Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 12:29

Πάνω από τα 54 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

ΑΝΟΔΙΚΑ, πριν από την προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, κινήθηκε η τιμή του αργού. Ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ, ώθησε τις τιμές του υψηλότερα.

Ο ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε τον μήνα που πέρασε, ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Φεβρουαρίου. Η μείωση θα συμπέσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που αποτελούν το 80% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 37 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 54,38 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 54,27 δολ. το βαρέλι, στις 9:20 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 54,14 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures του Λονδίνου, και τελευταία διαπραγματεύθηκαν στα 54,02 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.

Η ζήτηση θέρμανσης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα είναι 12% υψηλότερα του φυσιολογικού έως τις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Weather Derivatives, με έδρα το Μπέλτον του Μιζούρι των ΗΠΑ. Στη Ν. Υόρκη η μέση θερμοκρασία ήταν 22 βαθμούς Φαρενάϊτ (-6 βαθμούς Κελσίου) στις 8 π.μ., ώρα Λονδίνου, ή 10 βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με την Meteorlogix LLC.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία αποθέματα της χώρας αύριο στις 10:30 π.μ. στην Ουάσινγκτον, τοπική ώρα.