Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 09:20

Market Beat: Ανοίγει η όρεξη για ρίσκο

Οι αντοχές του ΔΤΡ εξαντλήθηκαν με την πρόσκρουση στις 561 μονάδες. Δεν θα περάσει χαμηλότερα ο κλάδος χωρίς επιπτώσεις στην εικόνα της αγοράς συνολικά. Όταν αυτή την εποχή πιέζονται οι τράπεζες, ξεσπούν πιέσεις στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Τεχνικά χθες δεν άλλαξε τίποτε.

  • Ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω ανόδου στις κινεζικές αγορές μετοχών ενώ κέρδη άνω του +0,5% εμφανίζουν τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street που χθες εμφάνισαν κέρδη.

  • Συσσώρευση στην Αθήνα και ο ΓΔ έμεινε πρακτικά αμετάβλητος αλλά η απαισιοδοξία από την αδυναμία υπέρβασης των 883 μονάδων, μιας αναγνωρισμένης από τους αγοραίους αντίστασης , έφερε αποκλιμάκωση των όγκων.

  • Γενικότερα, οι αγορές υπέστησαν μεγάλη πτώση από τις ειδήσεις για την Omicron και αυτή την εβδομάδα, οι θεσμικοί κινούνται υποθέτοντας ότι μάλλον το παράκαναν.

  • Οι traders ζύγισαν μια σειρά απόψεων: Το Omicron έχει εξαπλωθεί σε περίπου το ένα τρίτο των πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος αξιωματούχος των μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ, είπε στο CNN ότι δεν φαίνεται ότι το Omicron έχει «μεγάλο βαθμό σοβαρότητας».

  • Η διάθεση ανάληψης κινδύνου βοήθησε επίσης το δολάριο να αναρριχηθεί έναντι νομισμάτων ασφαλούς καταφυγίου όπως το γιεν Ιαπωνίας, το οποίο έχασε 0,6% σε μια νύχτα, ενώ το φιλικό προς τον κίνδυνο δολάριο Αυστραλίας βρήκε επίσης αγοραστές. Στήριξε επίσης το δολάριο η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιταχύνει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα ως απάντηση στη σύσφιξη της αγοράς εργασίας.

  • Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα, παγιώνοντας μια ανάκαμψη σχεδόν 5% την προηγούμενη μέρα, καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron στην παγκόσμια ζήτηση καυσίμων μειώθηκαν.

  • Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 878,34 μονάδες, με μεταβολή -0,10% ή λιγότερο από μία μονάδα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,449 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,231 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 2110,68 μονάδες, ήτοι 0,63 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,30%.

Οι αντοχές του ΔΤΡ εξαντλήθηκαν με την πρόσκρουση στις 561 μονάδες. Δεν θα περάσει χαμηλότερα ο κλάδος χωρίς επιπτώσεις στην εικόνα της αγοράς συνολικά. Όταν αυτή την εποχή πιέζονται οι τράπεζες, ξεσπούν πιέσεις στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Τεχνικά χθες δεν άλλαξε τίποτε.

Το διεθνές κλίμα έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση σε αντίθεση με την αυξημένη επιφυλακτικότητα που αποτυπώθηκε στις χθεσινές συναλλαγές εδώ. Την στροφή προς ανάληψη επενδυτικού κινδύνου οι αναλυτές αποδίδουν στην απόφαση των επαγγελματικών που αφορά στην υπόθεση τους ότι το βάρβαρο ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας θα έπρεπε να ήταν πιο ήπιο. Το Omicron έχει εξαπλωθεί στο ένα τρίτο περίπου των πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά η παραλλαγή Delta ευθύνεται για την πλειονότητα των λοιμώξεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου της υγείας την Κυριακή. Ενώ οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν πως κάθε είδους συμπεράσματα για την Omicron είναι πρόωρα ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος αξιωματούχος επί των μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ, είπε στο CNN ότι δεν φαίνεται ότι το Omicron έχει «μεγάλο βαθμό σοβαρότητας».

Η ανατροπή των εκτιμήσεων για τον κίνδυνο από το στέλεχος Όμικρον δεν επηρέασε τους συναλλασσόμενους στην Αθηναϊκή αγορά καθώς εδώ θερίζει το Δέλτα, με μετρημένα στα δάκτυλα τα κρούσματα της νέας παράλλαξης. Πιθανά να προκάλεσε αντίδραση αντίστοιχη σε αυτή που καταγράφεται όταν ανακοινώνεται επίσημα ένα πολύ θετικό νέο η ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ γ τρίμηνου. Η εκτίμησή μας είναι πως η στατιστική προϊστορία αποτέλεσε τη βάση όσων ξεδιπλώθηκαν στο ταμπλό χθες.

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 878,34 μονάδες, με μεταβολή -0,10% ή λιγότερο από μία μονάδα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,449 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,231 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 2110,68 μονάδες, ήτοι 0,63 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,30%.

Ακόμα και μετά από μια ώρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης η νωχελική άνοδος του μέσου όρου στην Αθηναϊκή αγορά είχε σχηματίσει τζίρο μικρότερο των 4,5 εκατ. ευρώ, όταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις αυτό το ποσό συμπληρωνόταν στο πρώτο ημίωρο. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με οδηγό τα κέρδη των ΣΜΕ των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, εμφάνιζαν κέρδη αντιστρόφως ανάλογα των απωλειών που εμφάνισαν στην περασμένη βδομάδα. Η στόχευση των επενδυτών χθες αφορούσε σε μια προσπάθεια που στο κλείσιμο θα έφερνε τον ΓΔ ψηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ώστε να αλλάξει η δυσοίωνη στατιστικά εικόνα που σχημάτισε το τέλος του πτωτικού Νοεμβρίου. Η εγγραφή διπλής κορυφής στις 883 μονάδες στις 11:33 και στις 12:05 λειτούργησε σαν βεβαία και ακριβής ειδοποίηση πως η αντίσταση σε αυτό το επίπεδο τιμών είναι ισχυρή και η υπέρβαση θα απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερους όγκους. Μόνο έτσι δικαιολογείται η κίνηση από τις 12:06 ως τις 16:45 που ήταν σταθερά πτωτική με ανάπτυξη τεσσάρων καθοδικών σκαλοπατιών.

Η χθεσινή δυναμική επιβεβαίωσε τη θέση μας πως η προσέγγιση με βάση την τεχνική ανάλυση, είναι αυτή που θα οδηγήσει τις κινήσεις των θεσμικών. Ο δε τονισμός της σημασίας του ακριβούς προσδιορισμού της αντίστασης των 883 μονάδων, στο χθεσινό σχόλιο, λειτούργησε σαν εργαλείο για την ερμηνεία της εμφάνισης πιέσεων με την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασής τους.

Η αντίδραση των εγχώριων αναλυτών στο ξεκίνημα της εβδομάδας αποτύπωσε μετριοπάθεια και ψυχραιμία. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο πήχης των προσδοκιών, για τις κινήσεις του ΓΔ τις επόμενες ημέρες”.

Από τη Leon Depolas Sec. παρατηρούσαν: “Τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν για τις Αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα να περιμένουμε η αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί. Στο ‘ζύγι’ των Αγορών εισέρχονται και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον ανεμβολίαστο Πληθυσμό, τα οποία φαίνεται ότι θα επισημοποιηθούν και σε άλλες Χώρες της Ευρώπης. Σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο το ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της Χώρας μας, ενώ αύριο δημοσιεύουν αποτελέσματα Lamda και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Πιθανό εβδομαδιαίο εύρος τιμών, για τον ΓΔΧΑ, η ζώνη των 860 - 910 μονάδων”.

Σύμφωνα με την Merit Sec.: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 867 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 867 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 890 μονάδες”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι επενδυτές στη Wall Street μετά τις απώλειες της Παρασκευής επικεντρώθηκαν στις εκτιμήσεις για την παράλλαξη «όμικρον» και στην πρόθεση της Fed να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

«Σχόλια Κεντρικών Τραπεζιτών δείχνουν ότι η Fed ενδέχεται να διπλασιάσει τις μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ., στην επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων. Οι πρώτες συζητήσεις για το πότε και πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου». Σημείωναν στο CNBC. Ο Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία για την όμικρον είναι ενθαρρυντικά σε αντίθεση με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «ανησυχητική» μετάλλαξη.

O Dow Jones ενισχύθηκε +1,87% ή 646,95 μονάδες στις 35.227,03, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,17% στις 4,591,67 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,93% στις 15.225,15. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Walgreens Boots (+3,8%) και Intel (+3,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-0,8%) και Verizon (-0,7%). Η Tesla υποχώρησε 0,8% μετά την αποκάλυψη ότι η SEC έχει ανοίξει επίσημη έρευνα κατά της εταιρείας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1281 δολάρια αφού η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,42%. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο +4,9% στα 69,49 δολάρια ανά ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την πτώση της πρώτης βδομάδας του Δεκεμβρίου. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,28% στις 468,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,54% στις 7.232,28 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +1,39% στις 15.380,79 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,48% στις 6.865,78 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +2,16% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +2,40%.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινείται η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλη την Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, με τον οικονομικό δείκτη να υποχωρεί στις 13,5 μονάδες από 18,3 της προηγούμενης μέτρησης. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στις 15,9 μονάδες. Παράλληλα, κατά 6,9% βούτηξαν οι νέες παραγγελίες του τομέα μεταποίησης της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Εξαιρουμένων των μεγάλων παραγγελιών, καταγράφηκε μείωση 1,8%.

ΧΑ

Με υπεροχή της προσφοράς στο μεγαλύτερο διάστημα κατοχυρώθηκε η οροφή στις 883 μονάδες

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν και στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου. Με αφορμή την υποχώρηση στα ποσοστά της ανεργίας των ΗΠΑ και τα νέα από τη νέα παράλλαξη του Covid-19 τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, επέλεξαν συντονισμένα ανοδική τάση, σήμερα με τα futures των δεικτών των ΗΠΑ να ειδοποιούν για άνοδο στη Wall Street. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μήνυμα που ίσχυε από το ξημέρωμα σήμερα, απάντησαν με διεύρυνση των κερδών τους στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αρχικά εμφάνισαν σήμερα άνοδο της τάξης του +0,7%. Στην Αθήνα, οι επενδυτές είχαν δώσει αντίθετη σε σχέση με την πρώτη ώρα κατεύθυνση από τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου σε λειτουργία. Η δραματική υποχώρηση των ρυθμών στο πρώτο δίωρο πιθανά ελήφθη υπόψη και από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε να κλείνει με απώλειες -0,10% αδιαφορώντας για τις διογκούμενες θετικές επιδόσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  • Ο τζίρος εδώ, διατηρήθηκε στα επίπεδα της Παρασκευής αφού ανήλθε στα 43,129 εκατ. ευρώ ως τις δημοπρασίες , και τελικά ήταν πολύ χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 76,5 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.

  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 883,08 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε δυο φορές στις 11:33 και στις 12:05 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:44, δηλαδή στο φινάλε της συνεδρίασης και ήταν οι 874,96 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο 4,74 μονάδες κάτω από το μέγιστο μέρας.

  • Υπήρξε κίνηση με μορφή Ν από το άνοιγμα ως τις 12:05 στην οποία το τέλος ήταν ψηλότερα από την αρχή. Αμέσως, μετά εμφανίστηκε ξέσπασαν κλιμακούμενες πιέσεις έτσι ώστε ο ΓΔ να αποκτήσει καθοδική κίνηση με τέσσερα πτωτικά σκαλοπάτια που τον πήρε από τις 883 τον έφερε σε μισή ώρα στις 881 μετά από μια ώρα στις 879 και στις 15:20 βρέθηκε στις 877 μονάδες. Σταμάτησε στις 875 και με άνοδο ως τις 17:00 οδηγήθηκε στις 877,55. Η ανοδική κίνηση στο τελευταίο τέταρτο έφερε τον ΓΔ στις 17:00 στις 880,14 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα blue chip ορίστηκε στις 878,34 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν απώλειες, κόντρα στο ρεύμα των κερδών για τις μετοχικές αξίες που κυριάρχησαν διεθνώς. Οι πιέσεις από τις 12:30 χονδρικά ως το τέλος, κατέληξαν με 12 πτωτικά blue chip, με έξη εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,3% ενώ κέρδη είχαν 13 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 5.

  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 73/40, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ρευστοποίηση θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 όμως υπερείχαν οι ανοδικές 13/12 φαινόμενο ενδεικτικό της αναζήτησης ισορροπίας αναγνωρίζοντας υπερβολή στις κινήσεις που πρόσφεραν άνοδο +2,4% την περασμένη βδομάδα, λόγω διατήρησης του φόβου που προκλήθηκε την υγειονομική εικόνα της χώρας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μέριμνα για την στατιστική εικόνα της αγοράς, αλλά όχι το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν μεικτή εικόνα και τα ευρωπαϊκά ανοδική, επέκτειναν την τάση για αγορές αφού στη Νέα Υόρκη άνοιξαν σε θετικό πεδίο και συνέχισαν αποκτώντας αμέσως σχεδόν σημαντικά κέρδη. Το τέλος της συνόδου στην Αθήνα, ήταν ανοδικό το τελευταίο 15λεπτο σε αρνητικό πεδίο, με τις δημοπρασίες σήμερα βελτιώθηκε ελαφρά η μεταβολή καταλήγοντας στο -0,10%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 878,34 από 879,23 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,10% ή 0,89 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,449 από 49,935 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 15,231 από 2,287 εκατ. ευρώ, και ο ΟΛΘ απασχόλησε τα 7,796 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ απασχόλησε τα 5,615 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 991.642 ευρώ, και η ΙΝΚΑΤ 828.800 ευρώ.

Τη διακύμανση (8,12 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:44 και ήταν οι 874,96 (-0,55%) από 878,75 την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:04 και ήταν οι 883,08 (+0,37%) από 886,49. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 40 από 65 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 73 από 47 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,917 από 64,964 δις ευρώ την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 1,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,10% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,10%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την Παρασκευή στις 570,42 με άνοδο +0,91%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 561,25 μονάδων (-1,61%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 570,57 (+0,03%), και ανώτερο τις 572,74 (+0,41%) έκλεισε στις 563,81 με απώλειες -1,16%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 10,144 από 15,282 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-2,08%) απασχόλησε 4,034 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,34%) 2,234 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,54%) απασχόλησε 1,006 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,22%) απασχόλησε 2,235 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 2110,68 από 2111,31 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 0,63 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,30%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Δεν άλλαξε τις προσδοκίες των traders η χθεσινή συσσώρευση

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 λιγότερο σε θετικό και κυρίως σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,36 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,63 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2122,44 μονάδες, ήρθε στις 12:04. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:39 και ήταν οι 2100,50 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2110,68 από 2111,31 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,03% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε αισθητά φθάνοντας στα 4,258 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 6/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 139 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2122,00 μονάδες, κατώτερο τις 2096,25 με τελευταίες πράξεις στις 2111,50 και κλείσιμο στις 2110,00 από 2110,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3349 από 3323 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 9 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2120,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2098,00 και τιμή κλεισίματος τις 2109,50 από 2108,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν στα 167 από 167 ΣΜΕ.

Για το κοντινό μέλλον αναφέρθηκε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance: Η μετάλλαξη “Όμικρον” που προκάλεσε αναταράξεις στη Δική μας και τις Διεθνές Αγορές, δίνοντας αφορμή για διόρθωση, δείχνει ότι είναι πιο αδύναμη, σε σχέση με τις αρχικές ανησυχίες. Παρόλα αυτά η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει καλύτερα τις επόμενες 2 εβδομάδες, ωστόσο ήδη βλέπουμε την Ευρώπη να παίρνει μέτρα και να καθιστά δυσκολότερες, ή αν θέλετε ασφαλέστερες, τις μετακινήσεις μέσα στις γιορτές, με σκοπό να προφυλάξει τους πολίτες της από την ταχεία μετάδοση της μετάλλαξης.

Η διόρθωση των τιμών αύξησε το volatility, όχι όμως και το ενδιαφέρον στην Αγορά και μένει να φανεί αν την προπερασμένη εβδομάδα είδαμε ένα γρήγορο “pull back”, πριν την ανοδική συνέχεια, ή μια διορθωτική κίνηση που θα εξελιχθεί περισσότερο σε χρόνο και τιμές. Ο Δεκέμβριος είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων με μικρούς όγκους συναλλαγών, ενώ οι Έλληνες Θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2124 μονάδων σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), υπάρχει πιθανότητα να προσεγγιστούν οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 2079 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 2181 (λόγω ύπαρξης χάσματος κατά την πτώση από τα πρόσφατα υψηλά), και ακολουθούν τα επίπεδα στις 2231, και 2238 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε οριακό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια για τέταρτη μέρα στη σειρά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 30 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2050 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την Παρασκευή στις 570,42 με άνοδο +0,91%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 561,25 μονάδων (-1,61%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 570,57 (+0,03%), και ανώτερο τις 572,74 (+0,41%) έκλεισε στις 563,81 με απώλειες -1,16%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 10,144 από 15,282 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-2,08%) απασχόλησε 4,034 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,34%) 2,234 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,54%) απασχόλησε 1,006 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,22%) απασχόλησε 2,235 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 564,75 από 571,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 12.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για την τρέχουσα σειρά αλλά ενισχύθηκαν σε αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2288 από 2885 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,04 ευρώ και δημιουργήθηκαν 96.035 από 96.378 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1924 από 1957 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2627 από 3046 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,73 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.742 από 31.993. Διακινήθηκαν επίσης 435 από 382 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 2039 από 1776 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,902 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.976 από 27.567. Διακινήθηκαν επίσης 67 από 10 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 365 από 463 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,31 ευρώ και 31.868 από 32.105 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 630 από 677 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1437 από 1028 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Δεκεμβρίου, τα 964 από 1208 ΣΜΕ της ΔΕΗ και τα 247 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν πολύ χαμηλό και περιορίστηκε στα 100 συμβόλαια για ΕΛΧΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Πρώτο ζητούμενο είναι η επιστροφή και διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ώστε η Αγορά να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 880 μονάδες και να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή αντίστασης των 900 μονάδων. Το επίπεδο των 855 μονάδων δείχνει ότι έχει αντοχές σαν στήριξη στην παρούσα φάση. Τα στοιχεία των Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν σε νέο χαμηλό, συμβάλλουν στην επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους επενδυτές, παρότι οι Τράπεζες έχουν ακόμη απόσταση να διανύσουν.

Η μετάλλαξη “Όμικρον” που προκάλεσε αναταράξεις στη Δική μας και τις Διεθνές Αγορές, δίνοντας αφορμή για διόρθωση, δείχνει ότι είναι πιο αδύναμη, σε σχέση με τις αρχικές ανησυχίες. Παρόλα αυτά η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει καλύτερα τις επόμενες 2 εβδομάδες, ωστόσο ήδη βλέπουμε την Ευρώπη να παίρνει μέτρα και να καθιστά δυσκολότερες, ή αν θέλετε ασφαλέστερες, τις μετακινήσεις μέσα στις γιορτές, με σκοπό να προφυλάξει τους πολίτες της από την ταχεία μετάδοση της μετάλλαξης.

Η διόρθωση των τιμών αύξησε το volatility, όχι όμως και το ενδιαφέρον στην Αγορά και μένει να φανεί αν την προπερασμένη εβδομάδα είδαμε ένα γρήγορο “pull back”, πριν την ανοδική συνέχεια, ή μια διορθωτική κίνηση που θα εξελιχθεί περισσότερο σε χρόνο και τιμές. Ο Δεκέμβριος είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων με μικρούς όγκους συναλλαγών, ενώ οι Έλληνες Θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου.

Το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός σε Παγκόσμιο επίπεδο το επόμενο διάστημα, είναι το επόμενο “ερώτημα του εκατομμυρίου” μιας και από αυτόν εξαρτάται η ποσοτική σύσφιξη και ο χρόνος που αυτή θα ξεκινήσει. Αν οι αποφάσεις έρθουν χρονικά πιο μπροστά, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, οι Αγορές μπορεί να προβληματιστούν παρότι στην Ευρώπη, για αρκετό καιρό ακόμη, θα ακολουθείται μια εντελώς διαφορετική, χαλαρή, πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, οι Κεντρικές Τράπεζες ψάχνουν εκείνο το μίγμα, που δεν θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις Αγορές.

Η ανεργία για την Ελλάδα, τον μήνα Οκτώβριο, ανακοινώθηκε στο 12,9%, επιστρέφοντας σε επίπεδα Ιουλίου 2010. Το ποσοστό παραμένει υψηλό, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να δει κανείς από που ξεκινήσαμε και να σκεφτεί ότι η ανεργία στη Χώρα βρίσκεται χαμηλότερα από την τάση που επικρατούσε πριν την πανδημία, ενώ της υπόλοιπης Ευρωζώνης είναι 1,5% υψηλότερα. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη τρέχει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως η Ελλάδα επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ στηρίζεται στον Τουρισμό.

Τεχνικά τώρα, η Ελληνική Αγορά θα μας δείξει αν είναι ικανή, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, να αλλάξει επίπεδο, μιας και η Οικονομία δείχνει ότι βρίσκεται σε διαφορετική φάση του κύκλου από τις Υπόλοιπες. Μένει να δούμε το κλείσιμο έτους που θα μας δείξει, επί της αρχής, τι περιμένουμε για το 2022. Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι το κλειδί στην ψυχολογία και όχι μόνο. Καλώς, ή κακώς η Αγορά, έστω και βραχυπρόθεσμα, είναι “δεμένη στο άρμα” των Διεθνών Χρηματιστηρίων. Θα πρέπει να βρεθεί μία αφορμή για να αλλάξει επίπεδο και να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς, σε σχέση με τις άλλες Χώρες, ενώ μπροστά της η Αγορά της Αθήνας έχει να δώσει πολλά θετικά νέα.Το επόμενο διάστημα περιμένουμε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ειδήσεις, οι οποίες σήμερα τρέχουν στο παρασκήνιο και περιμένουν την κατάλληλη ώρα να εκδηλωθούν, ή να ανακοινωθούν, διαμορφώνοντας ένα θετικό σκηνικό, σε συνδυασμό και με τα καλά μακροοικονομικά νέα. Όσοι παραμένουν απαισιόδοξοι, θα είναι και οι αρωγοί σε δεύτερη φάση, που θα δουν με άλλο μάτι την Ελληνική Αγορά και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, ή να κλείσουν τις μεσοχρόνιες “short” θέσεις τους.

Αυτό που παρατηρείται στην περίοδο που διανύουμε, είναι ότι κεφάλαια που ήταν ανενεργά, μπαίνουν πλέον στην πραγματική Οικονομία χωρίς φόβο για το αύριο. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που βλέπουμε την πραγματική Οικονομία να προηγείται του Χρηματιστηρίου στην εισροή νέων κεφαλαίων”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο σήμερα Τρίτη 7/12 λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, ενώ οι κινεζικές αγορές κέρδισαν μετά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα εκεί.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,6% αφού υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους. Αλλά στις 8:55 δική μας ώρα κέρδιζε +1,63% και ήταν στις 627,52 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει 6% μέχρι στιγμής φέτος, με τις αγορές του Χονγκ Κονγκ να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων χαμένων, ενώ οι μετοχές της Ινδίας και της Ταϊβάν είχαν καλύτερες επιδόσεις.

Έτσι, ο S&P/ASX200 της Αυστραλίας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,5%, ενώ στις 8:55 δική μας ώρα κέρδιζε +0,95% ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο 1,89%, καθώς το κλίμα υπέρ ανάληψης κινδύνου ώθησε τις αμερικανικές μετοχές υψηλότερα. Ο κινεζικός δείκτης CSI300 κέρδιζε στις 8:55 0,60% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 2,52%, καθώς η κεντρική τράπεζα απελευθέρωσε 188 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα μέσω μιας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό, τη δεύτερη τέτοια κίνηση φέτος, αποδεσμεύοντας τα κεφάλαια σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας του περασμένου έτους, έχει χάσει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα, προβλήματα χρέους στην αγορά ακινήτων και επίμονες εστίες COVID-19. Κατά τα άλλα, οι αγορές υποστηρίχθηκαν από κέρδη στη Wall Street, όπου οι οικονομικά ευαίσθητες μετοχές εμφάνισαν επιδόσεις που ξεπέρασαν αυτές των Δεικτών.