Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα εννέα μηνών αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Matsushita Electric Industrial Co. για αύξηση των κερδών της και την άνοδο του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) στις ΗΠΑ, σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη φορά φέτος.

Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., συνεργάτες σε venture που παράγει οθόνες υγρών κρυστάλλων, κινήθηκαν ανοδικά μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών. Στην Κίνα, ο Shanghai and Shenzhen 300 Index όδευε για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε έξι μήνες, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προσφορές μετοχών θα πάρουν κεφάλαια από την China Vanke Co. και άλλες υπάρχουσες μετοχές.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 142,96 μονάδες στις 12:10 μ.μ., οδεύοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαΐου. Για την εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,6%, την τρίτη συνεχόμενη άνοδο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,5%, φθάνοντας στις 17.600,40 μονάδες. Οι μετοχές της Tokyo Electric Power Co. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών που προσφέρουν περισσότερες του μέσου όρου αποδόσεις στους μετόχους.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi σημείωνε άνοδο 1,9%, ενώ οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Χθες στις ΗΠΑ o DJIA σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 0,7% τον Δεκέμβριο, τα μέγιστα σε πέντε μήνες. Οι προσωπικές δαπάνες, αποτελούν πλέον των 2/3 της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.