Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι απίθανη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι απίθανη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.
«Όταν είναι ικανοποιητικοί οι όροι για την πολιτική μας, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», είπε η Λαγκάρντ στο Reuters σε μια διαδικτυακή συνέντευξη την Παρασκευή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καθορίσει πολιτική για μια σχετικά σύντομη περίοδο στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης καθώς οι αγορές χρειάζονται κατεύθυνση, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζήτησαν από την ΕΚΤ να αποφύγει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στη συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου, δεδομένων των πρόσφατων υψηλών αναγνώσεων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποφασίσει για το μέλλον των μέτρων τόνωσης στις 16 Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει επίσης νέες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το εμβληματικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαρτίου.
Η Λαγκάρντ είπε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Πέρα από αυτό, τόνισε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία, θα προτιμούσε να μην αναλάβει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.
Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έχουν προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και οι διαχειριστές χρημάτων είναι δύσπιστοι σχετικά με το εάν η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στη ζώνη του ευρώ.
«Η "παροδικότητα" υποδηλώνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό. Αλλά ουσιαστικά δεν ξέρουμε αν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο George Buckley, επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανίας και της ευρωζώνης στη Nomura.
Πρότεινε ότι παραμένει ασαφές εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αφήσει πιο μόνιμο σημάδι στην οικονομία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικό υψηλό στο μπλοκ των 19 μελών στο 4,9% τον Νοέμβριο. Η πολιτική της ΕΚΤ είναι το 2% μεσοπρόθεσμα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters