Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 13:34

Τέλης Μυστακίδης: Ο βασιλιάς του χαλκού και τα «χρυσά» deals

O κολοσσός εμπορίας μετάλλων Glencore πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες στη διεθνή επικαιρότητα, καθώς παρουσίασε τη στρατηγική του για τη μείωση της έκθεσής του στον άνθρακα κατά 50% έως το 2035, με πρώτο βήμα το κλείσιμο ορυχείων στην Αυστραλία.

O κολοσσός εμπορίας μετάλλων Glencore πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες στη διεθνή επικαιρότητα, καθώς παρουσίασε τη στρατηγική του για τη μείωση της έκθεσής του στον άνθρακα κατά 50% έως το 2035, με πρώτο βήμα το κλείσιμο ορυχείων στην Αυστραλία. Οι επενδυτές φαίνεται να την επικροτούν, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 50% από τις αρχές του έτους. Και αυτό είναι αναμφίβολα καλό νέο για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, τον Έλληνα «βασιλιά του χαλκού», που έως και το 2018 ήταν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας, ενώ εξακολουθεί έως σήμερα να έχει μερίδιo άνω του 3% στην εταιρεία. 

Ο 59χρονος, που χάρη και στο μερίδιο αυτό έχει περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων και είναι ο 1362ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, προωθεί δυναμικά τα επενδυτικά του σχέδια. Kαι αυτά δεν περιορίζονται πλέον στον χώρο των μετάλλων, αλλά επεκτείνονται στον τραπεζικό κλάδο, το real estate και πιο πρόσφατα στη ναυτιλία. 

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο ιστότοπος ναυτιλιακών ειδήσεων TradeWinds αποκάλυψε ότι ο Τέλης (όπως τον φωνάζουν οι φίλοι) Μυστακίδης πραγματοποίησε σημαντική επένδυση στην Union Maritime με έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για μία εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, που επιχειρεί άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου. Σύμφωνα με το TradeWinds  η Union Maritime ίδρυσε τέσσερις θυγατρικές, στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος η Anastasia AG, επενδυτική εταιρεία που συνδέεται με τον Μυστακίδη. 

Περίπου την ίδια περίοδο έγινε γνωστό ότι στα χέρια του Έλληνα δισεκατομμυριούχου πέρασε και ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη, από όπου και κατάγεται. Άλλωστε αν και διαμένει μόνιμα στην Ελβετία, περνάει συχνά τις διακοπές του στη Χαλκιδική. 

Η επένδυση στην Πειραιώς

H πιο σοβαρή επένδυση του Μυστακίδη στην Ελλάδα βεβαίως δεν είναι άλλη από εκείνη στην Τράπεζα Πειραιώς. Το καλοκαίρι του 2020 απέκτησε μερίδιο άνω του 5%  - σε μία σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας. Η ίδια η  τράπεζα είχε τότε γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή της  στο χρηματιστήριο ότι  «κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ο κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα από την 11.06.2020, 22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού  δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Τότε είχε καταστεί  καταστεί ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ΤΧΣ, τον Τζον Πόλσον και το fund Bienville. Από τον Ιανουάριο του 2021 το μερίδιο του Μυστακίδη στην Πειραιώς είχε μειωθεί κοντά στο 3%. Πάντως ο ισχυρός άνδρας της Glencore ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του περασμένου Απριλίου με 40 εκατ. ευρώ. 

Πώς έγινε «βασιλιάς» 

Ο Τέλης Μυστακίδης, που φέρει διπλή υπηκοότητα- ελληνική και βρετανική- γεννήθηκε το 1962 στη Ρώμη, όπου εργαζόταν ο βιολόγος πατέρας του. Στη συνέχεια μετακόμισαν με την οικογένειά του στην Αγγλία, όπου και σπούδασε στο London School of Economics. Για την προσωπική του ζωή είναι ελάχιστα γνωστά, πέραν του ότι είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο, αφού μένει σταθερά μακριά από τα φώτα δημοσιότητας. 

Η καριέρα του στα εμπορεύματα άρχισε το 1987 από την Cargill όπου εργάστηκε ως trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Το 1993 εντάχθηκε στο δυναμικό της March Rich- η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Glencore. Ο Μυστακίδης αναρριχήθηκε γρήγορα στα κλιμάκια της ιεραρχίας και ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού. 

Σύμφωνα με το Forbes έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 με την έισοδο της Glencore στο χρηματιστήριο. Παρέμεινε επικεφαλής των δραστηριοτήτων χαλκού έως και το 2018, ύστερα από έρευνα των καναδικών αρχών για τα λογιστικά στοιχεία και την εταιρική διακυβέρνηση της Katanga Mining, θυγατρικής της Glencore. Δεν έχασε πάντως ποτέ τον τίτλο του "βασιλιά του χαλκού", αφού όπως έχει σχολιάσει και το Bloomberg, ο Μυστακίδης «έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό, που φτάνει να προμηθεύσει  κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές».