Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 09:57

Hynix: Κέρδη ρεκόρ το τρίμηνο μετά τη ζήτηση των Windows Vista

ΚΕΡΔΗ ρεκόρ εμφάνισε σε επίπεδο τριμήνου η Hynix Semiconductor Inc., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης της Ασίας, καθώς η διάθεση του λειτουργικού συστήματος Windows Vista από την Microsoft Corp., ώθησε υψηλότερα τη ζήτηση τσιπ και τις τιμές. Η εταιρεία προβλέπει μείωση των τιμών τους φέτος.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 35%, φθάνοντας στο 1,02 τρισ. ουόν (1,1 δισ. δολ.) το τέταρτο τρίμηνο, από 751 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα έσοδα, αναρριχήθηκαν 52%, φθάνοντας στα 2,66 τρισ. ουόν. Τα κέρδη και οι πωλήσεις, υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Η Hynix, η ιαπωνική Elpida Memory Inc. και η Nanya Technology Corp. της Ταϊβάν, εμφάνισαν κέρδη ρεκόρ την περίοδο, καθώς τα Vista, που απαιτούν μεγαλύτερη μνήμη από τις άλλες εκδόσεις των Windows, ώθησαν υψηλότερα κατά 63% τις τιμές τσιπ πέρυσι. Οι τιμές του υποχώρησαν 16% φέτος, υποσκάπτοντας την δυνατότητα της Hynix να διατηρήσει την ανάπτυξη των κερδών.

Οι μετοχές της εταιρείας, υποχώρησαν 1,3%, φθάνοντας στα 31.400 ουόν στις 12:56 μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα, μετά την άνοδό τους έως 2,8%. Οι μετοχές της Hynix, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 3,3%, μετά τον τριπλασιασμό τους μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σήμερα η Hynix προέβλεψε ότι φέτος οι τιμές των τσιπ μνήμης, γνωστών ως DRAM, θα μειωθούν 30%.

Η Hynix σχεδιάζει να δαπανήσει 1,06 τρισ. ουόν κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου στην επέκταση της παραγωγής τσιπ, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση.