Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αλλά και για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έκανε η Ελλάδα μετά και την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 767 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προχωρά η αποπληρωμή του ΔΝΤ και μέρους των δανείων του α' μνημονίου.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αλλά και για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έκανε η Ελλάδα μετά και την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 767 εκατ. ευρώ, που αφορά τα κέρδη για την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP’s & ANFA’s). Στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα προστέθηκε και η πρόθεση της χώρας το 2022 να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ και μέρους των δανείων του πρώτου μνημονίου, συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ.
Στο γεγονός ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, αν και παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, αναφέρθηκαν τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους και αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, «όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει».
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων δεσμεύσεων, στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα σημειώνεται ότι «ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Εurogroup για την Ελλάδα. Παράλληλα, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες στους τομείς της Δικαιοσύνης και της Υγείας.
Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας καθώς όπως τόνισε παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Ελλάδα προχώρησε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. «Πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων».
Tο Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας να προχωρήσει την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων του ΔΝΤ, ύψος 1,7 δισ. ευρώ αλλά και σημαντικό μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2022 με στόχο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την επερχόμενη κίνηση της Ελλάδας εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δηλώνοντας ότι «η αποπληρωμή του Ταμείου οδηγεί στο συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Ελλάδα τα πηγαίνει τόσο καλά.
Στα θετικά του χθεσινού Eurogroup και η αναφορά του Eυρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, τοποθετείται τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει ποιες αποφάσεις θα ληφθούν καθώς εκκρεμεί η καταβολή μίας δόσης που αφορά τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η συγκεκριμένη δόση δεν εκταμιεύθηκε το 2019, εν μέρει λόγω των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα κι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πιθανότητα καταβολής και των δυο δόσεων το καλοκαίρι με την ολοκλήρωση της 14η αξιολόγησης της Ελλάδας.