Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., καθώς εικάζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα επιδιώξουν να αναχαιτίσουν την υποχώρηση του γιέν έναντι του ευρώ, που αύξησε τα κέρδη των ιαπωνικών εξαγωγών.

Τις απώλειες μεταξύ των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, οδηγούσαν οι μετοχές της Korea Electric Power Co., μετά τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου σε 16 μήνες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Kansai Electric Power Co., που είπε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν σχεδόν κατά το ήμισυ, αποτέλεσμα του κόστους των καυσίμων. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Inpex Holdings Inc. και της PetroChina Co.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index απώλεσε 0,5%, φθάνοντας στις 140,44 μονάδες στις 12:25 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Μέσα στον Ιανουάριο ο δείκτης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση μετά από το ράλι του 9,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei απώλεσε 0,7%, φθάνοντας στις 17.374,57 μονάδες. Οι μετοχές της Fujifilm Holdings Corp. αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, περιορίζοντας τις απώλειες του δείκτη, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,3% από τα επίπεδα ρεκόρ. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index υψηλότερα, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου τόνωσαν τις μετοχές των εταιρειών ενεργείας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε προσφάτως στα 157,66 ανά ευρώ, έναντι του χαμηλού ρεκόρ των 158,62 στις 24 Ιανουαρίου. Ισχυρότερο γιέν σημαίνει ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς εισπράττουν λιγότερα από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό όταν μετατρέπουν το ξένο νόμισμα σε γιέν, ενώ τα προϊόντα τους καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν 5,5%, φθάνοντας στα 56,97 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2005, καθώς βελτιώνεται η οικονομία των ΗΠΑ και ο πιο ψυχρός καιρός ενδέχεται να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Πριν από λίγη ώρα και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα συμβόλαια του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν στα 56,61 δολ. το βαρέλι.