Την ανάγκη αποτελεσματικής στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών φρούτων και λαχανικών, αύξησης της ανταγωνιστικότητας του τομέα, καθώς και ενίσχυσης και διατήρησης της παραγωγής, αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γεωργίας της Ε.Ε., ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.
Συγκεκριμένα κατά την έναρξη των συζητήσεων επί της προτεινόμενης - από την Επιτροπή - μεταρρύθμισης του τομέα των Oπωροκηπευτικών (που θα διαρκέσουν επί πεντάμηνο και θα επαναληφθούν τον Απρίλιο του 2007) ο κ. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο όπως, στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης, προβλεφθούν:
- Η διάθεση επαρκών πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του τομέα και οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπου και εφόσον προκύψουν.
- Μέτρα για τις οργανώσεις παραγωγών και υψηλότερη χρηματοδότησή τους, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελών τους και να γίνει εφικτή η προώθηση των προϊόντων και η διάθεση στους καταναλωτές, ασφαλών, ποιοτικών και υψηλής διαιτητικής αξίας φρούτων και λαχανικών.
- Μέτρα για την πρόληψη και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων που συχνά αντιμετωπίζει ο τομέας.
- Η δυνατότητα επιλογής από την Ελλάδα του πιο κατάλληλου συστήματος χορήγησης των ενισχύσεων, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών των καλλιεργειών και της μεταποιητικής μας βιομηχανίας, ώστε να αντισταθμισθεί, αν χρειαστεί, η απώλεια του σημερινού βαθμού στήριξής τους.
- Η εξασφάλιση επαρκούς εξωτερικής προστασίας της κοινοτικής παραγωγής, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν το σημερινό Συμβούλιο, ο Ευ. Μπασιάκος απέρριψε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση του καθεστώτος παρέμβασης του αραβοσίτου και τόνισε προς το Συμβούλιο ότι δεν θα αποδεχθεί λύσεις επώδυνες που θα θίγουν σοβαρά το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και θα ανατρέπουν το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Εξάλλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, ενημέρωσε το Συμβούλιο για την ξηρασία και τους κινδύνους που απειλούν τη γεωργική παραγωγή από τη φετινή παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων. Ο κ. Μπασιάκος πρότεινε ακόμη τη χάραξη μιας κοινοτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις γενικότερες κλιματικές αλλαγές του πλανήτη και ζήτησε τη στήριξη των καλλιεργειών των παραγωγών και της παραγωγής που ήδη πλήττονται από την έλλειψη νερού, όπως επίσης και τη λήψη μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.
Όσον αφορά τέλος τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο ελληνας υπουργός τόνισε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα επιμένει σε μια ισορροπημένη και δίκαιη συμφωνία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε άλλες παραχωρήσεις στον τομέα της γεωργίας και θα προστατεύσει τη νέα ΚΑΠ, καθώς και τα επιθετικά και αμυντικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου, ο κ. Μπασιάκος είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους Μάριαν Φίσερ Μποέλ, Σταύρο Δήμα και Μάρκο Κυπριανού, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, γερμανό υπουργό Γεωργίας Χ. Σχόφερ.