Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 07:45

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού μετά την υποχώρηση

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρησή του από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων χθες, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση θέρμανσης τον αργοπορημένο χειμώνα μάλλον περιόρισε την επίδραση των προμηθειών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Αργά χθες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, μετά την άνοδό τους κατά περίπου 5 δολ. το βαρέλι σε τρεις ημέρες, αφού ο ψυχρός καιρός και η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, πιθανόν αύξησαν τη ζήτηση. Τα αποθέματα του αργού βρίσκονται 1,2% υψηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και οι προμήθειες διϋλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, βρίσκονται 2,7% υψηλότερα και της βενζίνης, 2,5% υψηλότερα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 57,36 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:01 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν χθες κατά 84 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 57,30 δολ. το βαρέλι, έχοντας κερδίσει 7,6% τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά τις εκθέσεις για αύξηση της ζήτησης καυσίμων και της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο ενδέχεται να σημειώσει άνοδο την επόμενη εβδομάδα, καθώς εικάζεται ότι η κατανάλωσή του θα αυξηθεί στις ΗΠΑ εξ αιτίας του ψυχρού καιρού και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Συνολικά 25 από τους 47 αναλυτές, διαπραγματευτές και χρηματιστές, ποσοστό 53%, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, είπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν. Δεκατέσσερις προέβλεψαν πτώση και οκτώ, ελαφρά διαφοροποίηση. Την εβδομάδα που πέρασε το 56% των ερωτηθέντων προέβλεψε άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 56,85 δολ., 13 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 11:58 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η ζήτηση για θέρμανση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, θα είναι 28% υψηλότερη από το φυσιολογικό έως τις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Weather Derivatives. Οι θερμοκρασίες ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από το φυσιολογικό έως τις 15 Φεβρουαρίου, προέβλεψε χθες το National Weather Service. Η περιφέρεια αποτελεί περίπου το 80% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ.

Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας ανόδου των παραδόσεων διϋλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, σε τρία από τα πέντε τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Τα διϋλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ υποχώρησαν για πρώτη εβδομάδα σε σύνολο επτά, φθάνοντας στα αποθέματα στα 140 εκατ. βαρέλια στις 26 Ιανουαρίου, 9,1% υψηλότερα του μέσου όρου πενταετίας για την περίοδο, την εβδομάδα που πέρασε. Τα αποθέματα πετρελαίου διατηρήθηκαν στα 324,9 εκατ. βαρέλια, 10% πάνω από τον μέσον όρο, σύμφωνα με το υπουργείο.