Επτά παράγοντες για την επιτυχία, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι οικογενειακές επιχειρήσεις, παρέθεσε η Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, και Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της EY Ελλάδος.
Επτά παράγοντες για την επιτυχία, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι οικογενειακές επιχειρήσεις, παρέθεσε η Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, και Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο του 3rd Family Business Conference, που διοργάνωσε η Palladian Conferences.
Όπως ανέφερε η κ. Κασελάκη οι παράγοντες αυτοί είναι: η προσφορά στην κοινωνία, οι επενδύσεις σε καινοτομία και τεχνολογία, η αξιοποίηση των ταλέντων της επόμενης γενιάς, η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση της εξειδίκευσης των εξωτερικών συνεργατών, το πάθος για αυτό που κάνουν και, τέλος, η προσήλωση στον εταιρικό σκοπό τους.
Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων και η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συμμετοχής της EY Ελλάδος στο συνέδριο. Εστιάζοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας από τις οικογενειακές επιχειρήσεις η κ. Κασελάκη εξήγησε πως διάφορες πιέσεις και νέες προτεραιότητες μετασχηματίζουν τις ατζέντες των επιχειρήσεων παγκοσμίως, οδηγώντας στην υιοθέτηση χαρακτηριστικών που απαντούν σε αυτά των οικογενειακών, όπως μια μακροπρόθεσμη θεώρηση. Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες εστιάσουν σε έναν νέο εταιρικό σκοπό που τοποθετεί τα ενδιαφερόμενα μέρη τους στο επίκεντρο, και στοχεύει – πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα – στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους πελάτες, τους ανθρώπους και την κοινωνία.
Η εταιρική διακυβέρνηση, τόνισε η ομιλήτρια, αναδεικνύεται σε κρίσιμό παράγοντα για την ατζέντα δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας των οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά του διοικητικού συμβουλίου, όπου η συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών είναι σημαντική, όπως και η εξασφάλιση της διαφορετικότητας και η επιδίωξη των «υγειών» διαφωνιών, τον εντοπισμό και την προετοιμασία των μελλοντικών ηγετών και της διαδοχής, την επίβλεψη του κινδύνου, το σχήμα αμοιβών που ευθυγραμμίζονται με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τη σχέση με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη – προσωπικό, πελάτες, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες – καθώς και τη διαφάνεια και αυθεντικότητα των πληροφοριών που επικοινωνούν για το έργο τους και δύναται να προσελκύσουν ποιότητα κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τα κίνητρα για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, η καινοτομία, ο ανταγωνισμός από τις ξένες αγορές, το brand name «Ελλάδα», τα ζητήματα ESG, το ανθρώπινο δυναμικό και η διαδοχή.
Κατά την εισαγωγή του, ο Director στο Τμήμα Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, Νίκος Μπρης, αφού παρατήρησε ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν ενισχυθεί αισθητά τα τελευταία δέκα χρόνια, υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζει να αποτελεί στοίχημα για ολόκληρη την εθνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς, λόγω του μικρού και πολύ μικρού μεγέθους της πλειοψηφίας αυτών, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς.
Ο κ. Μπρης τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και η μεγέθυνσή τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων και εξαγορών, αποτελούν τις κυριότερες κινήσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών και της γενικότερης ανταγωνιστικότητάς τους.
Σημείωσε ακόμη ότι, για να απαντήσουν στις προκλήσεις μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στη γνώση, στην καινοτομία και στην τεχνολογία, και να τοποθετήσουν τον τελικό καταναλωτή, αλλά και τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.