Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 07:19

Δεύτερη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ψυχρός από το κανονικά καιρός, θα αυξήσει της ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ.

Οι θερμοκρασίες στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το 80% του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από τον μέσον όρο έως τις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του National Weather Service. Η καθυστέρηση του χειμώνα σε όλη τη Βόρειο Αμερική ενδέχεται να περιορίσει τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, που βρισκόντουσαν 9,4% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας. Η χώρα είχε τον τέταρτο πιο θερμό Δεκέμβριο στην ιστορία της.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 55,96 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 12:12 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκε στα 55,92 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,19 δολ., ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 55,42 δολ. το βαρέλι στις 26 Ιανουαρίου, σημειώνοντας την τρίτη για την εβδομάδα άνοδο και κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου.

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ θα γνωρίσουν ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης υψηλότερη του μέσου όρου έως τις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της Meteorlogix LLC. Η ζήτηση για θέρμανση στη Βοστόνη και την πόλη της Ν. Υόρκης θα είναι 16% υψηλότερη από το κανονικό αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 55,83 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures του Λονδίνου στις 12:09 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.