Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 16:01

Αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (2)

Στο 7% αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ σε φυτική και ζωική παραγωγή, από 5% και 6% αντίστοιχα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη δασοκομία και την αλιεία ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ παραμένει στο 4%.

Όπως επισημαίνει ο υπουργείο, ειδικότερα για τους βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς, τα προϊόντα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κανονισμός 1782/2003), αναλαμβάνεται η δέσμευση να αναπληρώνεται η διαφορά που θα προκύπτει για τους αγρότες αυτούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και το καλλιεργητικό έτος 2005. Με ειδική διαδικασία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα σχετικά αναλογούντα ποσά μέσω τραπεζικής πίστωσης.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι με την αναπροσαρμογή του ύψους των κατ' αποκοπή συντελεστών επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, η χώρα μας τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινοτική Νομοθεσία (οδηγίες 77/388/ΕΟΚ και 2006/112/ΕΚ).

Διευκρινίζει εξάλλου ότι από την προηγούμενη αναπροσαρμογή των συντελεστών που έγινε το 2000, έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το κόστος καλλιέργειας και εκτροφής, ενώ έχει μεταβληθεί και ο τρόπος πληρωμής των αγροτών λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Kατώτερη των προσδοκιών και αναντίστοιχη των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης η αύξηση

«Ασαφή, άδικη, κατώτερη των προσδοκιών των αγροτών και αναντίστοιχη των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα, η απόφαση χαρακτηρίζεται ως άδικη αφού χρησιμοποιεί «δυο μέτρα και δύο σταθμά», είναι ασαφής και απέχει από τις προσδοκίες των αγροτών αφού δεν καλύπτει την επιβάρυνση που έχουν μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Βρίσκεται εξάλλου σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ειδικά εάν υπολογιστεί το γεγονός ότι ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 18% σε 19%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι τουλάχιστον κατά 25% μικρότερο εκείνου που είχαν πληρωθεί οι αγρότες, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.