Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 16:02

Γ. Μυλωνάς: Βούλγαροι και Ρουμάνοι «ενδέχεται να βρεθούν μπροστά μας»

Προς τη Βουλγαρία -και σε μικρότερο βαθμό τη Ρουμανία- ενδέχεται να κατευθυνθούν στα επόμενα χρόνια ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που ενδεχομένως θα τοποθετούνταν στην Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γεώργιος Μυλωνάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, «μερικοί ξένοι, που επρόκειτο να έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, έχουν ήδη αποσυρθεί και σκέφτονται να πάνε στη Βουλγαρία».

Ο κ. Μυλωνάς, που εξέφρασε την ανησυχία ότι, σε μια πενταετία, Βούλγαροι και Ρουμάνοι «ενδέχεται να βρεθούν μπροστά μας», επισήμανε ότι, μετά την ένταξη των δύο χωρών στην Ε.Ε., οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον τα τρία κράτη -Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία- ως έναν ενιαίο χώρο. «Αυτήν τη στιγμή, δεν είμαστε και η πιο ελκυστική περιοχή από τις τρεις χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Τα πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και γενικά των κρατών της περιοχής, έγκεινται -μεταξύ άλλων- στο χαμηλό εργατικό κόστος και το υψηλής κατάρτισης επιστημονικό δυναμικό, αλλά και στις συνεχείς βελτιώσεις, που επιτυγχάνουν οι δύο χώρες σε διάφορα μέτωπα.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, οι ξένοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξακολουθούν να έχουν απέναντί τους το «δαίμονα» της γραφειοκρατίας, την έλλειψη βασικών δομών (όπως ο χάρτης χρήσεων γης και οι χωροταξικές μελέτες), το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων (που, κατά τον κ. Μυλωνά, χαρακτηρίζεται από έντονο αρνητισμό απέναντι στους εργοδότες, οι οποίοι σπανίως δικαιώνονται), αλλά και τα «παραθυράκια» στη νομοθεσία, ιδίως στα φορολογικά θέματα.

Ο κ.Μυλωνάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για να βελτιώσει την κατάσταση, αν και πρόσθεσε πως «δεν είναι ακόμη σίγουρος για το αποτέλεσμα» και εκτίμησε ότι, στα επόμενα χρόνια, δεν αποκλείεται να έχουμε Τούρκους ή Βούλγαρους επενδυτές στην Ελλάδα «και να λέμε ότι έχουμε ξένες επενδύσεις».

Σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο, επανέλαβε τη θέση του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι, πρόκειται για ένα θαυμάσιο αναπτυξιακό, που όμως δεν θα αποδώσει κάτι καλό στη Βόρεια Ελλάδα. «Στην ουσία, συντηρεί, αντί να δημιουργεί. Δεν περιμένουμε από το νέο αναπτυξιακό νόμο περισσότερες επενδύσεις, από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ