Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:58

Μακρόν: Οι κανόνες του Brexit ρυθμίζουν ένα ζήτημα «πολέμου και ειρήνης» για την Ιρλανδία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Βρετανία να συνεργαστεί με την ΕΕ για την επίλυση ζητημάτων μετά το Brexit, καθώς χαρακτήρισε το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θέμα «πολέμου και ειρήνης για την Ιρλανδία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Βρετανία να συνεργαστεί με την ΕΕ για την επίλυση ζητημάτων μετά το Brexit, καθώς χαρακτήρισε το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θέμα «πολέμου και ειρήνης για την Ιρλανδία».

«Είναι για εμάς ένα υπαρξιακό ζήτημα, από δύο απόψεις», είπε ο Μακρόν για το πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη με τοπικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.

Το πρωτόκολλο στοχεύει να θωρακίσει την ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit, αποφεύγοντας παράλληλα ένα πολιτικά ευαίσθητο σκληρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χώρας μέλους της ΕΕ. Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για τη λειτουργία του πρωτοκόλλου εν μέσω πολιτικής διαμάχης στη Βόρεια Ιρλανδία και καταγγελιών από εμπόρους στη Βρετανία σχετικά με τους κανόνες του.

Ο Μακρόν είπε ότι για την ΕΕ, το υπαρξιακό ερώτημα αφορά την «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς μας», ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της ιρλανδικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που αποσκοπούσε να φέρει ειρήνη στο νησί.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να παίζουμε με αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν κάλεσε το Λονδίνο να συνεργαστεί με την ΕΕ, «είτε για την αλιεία, είτε για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, είτε για μεταναστευτικά θέματα».

Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit καθώς και τη μετανάστευση μετά τη βύθιση του θανατηφόρου σκάφους μεταναστών στη Μάγχη.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας, Αννίκ Ζιραρντέν, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» και «εξαιρετικές ειδήσεις» σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, αφού η νήσος Γκέρνσεϊ της Μάγχης χορήγησε στους ψαράδες της χώρας 43 άδειες. Ωστόσο, η Ζιραρντέν είπε ότι «111 άδειες πρέπει να χορηγηθούν», κυρίως από το Τζέρσεϊ και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico