Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 08:09

Οι Βρυξέλλες πάνε πίσω την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ

Προβληματισμό, προκαλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης η κωλυσιεργία της Κομισιόν να εγκρίνει τα ελληνικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 - 2027, συνολικού προϋπολογισμού 26,2 δισ. ευρώ. Παρότι η Ελλάδα έλαβε πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Ιουλίου για το «κεντρικό ΕΣΠΑ», το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκούσε ότι με ανάλογη ταχύτητα θα δινόταν και η έγκριση στα επιμέρους προγράμματα. Οι κινήσεις του υπουργείου.

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Προβληματισμό, προκαλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η κωλυσιεργία της Κομισιόν να εγκρίνει τα ελληνικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 - 2027, συνολικού προϋπολογισμού 26,2 δισ. ευρώ. Παρότι η Ελλάδα έλαβε πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Ιουλίου για το «κεντρικό ΕΣΠΑ», το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προσδοκούσε ότι με ανάλογη ταχύτητα θα δινόταν και η έγκριση στα επιμέρους προγράμματα. Κάτι που ωστόσο, δεν γίνεται.

Μάλιστα, η Ελλάδα, ήταν και πάλι η πρώτη χώρα που υπέβαλε το σύνολο των προγραμμάτων, τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, αυτά παραμένουν στα συρτάρια της Επιτροπής, η οποία διαμηνύει ότι θα τα εξετάσει και θα τα εγκρίνει το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όταν θα έχουν κατατεθεί και τα προγράμματα των υπολοίπων χωρών.

Πώς επηρεάζεται η στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης

Η εξέλιξη αυτή, που δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς το υπουργείο επεδίωκε την έγκριση των προγραμμάτων το αργότερο έως το τέλος του 2021, επηρεάζει τη στρατηγική του, που δεν είναι άλλη από την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας από τα οποία οι δυνητικά διαθέσιμοι πόροι για την ελληνική οικονομία, προσεγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τελικές εγκρίσεις δεν θα έχουμε πριν τον ερχόμενο Μάρτιο, γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί νωρίτερα, καθώς βρίσκεται σε μια φάση εσωτερικού ελέγχου και έχουν παγώσει πολλές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο μπορεί «να βγάλει στον αέρα» προγράμματα και να ξεκινήσει τις δαπάνες, αλλά προϋποθέτει τη εξασφάλιση της έγκρισης των γενικών αρχών και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να πραγματοποιηθούν ορισμένες τροποποιήσεις στην περίπτωση που αυτές ζητηθούν από την Επιτροπή, κάτι το οποίο θεωρεί απίθανο,  με δεδομένο ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα  ελληνικά τομεακά και  περιφερειακά προγράμματα εδώ και μεγάλο διάστημα.

Το ιδανικό σενάριο για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα ήταν η έγκριση να δοθεί έως το τέλος του έτους, ώστε να αρχίσει άμεσα η προκήρυξη των χρηματοδοτικών δράσεων πρωτίστως του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία «ΕΠΑνΕΚ» το οποίο είναι το βασικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρξει «κενό χρηματοδότησης» μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων, δηλαδή των ΕΣΠΑ 2014  - 2020 και 2021 - 2027. 

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ, πόροι αρκετά πολύτιμοι για να ενεργοποιήσουν τη νέα γενιά προγραμμάτων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για να κατανοηθεί η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι όλες οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπήρξαν στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, (επιστρεπτέες προκαταβολές, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης, επιδότηση επιτοκίων,  δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας κ.ο.κ.)  χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020.  

Για το το λόγο αυτό, άλλωστε, ο προϋπολογισμός του, από τα 4,7 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, εκτοξεύθηκε στα πάνω από τα 8 δισ. ευρώ.

 Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων, των παιδοτόπων, των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων κ.ο.κ. έχουν ήδη δεσμευθεί από το νέο ΕΠΑνΕΚ 2021 - 2027 περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις του υπουργείου

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα, ειδικά ως προς την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΠΑνΕΚ, δεν πρόκειται να περιμένει τις τελικές εγκρίσεις της Κομισιόν. Θα προχωρήσει στην προκήρυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων και αν στην πορεία ζητηθούν από την Επιτροπή να πραγματοποιηθούν μικροαλλαγές επ΄αυτών, θα γίνουν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, δεν θα πρόκειται για «μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας» καθώς θα επιδιωχθεί η συνεννόηση με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, κάτι που βρίσκεται καθημερινά στην «ατζέντα» των επαφών του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, με κοινοτικούς αξιωματούχους.