Επιμένει στα Erdoganomics ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε εκ νέου την κεντρική τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, παρά την υποτίμηση της λίρας και τον πληθωρισμό που καλπάζει. Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίξε ότι αυτή η στρατηγική θα θέσει τελικά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Επιμένει στα Erdoganomics ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε εκ νέου την κεντρική τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, παρά την υποτίμηση της λίρας και τον πληθωρισμό που καλπάζει. Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίξε ότι αυτή η στρατηγική θα θέσει τελικά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία υπό την πίεση του Ερντογάν έχει μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέβριο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 15%, προετοιμάζεται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 16 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, την Τρίτη,ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν πιστεύει στα υψηλά επιτόκια.
«Σίγουρα δεν πιστεύουμε στα υψηλά επιτόκια. Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με πολιτική χαμηλών επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι «τα υψηλά επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, και τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Βέβαια η ανορθόδοξη πολιτική του έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κοινής γνώμης καθώς έχει εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος της ζωής για τους πολίτες.
Έτσι ο τούρκος πρόεδρος χάνει υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2023, και έχει βάλεις μπρος το σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του στοχεύει να στηρίξει τις επενδύσεις μέσω χαμηλών επιτοκίων, τα οποία, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή, εξαγωγές και θέσεις εργασίας. «Θα ακολουθήσει ανάπτυξη», διαβεβαίωσε.
Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για συμβάσεις ανταλλαγής (swap) μεταξύ της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και «πολλών άλλων κεντρικών τραπεζών».
Παράλληλα, απέρριψε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «θυσιάζονται» και έχουν εξαντληθεί τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας. «Η Τουρκία δεν έχει σοβαρό ζήτημα συναλλαγματικών αποθεμάτων και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αποθεματικά συναλλάγματος», είπε ο Ερντογάν.
Να σημειωθεί ότι η ανορθόδοξη στρατηγική του Ερντογάν έχει πλήξει σε τέτοιο βαθμό τη λίρα, η οποία έχει χάσει περισσότερο από το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος. Δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι «απαγορευτική»,η κεντρική τράπεζα παρενέβη στις αγορές και προχώρησε στην πώληση ξένων νομισμάτων δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα.
Οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική, θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από τον Φεβρουάριο., σημειώνει ο οίκος Scope Ratings.
Ο οίκος βλέπει δύο πιθανά σενάρια:
Σύμφωνα με τον οίκο Scope, η υπεράσπιση της λίρας μέσω αυυτής της στρατηγικής με τη χρήση συναλλαγματικών αποθεμάτων για παρέμβαση στις αγορές συναλλαγματικών ισοτιμιών και υιοθετώντας συγκεκριμένες μορφές κεφαλαιακών ελέγχων για την αποθάρρυνση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και το sell-off της λίρας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
«Η πολιτική αυτή είναι ακριβή, και απλά εξασγαλίζει χρόνο στην Τουρκία», αναφέρει. «Αντί να βοηθήσει πολιτικά του Ερντογάν, η πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων για τη δημιουργία υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται να βλάπτει την πιθανότητα επανεκλογής του Ερντογάν. Το αδύναμο νόμισμα επιδεινώνει τον υψηλό πληθωρισμό και την απώλεια αγοραστικής δύναμης, ειδικά μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών – κεντρικές αιτίες της λαϊκής δυσαρέσκειας. Επιπλέον, οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, δυσχεραίνουν τις νομισματικές συνθήκες και επιδεινώνουν την οικονομική αστάθεια», τονίζει, για να καταλήξει πως εφόσον δεν αλλάξει πορεία ο Ερντογάν «η εκλογική ήττα φαίνεται αναπόφευκτη, οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν το 2022 και το 2023, εάν ο πρόεδρος στραφεί σε λιγότερο δημοκρατικούς δρόμους για να κρατήσει την εξουσία».
naftemporiki.gr