Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 09:05

Market Beat: Στα ύψη η νευρικότητα εν μέσω αβεβαιότητας

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Κυκλικά και “παγανιάρικα”  δίνεται ο αγώνας για τη στατιστική αξιοπρέπεια του ΧΑ. Είναι ωστόσο επαγγελματικά τα ζυγίσματα.

  • Τα προβλήματα στην ενέργεια για την Ευρώπη διογκώθηκαν και αποτελούν με την ευκαιρία της συνόδου του ΟΠΕΚ+ κυρίαρχο θέμα σήμερα με τα futures για τον EUROSOTXX 50 στο -1,5% υποδεικνύοντας πτωτική έναρξη στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά
  • Οι αποδόσεις των μακροχρόνιων αμερικανικών ομολόγων σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές μειώνονται
  • Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε σταθερός, αν και το δολάριο σημείωσε άνοδο περίπου 0,25% στα 113 γιεν, ανακτώντας λίγο από τις πρόσφατες απώλειές του.
  • Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν επίσης, μετά από ένα ισχυρό ξεπούλημα τις τελευταίες ημέρες λόγω των φόβων ότι η νέα παραλλαγή θα χτυπήσει τα ταξίδια.
  • Η Νότια Κορέα ανέφερε τα πρώτα πέντε κρούσματα όμικρον και θα επιβάλει καραντίνα 10 ημερών σε όλες τις αφίξεις. Το Χονγκ Κονγκ θα πραγματοποιήσει ενημέρωση σχετικά με έναν υγειονομικό κώδικα που θα επιτρέπει ταξίδια χωρίς καραντίνα στην Κίνα όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

 

  • Το Omicron γίνεται γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή του κοροναϊού στη Νότια Αφρική λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά εκεί και την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η τελευταία χώρα που εντόπισε κρούσμα Omicron εντός των συνόρων της.

 

  • Επιρροή στις αγορές μετοχών είχαν οι παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, που επανέλαβε ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχύτερου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ότι ανοίγει την πόρτα στις αυξήσεις των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

 

  • Οι επενδυτές στην Αθήνα, με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και υπολογίσιμης συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 877,24 μονάδες, με μεταβολή +1,10% ή 9,53 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,11% στις 2100,82 μονάδες, ήτοι  23,10 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης  ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +1,57%.

 

Κυκλικά και “παγανιάρικα”  δίνεται ο αγώνας για τη στατιστική αξιοπρέπεια του ΧΑ. Είναι ωστόσο επαγγελματικά τα ζυγίσματα. Ας ληφθεί υπόψη πως μπορεί χθες ο τζίρος των ελεύθερων συναλλαγών να ήταν κατά 4 εκατ. ευρώ χαμηλότερος της προηγούμενης, με σχετικά υψηλή την αξία των πακέτων (9,8 εκατ. ευρώ), αλλά ο τζίρος των επιμέρους μετοχών του 25άρη δεν είχε ασυμμετρίες. Πρωταγωνιστής συναλλακτικά αναδείχθηκε ο τίτλος της ΑΛΦΑ με  αξία συναλλαγών 4,799 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν ΟΠΑΠ 3,74 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ 3,597 εκατ., ΕΥΡΩΒ 3,451 εκατ. ευρώ και ΕΤΕ 3,2136 εκατ. ενώ πάνω από 2,1 και ως 2,6 εκατ. ευρώ τζίρο είχαν ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ ΠΕΙΡ.

 

Οι διεθνείς αγορές χθες είχαν ανοδική τάση από το πρωί για εμάς ως την ώρα που ξεκίνησαν οι πιέσεις στις μετοχές των αερομεταφορών και των ταξιδιών. Το δικό μας χρηματιστήριο, στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης χθες ενισχυόταν (κατά +1,1%) λιγότερο από την άνοδο των CAC και DAX στις 16:00, που ήταν της τάξης του +2%. Το πρωί, ο δισταγμός έφερε μια νευρικότητα που σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να αλλάξει το ρόλο της τιμής ανοίγματος ως κατώτερο μέρας. Σημειωτέο πως αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Άρα η κίνηση του μέσου όρου έγινε σε θετικό πεδίο μόνιμα. Με ρυθμούς συναλλαγών πάλι μέτριους και με στόχο, την υπέρβαση του επιπέδου των 880 μονάδων, που από όλους τους αναλυτές θεωρείται σημαντική αντίσταση.

 

Η δυναμική της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση, καθώς η αγορά με το που έπιασε τιμές οριακά πάνω από τις 878 μονάδες στο πρώτο δίωρο είδε την προσφορά μετοχών να ξεπερνά τη ζήτηση. Ο ΓΔ κατρακύλησε ως τις 874 στις 14:24 αλλά εκεί η ζήτηση προκάλεσε την πορεία για την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 878,36, που εμφανίστηκε μια ώρα αργότερα. Αλλά αμέσως οι ισχυροί θεσμικοί έβαλαν πάλι φρένο στην άνοδο, επιβάλλοντας πλάγια κίνηση στη ζώνη 877 και 878 μονάδων. Οι ανοδικές μετοχές στη φάση της ισορροπίας που ίσχυε από τις 15:30 και μετά, ήταν 72 έναντι 42 καθοδικών ενώ στον 25άρη υπήρχαν 19 ανοδικές και 5 πτωτικές μετοχές. Από τράπεζες συμμετοχή στις πτωτικές του FTSE25 δεν υπήρχε, αλλά απουσίαζαν και από την πεντάδα των blue chip με τη μεγαλύτερη άνοδο (ΕΛΧΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΛΠ ΕΕΕ ΜΥΤΙΛ) ωστόσο δύο ΕΤΕ και ΠΕΙΡ είχαν άνοδο της τάξης του +2%. Στις πτωτικές βρισκόντουσαν με απώλειες άνω του -1% ως -2% οι ΕΧΑΕ ΕΥΔΑΠ και ΑΡΑΙΓ. Με τη συμπλήρωση 6 ωρών διαπραγμάτευσης ο τζίρος ήταν στα 47 εκατ. και ο ΓΔ στις 876,24, έχοντας περάσει μετά τις 16:28 χαμηλότερα από τη ζώνη συσσώρευσης.

 

Με το στέλεχος Όμικρον στις βασικές αιτίες ανησυχίας και την σχετική άγνοια που προκαλούν τα περιορισμένα, για την ώρα, στατιστικά δεδομένα γύρω από το νέο στέλεχος, οι αναλυτές δυσκολεύονται να εκφράσουν εκτιμήσεις για την τάση ως το τέλος του έτους. Ο γενικός χρησμός ακόμα και από μεγάλα επενδυτικά τζάκια της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς είναι της κατηγορίας “αν είναι να ρθει θε να ρθεί αλλιώς θα προσπεράσει”.

 

Η Euroxx Sec  εκτιμά: “Η μεταβλητότητα της Αγοράς και η διάθεση για αποφυγή ρίσκου θα διατηρηθούν, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση αναφορικά με τη μετάλλαξη ‘Omicron”. Η Beta Sec. αναγνωρίζει κινητήριο ρόλο στα εταιρικά αποτελέσματα. “Τα αποτελέσματα εννεάμηνου θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη και το επιλεκτικό ενδιαφέρον να σταθεροποιήσει την Αγορά”.

 

Στη διεθνή σκηνή και στις πιθανολογούμενες κινήσεις της  FED εστίασαν από την η Leon Depolas Sec. τονίζοντας: “Σημαντική εξέλιξη προέκυψε από την κατάθεση Πάουελ, όπου ανέφερε ότι η FED θα πρέπει να συζητήσει πιθανή επιτάχυνση του ‘tapering’. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για αυξημένες διακυμάνσεις, οι οποίες ήδη παρατηρούνται και στο εξωτερικό, αλλά απαιτούνται και αυξημένα αντανακλαστικά. Ενδεχομένως να προκύψουν βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε μία τέτοια συγκυρία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα”.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης «όμικρον» στις ΗΠΑ, προκάλεσε απώλειες στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε -1,34% ή 461,68 μονάδες στις 34.022,04, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,18% στις 4,513,04 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,83% στις 15.254,05. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,8%) και Procter & Gamble (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-11,5%) και Boeing (-4%).

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Fed, Beige Book, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο και το πρώτο μισό του Νοεμβρίου με τις επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με την άνοδο του πληθωρισμού και ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό,.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε τον Νοέμβριο στις 61,1 μονάδες από 60,8 τον Οκτώβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει την τάση επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου, ο οποίος αντιστοιχεί στο 12% τις αμερικανικής οικονομίας.

 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,42% ενώ το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε  1,1313 δολάρια.

 

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ΡΜΙ (δείκτης υπεύθυνων προμηθειών), μετά την επιβράδυνση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και την ανάπτυξη-ρεκόρ του Ιουνίου. Ωστόσο, η εργοστασιακή δραστηριότητα της ευρωζώνης εξακολουθεί να δέχεται χτύπημα από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε από τις 58,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, στις 58,4 τον Νοέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,6. Αν και τα στοιχεία δείχνουν θετική κατεύθυνση, είναι η δεύτερη πιο χαμηλή ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο.

 

Έτσι ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 ενισχύθηκε +1,71% στις 470,86 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,55% στις 7.168,68 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +2,47% στις 15.472,67 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,39% στις 6.881,87 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης με άνοδο +2,16% έκλεισε ο ιταλικός ΜΙΒ και στο +1,78% ανήλθε η άνοδος του ισπανικού ΙΒΕΧ.

 

ΧΑ

Το ανοδικό κλίμα διεθνώς έφερε άνοδο +1,10% με απομάκρυνση κατά 20 μονάδες από τις 857,9

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν τη διάθεση να επιβάλλουν μια συντονισμένη ανοδική τάση με σταθερή διάθεση ανάληψης ρίσκου, θεωρώντας υπερβολική την πτώση της Τρίτης. Η Wall Street ακολούθησε σήμερα την άνοδο στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με κέρδη της τάξης του +1,5% για S&P500 Nasdaq στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Αθήνα, ενώ είχε δώσει με τα κέρδη των futures της από το πρωί την κατεύθυνση για τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

 

•             Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε έναντι της Τρίτης αφού ανήλθε στα 52,8 εκατ. ευρώ ως τις δημοπρασίες , και τελικά ήταν πολύ χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 68 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας  και το ένα τρίτο του συνολικού χθες που  ανήλθε στα 154,665 εκατ. ευρώ από το rebalancing  των δεικτών MSCI στις δημοπρασίες.

•             Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 878,36 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε στις 15:24 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30, δηλαδή στο άνοιγμα της συνεδρίασης και ήταν οι 869,48 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο 1,12 μονάδες κάτω από το μέγιστο μέρας

 

•             Υπήρξε κίνηση με μορφή Γ στην οποία το τέλος ήταν κοντά από την αρχή της οριζόντιας γραμμής.  Αμέσως, με το άνοιγμα ήρθε στις 10:39 η εγγραφή του τοπικού υψηλού στις 872,9 μονάδες, εμφανίστηκαν  πιέσεις έτσι ώστε ο ΓΔ να φθάσει στις 870,5 μονάδες μετά από 8 λεπτά. Κατόπιν του έδωσαν οι επενδυτές πορεία σταθερά ανοδική με σταθερή απομάκρυνση από τα επίπεδα των 870 με αποτέλεσμα στις 12:06 να εμφανιστεί το νέο υψηλό μέρας στις 878 μονάδες. Από εκεί οι θεσμικοί αποφάσισαν να ξεκινήσει πτώση με μεγάλη κλίση που ίσχυε ως τις 14:24 όταν εμφανίστηκε το χαμηλό δεύτερου μέρους στις 874. Από τις 14:30 ως τις 15:23 μια ανοδική κίνηση έφερε το τελικό ανώτερο μέρας τις 878,36 μονάδες. Έκτοτε μια πίεση στα κέρδη των Τραπεζικών  μετοχών προκάλεσε την επιστροφή στα επίπεδα των 875 μονάδων. Στο τελευταίο 25λεπτο εμφανίστηκε υπεροχή της ζήτησης με αποτέλεσμα στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 876,92 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 877,24 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέτρεψε να εμφανίσουν απώλειες, κόντρα στο ρεύμα των τοποθετήσεων, 6 blue chip ενώ κέρδη πάνω από +2% είχαν επίσης 6.

 

•             Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 79/34, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο σε μεγάλο πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι ανοδικές 19/6 φαινόμενο ενδεικτικό της αναζήτησης ισορροπίας αναγνωρίζοντας υπερβολή στις κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων την Τρίτη εν μέσω αυξανόμενου μεγέθους του φόβου που προκλήθηκε  από το στέλεχος Όμικρον.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

 

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και υπολογίσιμης συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 877,24 από 867,71 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,10% ή 9,53 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,777 από 154,665 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 13,519 από 8,591 εκατ. ευρώ, και η ΕΤΕ  απασχόλησε 3,689 εκατ. ευρώ, η ΦΡΛΚ απασχόλησε 2,465 εκατ. ευρώ, η ΛΑΜΔΑ απασχόλησε 1,416 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 368.100 ευρώ.

 

Τη διακύμανση (8,88 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 869,48 από 857,87 την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:24 και ήταν οι 878,36 από 867,82. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 79 από 47 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 34 από 60 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,890 από 64,255 δις ευρώ την Τρίτη.

 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 92 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή 1,10% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,30%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ με ανώτερο το επίπεδο των 563,77 μονάδων κατέληξε την προηγούμενη στις 554,17 με πτώση -1,01%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 554,82 μονάδων (+0,12%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 556,27 (+0,38%), και των 565,05 (+1,96%) έκλεισε στις 563,57 με άνοδο +1,70%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 22,067 από 43,181 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,93%) απασχόλησε 4,799 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,20%) 3,216 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,72%) απασχόλησε 3,216 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,25%) απασχόλησε 3,451 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Χωρίς αλλαγή στις προσδοκίες λόγω περιορισμένης ορατότητας 

Με τον υποκείμενο δείκτη στα επίπεδα της τιμής εξάσκησης όπου πυκνώνουν τα στοιχήματα οι traders αποτολμούν κινήσεις ως τις 2200 μονάδες και για την περίπτωση της επικράτησης πτωτικής τάσης οι 2000 και οι 1900 έχουν εμφανιστεί. Στην  τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  μονίμως σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 23,10 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2105,31 μονάδες, ήρθε στις 15:24. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2082,65. Το κλείσιμο στις 2100,85 από 2077,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα μειώθηκε ελαφρά φθάνοντας στα 6,546 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 1/12.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 414 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2103,50 μονάδες κατώτερο τις 2074,0 με τελευταίες πράξεις στις 2103,50 και κλείσιμο στις 2097,75 από 2074,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3327 από 3344 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 37 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2102,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2087,25 και τιμή κλεισίματος τις 2095,75 από 2075,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 123από 114 ΣΜΕ.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε κάποιο ενδιαφέρον. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 35 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου επίσης δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 42 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2150 μονάδες σποραδικά.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 564,25 από 554,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 12 από 10.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αλλά διατηρήθηκαν σαν σύνολο αυτά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4.558 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,06 ευρώ και δημιουργήθηκαν 97.738 από 98.585 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 559 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3.687 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,69 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.615 από 36.355. Διακινήθηκαν επίσης 293 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 2008 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,888 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.321 από 25.561.  Διακινήθηκαν επίσης 25 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 783 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,31 ευρώ και 31.910 από 31.452 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν όμως ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

 

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1173 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Δεκεμβρίου, τα 461 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 387 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 325 συμβόλαια για ΕΛΧΑ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

 

“Νέο ‘πονοκέφαλο’ για τις Αγορές, αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed, Jerome Powel, σχετικά με τον πληθωρισμό. Η επίμονα ανοδική τάση στις τιμές, τον οδήγησαν να αποσύρει από την φρασεολογία του το επίθετο ‘παροδικός’, αφήνοντας επίσης αιχμές για επίσπευση του ‘tapering’. Η εξέλιξη αυτή έβαλε ‘φρένο’ στις Αμερικανικές Αγορές, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την νέα μετάλλαξη και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει. Τα πρώτα στοιχεία που αναλύουν οι επιστήμονες δείχνουν ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι αρκετά μεταδοτική και μετά από τις δηλώσεις του CEO της Moderna, περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer  αναπτερώνουν σήμερα το ηθικό των αγοραστών, αν και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου στις 860 μονάδες, αφού εισήλθε προσωρινά σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Η κύρια τάση είναι πλέον πτωτική, με την περιοχή των 880 - 885 μονάδων να αποτελεί την κρισιμότερη αντίσταση, αυτής της αντίδρασης. Υπέρβαση αυτής της ζώνης, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην ζώνη των 895 - 900 μονάδων, ενώ στον αντίποδα απώλεια των 860 μονάδων θα φέρει τον Δείκτη στο κάτω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης, δηλαδή τις 830 - 825 μονάδες.

 

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, βραχυπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζουμε στις 570 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική είναι η πρώην στήριξη των 580 μονάδων, όπου σε αυτή την περιοχή έχει δημιουργηθεί και ένα πτωτικό “χάσμα”. Πρώτη στήριξη του κλαδικού δείκτη εμφανίζεται στις 540 μονάδες, ενώ σε περίπτωση συνέχισης του πτωτικού κυματισμού, οι 500 μονάδες αποτελούν και το ισχυρότερο “ανάχωμα” για τον Τραπεζικό κλάδο.

 

Αν και η μεταβλητότητα δεν μας άφησε ποτέ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, αναλόγως με τις ειδήσεις που θα αφορούν την νέα μετάλλαξη. Οι επιστήμονες θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως τα ποσοστά προστασίας των εμβολίων, την μεταδοτικότητα, αλλά και την θνητότητα της μετάλλαξης. Παρότι η Αγορά είναι πιο προετοιμασμένη, σε σχέση με πέρυσι και οι κίνδυνοι είναι πλέον γνωστοί, η επαναφορά της αβεβαιότητας και η εναλλαγή της ψυχολογίας, απόρροια των συνεχών ειδήσεων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρηματιστηριακό ‘roller coaster”.

 

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στις ασταθείς συναλλαγές σήμερα Πέμπτη 2/12, βοηθούμενοι από την πρόοδο των κινεζικών μετοχών ακινήτων, αν και οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron του νέου κορονοϊού περιόρισε τα κέρδη σε περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, επιρροή στις αγορές μετοχών είχαν οι παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, που επανέλαβε ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχύτερης κατάρρευσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, μια κίνηση που ευρέως θεωρείται ότι ανοίγει την πόρτα σε προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Αυτό βοήθησε στη στήριξη του δολαρίου το οποίο, παρά την επιφυλακτική διάθεση που κέρδισε έδαφος στο γιεν, συνήθως θεωρείται ακόμη πιο ασφαλές καταφύγιο από το δολάριο.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 δική μας ώρα  σημείωνε άνοδο +0,45% στις 628,07 μονάδες, ενισχυμένος από τα κινεζικά blue chips  που ο δείκτης τους είχε άνοδο 0,25% και το Χονγκ Κονγκ είχε επίσης άνοδο 0,13% αλλά τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωνε η αγορά της Νότιας Κορέας με τον ΚΟSΡΙ στο +1,31%.