Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 07:04

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα μιας εβδομάδας αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, σε συνδυασμό με έκθεση που έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος.

Οι μετοχές της Daiichi Sankyo Co. και της Sharp Corp. οδήγησαν την άνοδο στην Ιαπωνία, μετά την ανακοίνωσή τους για υψηλότερα από ότι αναμενόταν κέρδη, το τρίτο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με ακατέργαστες ύλες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Rio Tinto Group – μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων, σε συνδυασμό με τα σχόλια των αναλυτών ότι η σήμερα η μεταλλουργία ενδέχεται να ανακοινώσει κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 141,67 μονάδες στις 12:46 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα), όπως και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν. Ο δείκτης οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Ιανουαρίου. Στην Κίνα, ο Shanghai and Shenzhen 300 Index απώλεσε 1,6%, καθώς οι ανησυχίες για την υπερεκτίμηση των μετοχών της χώρας εντείνονται, ωθώντας τις απώλειες τριών ημερών του δείκτη, στο 8,9%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,5%, φθάνοντας στις 17.466,29 μονάδες. Ανοδικά επίσης κινήθηκαν οι μετοχές μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei, που ανέφερε ότι οι αναλυτές προβλέπουν πως το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό 3,7% σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Μαλαισίας, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τα μακροβιότερα κέρδη ενός μηνός, σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας. Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% και είπε ότι η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται τη στιγμή που η αύξηση των τιμών υποχωρεί.

Η ανακοίνωση της Fed έγινε μετά την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση, χάρη στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, τη στιγμή που οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν και οι μισθοί αυξήθηκαν. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2006 και υπερέβη τις εκτιμήσεις των 77 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, αναρριχήθηκε 1,9%. Το νικέλιο κέρδισε 3,6% και ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1,7%. Στη Ν. Υόρκη ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1,3%.