Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων είναι οι δύο απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων είναι οι δύο απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
«Αυτά τα δύο ζητήματα είναι περίπλοκα, παγκόσμια και δεν γνωρίζουν σύνορα» τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, που ιδρύθηκε το 2010, με σκοπό την επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ενεργειακή, πράσινη μετάβαση είναι αποφασιστικής σημασίας παράγοντας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνέπειές της θέτουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό επίθεση, για δύο λόγους» τόνισε η Λαγκάρντ: καταρχάς λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες προκαλούν άμεσες και έμμεσες ζημίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας άτακτης μετάβασης προς μια πιο πράσινη οικονομία, που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει απώλειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον βαθμό που τα επιχειρηματικά μοντέλα των ρυπογόνων βιομηχανιών καταστούν ανέφικτα.
Οι τράπεζες, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι πολύ εκτεθειμένες σε αυτές τις αδυναμίες. Για παράδειγμα, το 70% των πιστωτικών ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος είναι σε εταιρείες που υπόκεινται σε υψηλούς ή αυξανόμενους φυσικούς κινδύνους και συγκεντρώνονται στα χαρτοφυλάκια μόνο 25 τραπεζών στην Ευρωζώνη. Για επτά από αυτά τα ιδρύματα, τα ανοίγματά τους αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% του συνολικού ενεργητικού τους.
«Πρέπει να επιμείνουμε σε πολιτικές που αποφεύγουν τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις στο κλίμα. Και επειγόντως» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο συνιστούν απειλή που δεν πρέπει να υποτιμηθεί» τόνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η ψηφιοποίηση σημαίνει ότι μεμονωμένες εταιρείες έχουν εκτεθεί περισσότερο σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ο Covid απλώς επιτάχυνε αυτήν την τάση. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκε να προσαρμόσουν την τεχνολογική τους υποδομή σε μια ξαφνική αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και των σχέσεων με τους πελάτες, γεγονός που αυξάνει μεν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ευπάθεια».
Στην αυξημένη διασύνδεση, ένα μεμονωμένο περιστατικό στον κυβερνοχώρο μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε συστημικό γεγονός. Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «μεταξύ 2019 και 2020 ο αριθμός των περιστατικών στον κυβερνοχώρο που αναφέρθηκαν στην ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 54% και πολλά από αυτά ήταν κακόβουλα». Το περιστατικό με την αμερικανική εταιρεία SolarWinds, το οποίο επηρέασε τους διακομιστές email της Microsoft παγκοσμίως, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα με την οποία οι εισβολείς μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν τις λειτουργικές ευπάθειες, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.