Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 12:44

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για Όμικρον- Μπορεί να εντείνει τις ελλείψεις και τον πληθωρισμό

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον απειλεί να εντείνει τα προβλήματα που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη.

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον απειλεί να εντείνει τα προβλήματα που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τους policymakers να είναι προσεκτικοί λόγω του νέου στελέχους, τονίζοντας ότι η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να επιταχυνθεί παγκοσμίως ο εμβολιασμός κατά του Covid.

Οι συστάσεις του ήρθαν παράλληλα με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, με τον ΟΟΣΑ να διατηρεί σε παρόμοια με τα προηγούμενα επίπεδα την πρόβλεψή του, αλλά αυξάνοντας σημαντικά τον αναμενόμενο πληθωρισμό.

Πολλοί οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες

Ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αρχικά ανέμενε το 2021, αλλά αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά επιζήμιων ανισορροπιών που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. «Οι ελλείψεις προσφοράς απειλούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να παρατείνουν τον αυξημένο πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.

Μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι οι διαταραχές του εφοδιασμού στέρησαν πάνω από 1,5% από το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας φέτος και πάνω από 0,5% επίσης στο Μεξικό, την Τσεχία και την Ιαπωνία.

Εκτός από τέτοιες αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, το κύριο μήνυμα του ΟΟΣΑ είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες μεγάλες αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία, όπως η προσφορά των εμβολίων, το αυξανόμενο χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών και το χάσμα μεταξύ των επιδόσεων της αγοράς εργασίας των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Στις οικονομικές του προβλέψεις ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από 5,5% φέτος σε 4,5% το 2022, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 3,2% το 2023.

Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τις τελευταίες του προβλέψεις, ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 είναι πιθανό να αυξηθεί από 3,8% το 2021 σε 4,4% το επόμενο έτος, για να μειωθεί στο 3,8% το 2023. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από 2% στην Ευρωζώνη εκείνη τη χρονιά, έναντι 2,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2,5% στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στους Financial Times, η Μπουν σημείωσε ότι η Όμικρον «προσθέτει στο ήδη υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη, καθυστερώντας την επιστροφή στην κανονικότητα ή κάτι ακόμα χειρότερο».

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό και την πίεση στις κεντρικές τράπεζες για δράση, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενιαία νομισματική πολιτική, επειδή υπάρχει μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.« Οι ΗΠΑ είναι επίσης διαφορετικές από την Ευρώπη και επίσης διαφορετικές από την Ασία όπου υπάρχει πολύ μικρότερο ζήτημα πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε την ανάγκη οι policymakers να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσφοράς, αλλά θα είναι έτοιμοι να δράσουν εάν οι πιέσεις στις τιμές διευρυνθούν και γίνουν αυτοενισχυόμενες.

naftemporiki.gr