Δύο παγίδες «κρύβει» η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών λόγω πανδημίας, η οποία ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Μια ρύθμιση που την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, πρόκειται να επεκταθεί και στους εργοδότες, καθώς έως τώρα εφαρμόζεται μόνο για οφειλέτες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Κατά την πρώτη εβδομάδα που βρίσκεται σε ισχύ, υποβλήθηκαν περισσότερες από 18.000 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση. Συνολικά οι μη μισθωτοί που κατέστησαν οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών εν μέσω πανδημίας ανέρχονται σε 767.645.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Δύο παγίδες «κρύβει» η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών λόγω πανδημίας, η οποία ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Μια ρύθμιση που την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, πρόκειται να επεκταθεί και στους εργοδότες, καθώς έως τώρα εφαρμόζεται μόνο για οφειλέτες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Κατά την πρώτη εβδομάδα που βρίσκεται σε ισχύ, υποβλήθηκαν περισσότερες από 18.000 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση. Συνολικά οι μη μισθωτοί που κατέστησαν οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών εν μέσω πανδημίας ανέρχονται σε 767.645. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την εμπρόθεσμη υποβολή της σχετικής αίτησης είναι έως την 31η Ιανουαρίου 2022, είτε πρόκειται για μη μισθωτούς είτε πρόκειται για εργοδότες που έχουν δημιουργήσει σχετική οφειλή.
Το βασικό πρόβλημα που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σχετίζεται με τη σειρά με την οποία πρέπει να γίνει η ρύθμιση. Όπως τονίζουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί πρώτα η ρύθμιση των 72 δόσεων και στη συνέχεια η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εάν υπάρχουν και πρόσθετες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από άλλη αιτία, εκτός περιόδου πανδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασφαλισμένος - οφειλέτης δεν θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων και να κάνει χρήση των ευεργετικών συνεπειών της (π.χ., αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης). Αντίθετα, θα μπλέξει με έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, αφού θα πρέπει να μεταβεί σε αρμόδιο υποκατάστημα, να υποβάλει αίτηση απώλειας της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, αυτή να γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ώστε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Το δεύτερο πρόβλημα που έχει ήδη εντοπιστεί σχετίζεται με την ύπαρξη κωδικού στη ρύθμιση των 72 δόσεων, ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιείται ώστε να γίνεται η εμπρόθεσμη πληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οφειλέτες που κάνουν χρήση παλαιότερων κωδικών, τους οποίους ενδεχομένως να έχουν στη διάθεσή τους από άλλες ρυθμίσεις, προκειμένου να αποπληρώσουν τη νέα οφειλή τους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το σύστημα διαπιστώνει ότι έγινε αποπληρωμή από παλαιότερη ρύθμιση και όχι από εκείνη των 72 δόσεων. Κάτι τέτοιο ο οφειλέτης δεν το αντιλαμβάνεται και εάν η λάθος διαδικασία επαναληφθεί τρεις διαδοχικές φορές, τότε θα βγει εκτός ρύθμισης. Στο ΚΕΑΟ έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν σε «πραγματικό χρόνο» εάν κάποιος οφειλέτης πλήρωσε τη δόση του με τον σωστό ή με τον λάθος κωδικό. Όπου διαπιστώνουν τέτοιες περιπτώσεις, θα προβαίνουν σε απευθείας ενημέρωση του οφειλέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν στη διάθεσή τους (π.χ., κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση προβλέπεται άτοκη αποπληρωμή για περιπτώσεις όπου θα επιλεχθούν έως 36 δόσεις για την οριστική εξόφληση. Αντίθετα, προβλέπεται επιτόκιο 2,5% ανά έτος για περιπτώσεις αποπληρωμής από 37 έως και 72 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, με υπαιτιότητα της Πολιτείας, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτή τη φάση, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, εντάσσονται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά θα προστεθούν και οι όποιες οφειλές δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν χαθεί η ρύθμιση των 72 δόσεων, διατηρούνται ενεργές τυχόν άλλες ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν (π.χ., 120 δόσεις). Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.