Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 00:01

Με οδηγό τις συγχωνεύσεις

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με μοχλό τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και τη σύσταση της Merrill Lynch για αγορές μετοχών της Siemens εν αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση σε μετοχές του τομέα ενέργειας στη Wall Street. Οι επενδυτές χαιρέτισαν αισιόδοξες αναφορές για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και μερικές ενθαρρυντικές αναφορές για εταιρικές κερδοφορίες.

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με μοχλό τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και τη σύσταση της Merrill Lynch για αγορές μετοχών της Siemens εν αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση σε μετοχές του τομέα ενέργειας στη Wall Street. Οι επενδυτές χαιρέτισαν αισιόδοξες αναφορές για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και μερικές ενθαρρυντικές αναφορές για εταιρικές κερδοφορίες. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, καθώς αναμένεται η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια με τη σημερινή ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Το ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην Alitalia οδήγησε υψηλότερα τις αεροπορικές εταιρείες.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,03%, στις 6.242,00 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,46%, στις 5.645,59 μονάδες, και ο DAX κατά 0,93%, στις 6.788,23 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,4%, στις 374,69 μονάδες, πλησιάζοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2000, καθώς εντείνεται η φημολογία για περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι αγορές διεύρυναν τα κέρδη του μετά και την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από την Procter & Gamble.

Κέρδη και για την Air France-KLM, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Alitalia

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι εταιρείες του κλάδου των ορυχείων μετά και την ανάκαμψη του χαλκού στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην ανοδική πορεία των εν λόγω μετοχών πρωταγωνίστησαν οι BHP, Rio Tinto και η σουηδική SKF.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Stoxx 600 κατέγραψε η Cargotec, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανυψωτικών μηχανημάτων παγκοσμίως, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Η Belgacom συμπαρέσυρε χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Rabo Securities μείωσε τη σύστασή της σε «reduce» από «hold».

Ο δείκτης Nikkei, με κέρδη 11%, έκλεισε στις 17.490,19 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ