Ανησυχία έχει προκαλέσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, η νέα μετάλλαξη της πανδημίας του κορονοϊού Όμικρον. Από τη μία ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν κατά της νέας μετάλλαξης και από την άλλη για τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, η νέα μετάλλαξη της πανδημίας του κορονοϊού Όμικρον. Από τη μία ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν κατά της νέας μετάλλαξης και από την άλλη για τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές.
Η εορταστική περίοδος ουσιαστικά «είναι στον αέρα», σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Όσον αφορά τα αστικά κέντρα, και ειδικά την Αθήνα, η κίνηση υποτονική, αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος τόνισε στη «Ν» ότι όπως και το καλοκαίρι έτσι και τώρα συναντούμε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει κρατήσεις σε τρία ή τέσσερα καταλύματα, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, ώστε να έχουν εναλλακτικές λύσεις αν σε μια τοποθεσία καταγραφεί έξαρση της πανδημίας.
Δίνοντας από την πλευρά του ένα μέγεθος της κίνησης όπως καταγράφεται μέχρι τώρα, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι οι περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα με χριστουγεννιάτικα θέματα έχουν πλεονέκτημα. Η πληρότητα σε πανελλαδικό επίπεδο είναι μεταξύ 50% και 60%. Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, η Αράχοβα, ο νομός Ιωαννίνων αλλά και η ορεινή Αρκαδία καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στις κρατήσεις, ενώ άλλες, όπως Δράμα, Ευρυτανία και Θεσσαλονίκη, έχουν περιθώρια για κρατήσεις.
Ωστόσο, ακόμα και στο καλό σενάριο, να κινηθούν δηλαδή τα ορεινά καταλύματα στην εορταστική περίοδο, τρία ή τέσσερα Σαββατοκύριακα δεν λύνουν το πρόβλημα των χαμένων περιόδων εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της περιόδου που ακολουθεί την εορταστική περίοδο, σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Α. Βασιλικός.
Μάλιστα, το ΞΕΕ έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ότι η σημαντική καλοκαιρινή ανάκαμψη δεν ήταν οριζόντια. Οι αποδόσεις των καλοκαιρινών resort ήταν υψηλές, αλλά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας κι αυτά των ορεινών περιοχών έχουν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η ανησυχία της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας ακούστηκε και στη Γενική Συνέλευση της HOTREC που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο ευρωπαϊκός κλάδος της φιλοξενίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των ποσοστών μόλυνσης και τα μέτρα καραντίνας. Οι συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης της HOTREC επικεντρώθηκαν σε θέματα αποφυγής περαιτέρω ζημιών αλλά και προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβιώσουν και να παραμείνουν βιώσιμες.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας για να συνεχίσει να υποδέχεται επισκέπτες. Ωστόσο, καθώς η κρίση του Covid μπαίνει στον 20ό μήνα της, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να είναι οι πρώτες και οι πιο έντονα πληγείσες» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, ενώ τονίστηκε: «Τα χειρότερα της κρίσης δεν είναι πίσω μας: η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πολλές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τμήματα της τουριστικής αγοράς που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει -όπως τα επαγγελματικά ταξίδια και το MICE- θα συνεχίσουν να υποφέρουν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Παρά την πλήρη αφοσίωση της HOTREC στους μακροπρόθεσμους στόχους της βιωσιμότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διατήρησης του εργατικού δυναμικού, εντούτοις υπογραμμίζει ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει πρώτα και κύρια να διασφαλίσουμε την επιβίωση του κλάδου».
Οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση συμφώνησαν ότι ο κλάδος χρειάζεται επείγουσα οικονομική στήριξη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα περιορισμών και μεσοπρόθεσμα στήριξη για την αντιμετώπιση μελλοντικών δυσχερειών και τη διευκόλυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας ο περαιτέρω συντονισμός των μέτρων και των προσπαθειών κατά του Covid-19 σε επίπεδο Ε.Ε., με πλήρη δέσμευση και στήριξη όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
«Η Γενική μας Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τον κλάδο: μετά από δύο χρόνια συνεχών προκλήσεων και στην αρχή ενός άλλου κύματος κορονοϊού», σχολίασε ο Jens Zimmer Christensen, πρόεδρος της HOTREC. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων, των ΜμΕ και των εργαζομένων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αβεβαιότητα. Μάθαμε μέσα από τις δυσκολίες ότι η επαναλειτουργία δεν είναι το ίδιο με την ανάκαμψη».