Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 09:42

Market Beat: Συντονισμένη πτώση με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Όμικρον

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμφανίζει την τάση να απομακρυνθεί από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον COVID-19 και ενόψει των βασικών δεδομένων για τον πληθωρισμό. 

 

  • Χθες τη νύχτα ο S&P 500 έχασε -0,72% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -1,71%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωναν στις 8:45 ώρα Ελλάδας άνοδο +0,03% στις συναλλαγές της Ασίας και του Dow Jones απώλειες -0,07%.

 

  • Το γεγονός ότι η Ευρώπη ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο πως περνούσε σε ένα είδος lockdown επειδή τα κρούσματα αυξάνονται, και οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αυξάνονται συνέβαλε στην κυριαρχία της άποψης να μην αφεθεί πολύ ρίσκο στο τραπέζι για το Σαββατοκύριακο

 

  • Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για τον Νοέμβριο αναμένεται αργότερα σήμερα και μια δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους αναμένει ότι θα έχει σημειώσει άνοδο 6,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την αύξηση 6,2% τον Οκτώβριο, που ήταν η ταχύτερη άνοδος των τελευταίων 31 ετών. Οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη πιθανότατα θα ερμηνευθεί ως περίπτωση ταχύτερης μείωσης της Fed και ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων.

 

Οι μετοχές και τα φιλικά προς τον κίνδυνο νομίσματα είχαν καλή απόδοση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, βοηθούμενες από ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι τόσο ανατρεπτικό οικονομικά όσο αρχικά θεωρήθηκε.

 

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα από χθες εμφάνισε την τάση να απομακρυνθεί από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον COVID-19 και ενόψει των βασικών δεδομένων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Καθώς αυτά θα μπορούσαν να καθορίσουν την κατεύθυνση των επιτοκίων της Federal Reserve.

Σήμερα οι ασιατικές αγορές κινούνται συντονισμένα πτωτικά ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,4% και ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,5%. Σε μια νύχτα ο S&P 500 έχασε 0,72% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1,71%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,14% στις σημερινές συναλλαγές της Ασίας.

Υπάρχουν και στην εγχώρια αγορά αναλύσεις που καταλήγουν σε προτροπή για αυξημένη προσοχή με αφορμή γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διεθνές κλίμα. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες αρκετοί παραδέχονται πως οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν επιλέγουν τη συσχέτιση της εδώ τάσης με των διεθνών χρηματιστηρίων.

Από την Leon Depolas Sec. ανέφεραν: “Η ανησυχία για την ΄Omicron΄ φαίνεται να υποχωρεί, αλλά οι επίσημες αναφορές εκκρεμούν ακόμα. Σήμερα και αύριο, η Επενδυτική Κοινότητα θα επικεντρωθεί στα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν και την πολιτική της FED, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ‘tapering’. Συνίσταται προσοχή στις ημερήσιες διακυμάνσεις, καθώς ο ΓΔΧΑ δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, έστω και αν η συσχέτιση δεν εμφανίζεται σε καθημερινή βάση. Η απόδοση του εγχώριου 10ετους ομολόγου βρίσκεται, εκ νέου, στην περιοχή του 1,36% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020) και περαιτέρω σημαντική άνοδος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις μετοχικές αποδόσεις”.

 

Εντωμεταξύ μετά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας  που ο ΓΔ υποχώρησε λιγότερο από μια μονάδα οι υπόλοιπες, παρά τη συνεχή αποκλιμάκωση του τζίρου ήταν ανοδικές με διαφορετικές μετοχές σε πρωταγωνιστικό ρόλο ανά σύνοδο. Χθες για παράδειγμα,  το μέγεθος της ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών υποχρέωνε, κατά μια έννοια να διορθώσουν τα χρηματιστήρια χθες, και εδώ που τα λέμε, και η συσσώρευση της αθηναϊκής αγοράς την Τετάρτη συνδυασμένη με την αδυναμία του Τραπεζικού τομέα δεν έδινε μεγάλες πιθανότητες ανόδου. Επίσης τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street από τα χαράματα είχαν αρνητική μεταβολή, ειδοποιώντας για καθοδικό ξεκίνημα με μια αύξηση σταδιακή όσο πλησίαζε η ώρα να ανοίξουν. Για αυτό οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, μετά από νευρική διαπραγμάτευση σε θετικό αρχικά πεδίο, γονάτισαν και στις 15:11 εκτός του ιταλικού ΜΙΒ όλοι είχαν απώλειες της τάξης του -0,3%. Τότε στην Αθήνα ο τζίρος συμπλήρωσε τα 25 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,666 εκατ. και ο ΓΔ βρισκόταν στις 895,8 μονάδες με άνοδο +0,32%. Τα παραπάνω στηρίζουν τη θέση πως οι θεσμικοί στο ΧΑ για την όποια συμμετοχή τους, επιλέγουν κριτήρια με βάση τη στατιστική προϊστορία. Δηλαδή ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, όταν αυτό είναι σχετικά ήπιο.

 

Γιατί όταν τα πράγματα αγριεύουν, υποτάσσονται στην παγκόσμια τάση, υπολογίζοντας και τις μέρες της… “ανεξαρτησίας”. Πιθανά αυτό να συμβάλει, στην παγκόσμια κάθοδο να υποχωρούν εδώ οι αποτιμήσεις περισσότερο από ότι στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Κάποιοι ως προς τη χθεσινή διαπραγμάτευση, θα αναφέρουν ύπαρξη επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Εμείς παρακολουθώντας τα σκαμπανεβάσματα δεικτών και επιμέρους μετοχικών αξιών παρατηρήσαμε επιλεκτικές πιέσεις. Μάλιστα οι περισσότερες ήταν περιορισμένου πτωτικού αποτελέσματος.

 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, της Fast Finance ΑΕΠΕΥ πρόσφατα σχολίασε : Αν εξαιρέσουμε τον μόνιμο φόβο που μας διακατέχει, για το πως θα συμπεριφερθεί η ‘ρηχή’ Αγορά της Αθήνας, στην πιθανότητα βαθιάς διόρθωσης των Ξένων Χρηματιστηρίων, δεν μπορούμε να βρούμε άλλο λόγο που η Εγχώρια Αγορά μπορεί να αλλάξει την ανοδική μεσοπρόθεσμη ρότα της. Οι 900 μονάδες είναι και πάλι το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις 881 μονάδες να γίνεται σημαντική κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση του πρώτου σε κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει την όρεξη για τα υψηλά. Ο μήνας Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας για το καινούργιο έτος. Οι Έλληνες Θεσμικοί ψάχνουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ψηλά τις μεγάλες θέσεις τους, πολύ δε περισσότερο στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανταγωνίζονται στις αποδόσεις.

Στην τελευταία πτωτική κίνηση δεν είδαμε να βγαίνουν εύκολα πρόθυμοι πωλητές με όγκους, ενώ οι αγοραστές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την Αγορά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τοποθετήσεις. Η Αγορά πάντα βρίσκει την αφορμή για διόρθωση και αυτή την φορά ήταν η μετάλλαξη “Omicron” που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

 

ΗΠΑ

 

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας σε χαμηλό 52 ετών, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 184.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τις 6 Σεπτεμβρίου 1969, όταν οι νέοι άνεργοι είχαν φτάσει τις 182.000

 

Στη Wall Street όμως πιέστηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα, ο Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος στις 35.754,69 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,72% στις 4,667,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,71% στις 15.517,37. Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Walgreens Boots (+1,3%) και Walmart (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,2%) και Boeing (-2%).

 

«Και ενώ η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας μας έχουν δώσει λόγους αισιοδοξίας για την οικονομία, ταυτόχρονα ο πληθωρισμός τρέχει και στέκεται σε υψηλά 30 ετών. Με την μετάλλαξη όμικρον να μπαίνει στην ευρύτερη εικόνα, οι επενδυτές αναρωτιούνται ποια νομισματική πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί. Η πανδημία έχει ήδη αυξήσει την αβεβαιότητα για το outlook της οικονομίας». Ανέφερε σε σημείωμα η UBS.

 

Το  δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1294 δολάρια καθώς η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,48%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2% στα 70,94 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5%.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε λήψη μέτρων με την προσοχή στα ύψη μετά την αναγνώριση της μεταδοτικότητας της παράλλαξης  Όμικρον. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση του εμβολίου και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,08% στις 476,99 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,22% στις 7.321,26 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,30% στις 15.639,26 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 7.008,23 μονάδες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας οι εξαγωγές τον Οκτώβριο αυξήθηκαν μηνιαίως κατά 4,1% και ετησίως κατά 8,1%, φτάνοντας στα €121,3 δις  ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν στα 108,5 δις  ευρώ σημειώνοντας άνοδο 5% έναντι του Σεπτεμβρίου.

 

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά σε μία προσωρινή αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP, οι οποίες όμως θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες αγορές που γίνονται στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) που αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο και του APP. Η κίνηση αυτή θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

 

ΧΑ

 

Με σταθερή κατά διαστήματα συσσώρευση σε θετικό πεδίο, συνεχίστηκε η ανοδική αλυσίδα

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας  την κάμψη της διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Με αφορμή ειδήσεις  για την εφαρμογή εκ νέου περιορισμών στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19. Έτσι τα χρηματιστήρια, αρχικά εμφάνισαν συντονισμένα ανοδική τάση αλλά μετά την πρώτη ώρα επικράτησε πτώση με συνέχεια, ενώ τα futures των δεικτών των ΗΠΑ ειδοποιούσαν για αντίστοιχη καθοδική έναρξη στη Wall Street. Κάτι που ίσχυσε στο ξεκίνημα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη και οι απώλειές τους σταθεροποιήθηκαν γρήγορα με πτώση της τάξης του -0,30%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο αρνητικό για τις ΗΠΑ μήνυμα που ίσχυε από το ξημέρωμα, απάντησαν με… αύξηση των απωλειών τους στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αρχικά εμφάνισαν σήμερα άνοδο της τάξης του +0,2% που έγινε αργότερα -0,3%. Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν από την πρώτη στιγμή μια  ανοδική συσσώρευση με νευρικότητα, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου πετυχαίνοντας την τέταρτη σειρά άνοδο. Η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των ρυθμών συναλλαγών μάλλον δεν ελήφθη υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,53% για να κλείσει με άνοδο +0,60%, αδιαφορώντας για τις μεγαλύτερες και αρνητικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

 

  • Ο τζίρος εδώ, υστέρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 38,333 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες , και παρά την αύξησή του κατά 6,86 εκατ. ευρώ παρέμεινε πολύ χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 76,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.
  • Δεν εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 897,65 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 16:58 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:40, δηλαδή στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης και ήταν οι 893,59 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο μαζί με νέο υψηλό στις 898,29 μονάδες

 

  • Υπήρξε κίνηση με μορφή “καρδιογραφήματος υγιούς οργανισμού”  από το άνοιγμα ως και τις δημοπρασίες. Αλλά ο άξονας συμμετρίας του ήταν οδηγός της πλάγιας νευρικής κίνησης που ορίστηκε στις 896 καθώς ήταν η τιμή πάνω και κάτω από την οποία σε μικρή απόσταση διακυμάνθηκε ο μέσο όρος.  Αμέσως μετά το άνοιγμα, με νευρικό σκαμπανέβασμα ήρθε το χαμηλό στις 10:40 τις 893,59 μονάδες.  Τότε οι θεσμικοί με κλιμακούμενη αύξηση της ζήτησης έστειλαν τον ΓΔ κοντά στις 897 μονάδες τέσσερις φορές στις 10:55 στις 12:03 και στις 13:09 με καλύτερη τιμή την τελευταία στις 897,36 μονάδες που ήταν υψηλό ημέρας ως τις 16:58 που χτύπησε τις 897,49 μονάδες. Οι δημοπρασίες τον έστειλαν σε νέο υψηλό ημέρας που ήταν οι 898,29 μονάδες.

 

  •  Η ανοδική πορεία οδήγησε στις 17:00 τον ΓΔ στις 897,03 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα blue chip ορίστηκε στις 898,29 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν κέρδη, ακολουθώντας την ανάγκη διόρθωσης των κερδών σε ορισμένες μετοχές και των απωλειών σε άλλες.  Οι σχεδόν επίμονες πιέσεις σε περίπου 10 blue chip ως το τέλος, έφεραν  9 πτωτικά blue chip, με κανένα εξ αυτών να χάνει πάνω από -1,8% ενώ κέρδη είχαν 14 και άνοδο από +1% και πάνω έως +2,6% είχαν 9.

 

  • Η ισορροπία στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 54/52, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για συσσώρευση με σχηματισμό θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών αλλά και ρευστοποιήσεις σε άλλες τόσες. Στον FTSE25 υπερείχαν οι ανοδικές 14/9 φαινόμενο ενδεικτικό της διαφορετικής ανά σύνοδο αναζήτησης ισορροπίας. Αναγνωρίζοντας υπερβολή στις κινήσεις που επέβαλαν πτώση, λόγω του φόβου που προκλήθηκε από την υγειονομική εικόνα της χώρας και το στέλεχος Όμικρον.

 

                                                                                                                                            

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

 

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και υπολογίσιμης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,29 από 892,92 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,60% ή 5,37 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 45,191 από 50,088 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση συνεχίζοντας την αποκλιμάκωσή του στην αλυσίδα της τρέχουσας εβδομάδας. Η αξία των πακέτων ήταν 10,175 από 5,731 εκατ. ευρώ, και η ΕΤΕ απασχόλησε τα 5,524 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ απασχόλησε τα 3,854 εκατ. ευρώ, και ο ΟΤΕ 796.900 ευρώ.

 

Τη διακύμανση (4,7 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:40 και ήταν οι 893,59 (+0,08%) από 890,81 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 898,29 (+0,60%) από 896,53 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 52 από 54 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 54 από 51 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,239 από 65,894 δις ευρώ την Τρίτη.

 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 4,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,60% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,12%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,75% στις 2162,41 από 2146,36 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  16,05 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης  ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,24%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Οι traders ασχολούνται περισσότερο με τα παράγωγα προϊόντα για μετοχές

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι traders έδειξαν χαμηλό ενδιαφέρον για τα futures και τα options του  FTSE25 και ανέβασαν τους όγκους των αντίστοιχων προϊόντων για τους επιμέρους τίτλους. Την Πέμπτη  οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,05 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2162,41 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:40 και ήταν οι 2148,66 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2162,41 από 2146,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,75% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά φθάνοντας στα 17,147 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 9/12.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 191 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2161,75 μονάδες, κατώτερο τις 2147,25 με τελευταίες πράξεις στις 2160,00 και κλείσιμο στις 2155,00 από 2150,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3241 από 3277 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 15 από 74 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2158,50 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2147,25 και τιμή κλεισίματος τις 2152,50 από 2148,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 193 από 186 ΣΜΕ.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αρκετά μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνολικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 30 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δε διακινήθηκαν συμβόλαια.

 

Ο ΔΤΡ χθες, κινούμενος μεταξύ 576,98 μονάδων (-0,13%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,02 (+0,05%), και ανώτερο τις 581,95 (+0,73%) έκλεισε στις 581,95 με άνοδο +0,73%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 16,490 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,36%) απασχόλησε 3,171 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,77%) 3,822 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,36%) απασχόλησε 2,374 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (0,00%) απασχόλησε 1,558 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 583,00 από 578,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11.

 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων σημείωσε: Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης ακύρωσε προσωρινά το σήμα πώλησης, ξεπερνώντας την αντίσταση των 880 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα οι 880 μονάδες αποτελούν και την πρώτη στήριξη της Αγοράς, μέχρι τον “διπλό πάτο” στις 860 μονάδες.

 

Υπέρβαση των 900 μονάδων, θα επαναφέρει το αγοραστικό σήμα στην Αγορά, με τις 910 να έχουν ιδιαίτερη σημασία (παλαιότερη στήριξη και πτωτικό gap) μέχρι το “ταβάνι” της πολύμηνης συσσώρευσης στις 930 μονάδες.

 

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου με την υπέρβαση των 570 μονάδων κατάφερε και αυτός να ακυρώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης. Το σημερινό “κλείσιμο” του πτωτικού gap χρήζει προσοχής, ενώ μόνο με την υπέρβαση των 585 μονάδων θα επανέλθει και πάλι ο κλαδικός δείκτης σε ανοδική τροχιά. Στις 570 μονάδες εντοπίζεται η πρώτη στήριξη του ΔΤΡ, ενώ χαμηλότερα στις 560 μονάδες παρέχεται στήριξη από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 10838 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,07 ευρώ και δημιουργήθηκαν 82.378 από 92.133 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 9326 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1831 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,82 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.734 από 28.353. Διακινήθηκαν επίσης 435 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 542 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,922 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.089 από 27.485.  Διακινήθηκαν επίσης 426 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 571 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,36 ευρώ και 22.748 από 31.916 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 415 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1344 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Δεκεμβρίου, τα 1280 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ λήξης Μαρτίου, και τα 1321 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Δεκεμβρίου.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διαμορφώθηκε από τα 15.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 5.000 για ΟΤΕ και στα 100 για ΕΛΧΑ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

 

“Η Ελληνική Αγορά συνέχισε την ισχνή αντίδραση της μετά την πίεση των τελευταίων ημερών. Όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν πείθουν για κάτι καλύτερο. Με δεδομένο ότι βαδίζουμε προς τις εορτές & το κλείσιμο έτους, που παραδοσιακά οι όγκοι συναλλαγών φθίνουν, δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες για αλλαγή της εικόνας.

 

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο εντός, όσο και εκτός τειχών και τα στοιχεία που αναμένονται από της ΗΠΑ την Παρασκευή, θα επιβεβαιώσουν την πλάνη των Κεντρικών Τραπεζών περί “παροδικού φαινομένου”, ως φυσικό απότοκο τις εκτόξευσης των Ενεργειακών τιμών, των Α’ Υλών και του μεταφορικού κόστους.

 

Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών & των Επιχειρήσεων σε Παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των Οικονομιών.

 

Η Ελληνική Οικονομία, αν και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, απέχει ακόμα ¼ του δρόμου για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης.

 

Το γεγονός ότι η Οικονομία αντέδρασε σαν ελατήριο από την πίεση των περσινών lockdown, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις μεγάλες πληγές που δημιούργησε η υπέρ-δεκαετής κρίση στον πυρήνα της πραγματικής Οικονομίας. Παρά τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους και η υπέρ-εξάρτηση της Οικονομίας από την ΕΚΤ παραμένει, καθιστώντας ευάλωτη την δομή της σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

 

Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται, παραμένει εγκλωβισμένη η Αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται, μη μπορώντας να κάνει την υπέρβαση, παγιδευμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

 

Επιπλέον αρκετές Εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους, από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Έτσι ο Τραπεζικός κλάδος, παρά την πρόσφατη ανοδική του κίνηση και το κλείσιμο του πτωτικού του “κενού”, δεν έχει υπερκεράσει ακόμα την αντίσταση των 585 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπασή της σε εβδομαδιαία, θα βοηθήσει και την υπόλοιπη Αγορά. Η ζώνη 540 - 535 αποτελεί την 1η σημαντική στήριξη και τυχόν εβδομαδιαία διάσπασή της, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου, αλλά και της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.

 

Εκτιμούμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας συνεχίζει να παραμένει θετική, υπό προϋποθέσεις, με βασικότερες να αποφευχθούν οι κραδασμοί στις Διεθνείς Αγορές, να ελεγχθούν γρήγορα οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικές κρίσεις που συνεχώς εναλλάσσουν πεδία ενδιαφέροντος.

 

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.

 

Εκτιμούμε ότι τα δύσκολα, όσον αναφορά τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μπροστά μας και θα δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες τοποθέτησης σε τίτλους που έχουμε στοχοποιήσει, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όσο, οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αντλούνται κεφαλαία τόσο σε Α.Μ.Κ. όσο και σε μαζικές ομολογιακές εκδόσεις με πενιχρά επιτόκια (κατά την εκτίμησή μας), αλλά κυρίως συνεχίζεται η αδιαφορία - αποχή των Ξένων επενδυτών, συστήνεται υπομονή”.

 

Σήμερα

 

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο παρέμεινε σταθερό σήμερα Παρασκευή 10/12, καθώς οι συναλλασσόμενοι απομακρύνθηκαν από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον COVID-19 και ενόψει των βασικών δεδομένων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να καθορίσουν την κατεύθυνση των επιτοκίων της Federal Reserve.

 

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:40 δική μας ώρα έχανε -0,77% και ήταν στις 632,74 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,00%.

 

Χθες τη νύχτα ο S&P 500 έχασε -0,72% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -1,71%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωναν στις 8:45 ώρα Ελλάδας άνοδο +0,03% στις συναλλαγές της Ασίας και του Dow Jones απώλειες -0,07%.

 

Το γεγονός ότι η Ευρώπη ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο πως περνούσε σε ένα είδος lockdown επειδή τα κρούσματα αυξάνονται, και οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αυξάνονται κυριάρχησε η άποψη να μην αφεθεί πολύ ρίσκο στο τραπέζι για το Σαββατοκύριακο

 

Φυσικά, υπάρχει ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ και μάλλον όλοι έχουνε προσαρμοστεί με το γεγονός ότι υπάρχει πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

 

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για τον Νοέμβριο αναμένεται αργότερα σήμερα και μια δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους αναμένει ότι θα έχει σημειώσει άνοδο 6,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την αύξηση 6,2% τον Οκτώβριο, που ήταν η ταχύτερη άνοδος των τελευταίων 31 ετών. Οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη πιθανότατα θα ερμηνευθεί ως περίπτωση ταχύτερης μείωσης της Fed και ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων.

 

Οι μετοχές του China Evergrande Group έχασαν 1,5% μετά την υποβάθμισή του από τον Fitch σε κατάσταση περιορισμένης προεπιλογής.

 

Ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,24%, αλλά οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν πολύ λιγότερο από τις τελευταίες εξελίξεις στο μακροχρόνιο έπος του Evergrande από ό,τι πριν από λίγους μήνες.