικού κόστους, ενώ καλούνται να αναπτύξουν περαιτέρω εναλλακτικές πηγές εσόδων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης των αποταμιευτικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, αναφέρει η πρόσφατη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαρκείς εθελουσίες σε εξέλιξη

Οι διαρκείς εθελουσίες έχουν οδηγήσει τις τράπεζες την τελευταία τριετία σε περιορισμό των εργαζομένων κατά 5.500 άτομα και σε μείωση των καταστημάτων κατά τουλάχιστον 250, ενώ αναμένονται περισσότερες από 4.000 αποχωρήσεις μέχρι τα τέλη του 2023 και κλείσιμο τουλάχιστον 200 καταστημάτων. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τον στόχο για έως 6.000 άτομα προσωπικό και μέχρι 300 καταστήματα από κάθε τράπεζα.

Πεπραγμένα - Νέοι στόχοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα καταστήματα της Alpha Bank διαμορφώνονται σε 313, της Εθνικής σε 341, της Πειραιώς σε 414 και της Eurobank σε 299.

Σε επίπεδο ατόμων η Alpha στην Ελλάδα διαθέτει 6.538 άτομα προσωπικό, η Εθνική 7.626, η Πειραιώς 9.411 και η Eurobank 6.683 άτομα.

Σε επίπεδο άμεσων στόχων, για την Alpha Bank η εκτίμηση είναι 5.500 άτομα, για την Εθνική 6.500, για την Πειραιώς 7.500 και για τη Eurobank 6.000 άτομα.

Το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πρόγραμμα, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως με τους παραπάνω στόχους όλες οι τράπεζες έχουν ανοιχτά προγράμματα διαρκώς προκειμένου να επιτύχουν αποχωρήσεις εργαζομένων, ενώ η πώληση των δραστηριοτήτων τους επίσης συντελεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Μικρά, ευέλικτα καταστήματα

Οι συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουν με πωλήσεις δραστηριοτήτων τους.

Από το 2019-2021 οι οικειοθελείς αποχωρήσεις προσδιορίζονται σε 2.900 άτομα και οι αποχωρήσεις από πωλήσεις δραστηριοτήτων σε 2.600.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα πρέπει να κατέλθουν των 24.000, ενώ οι τράπεζες σημειώνουν τη σημαντική ανάγκη πλέον να μεταβάλουν και την ποιότητα του προσωπικού τους καθώς είναι πολύ διαφορετικές οι τρέχουσες απαιτήσεις από εκείνες που είχαν οι τράπεζες την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν επικεντρωθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ τώρα η δραστηριότητα αυτή έχει εν πολλοίς αποσχιστεί.

Συγχρόνως το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών διενεργείται πλέον ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα πολύ λίγα άτομα να πρέπει να στελεχώνουν πλέον τα καταστήματα.

Οι ηλεκτρονικές τράπεζες θα πραγματοποιούν τον κύριο όγκο των εργασιών και τα καταστήματα θα είναι προσβάσιμα για όσους δεν μπορούν να κινηθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, αλλά κυρίως για εργασίες διαφορετικού τύπου όπου απαιτούνται οι διαπροσωπικές επαφές.

Η νέα τράπεζα διευκολύνει τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαύγεια των συναλλαγών, στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει τελικώς το μέγεθος και το ύψος των συναλλαγών.