Η παγκόσμια ανησυχία για το νέo στέλεχος του κορωνοϊού και η προοπτική της επιστροφής στους εκτεταμένους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια καθιστούν ξανά «ευάλωτο» τον ταξιδιωτικό κλάδο που κινείται σε μια εύθραυστη ανάκαμψη τους τελευταίους έξι μήνες.
Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη είναι και πάλι με μια νέα, πιο απειλητική όπως προμηνύεται, νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού. Ο λόγος για την παραλλαγή «Όμικρον» που ρίχνει τη σκιά της στην ευρωπαϊκή οικονομία, την ώρα που οι διαμορφωτές πολιτικής έχουν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθολικά lockdowns.
Ήδη προτού κάνει την εμφάνισή του το νέο στέλεχος του ιού, η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη του νέου κύματος της πανδημίας, με την απροσδόκητα ισχυρότερη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο «να μην είναι πιθανό να αποτρέψει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο», όπως σχολίασε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.
Η παγκόσμια ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού και η προοπτική της επιστροφής στους εκτεταμένους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια καθιστούν ξανά «ευάλωτο» τον ταξιδιωτικό κλάδο που κινείται σε μια εύθραυστη ανάκαμψη τους τελευταίους έξι μήνες. Για αυτό και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών δέχτηκαν την Παρασκευή ανηλεές σφυροκόπημα.
Παράλληλα η ταξιδιωτική βιομηχανία νιώθει ήδη την «κάψα» των νέων μέτρων που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων, με την Αυστρία και τη Σλοβακία να έχουν ήδη επιβάλει εθνικά lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις.
Οι απότομες απώλειες στις τιμές των μετοχών την Παρασκευή οδήγησαν αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η IAG και η easyJet, στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τότε που η είσοδος των εμβολίων στη μάχη κατά του Covid άνοιξε ξανά τον δρόμο προς τα διεθνή ταξίδια στα τέλη του περασμένου έτους.
Παγκόσμιος είναι ο συναγερμός που έχει σημάνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και έχει οδηγήσει στην απαγόρευση των πτήσεων από και προς την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά χωρών έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής.
Αν και οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται χρόνος για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο συνιστά απειλή η παραλλαγή «Όμικρον», το νέο στέλεχος διαταράσσει ήδη τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
Το «μπλόκο» πολλών χωρών στις περιοχές της νότιας Αφρικής πρόκειται να καταστήσει ακριβότερα ορισμένα ταξιδιωτικά σχέδια.
Μετά τις ανακοινώσεις την Παρασκευή, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν την Παρασκευή. Η μητρική της British Airways, International Airlines Group (IAG) σημείωσε πτώση έως και 20% στην αρχική διαπραγμάτευση, ενώ η easyJet σημείωσε πτώση 17& και η Lufthansa έχασε 12%. Παρόμοια κινήθηκε ο ευρύτερος ταξιδιωτικός κλάδος, με τις μετοχές του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor να υποχωρούν κατά 8& και οι μετοχές του ομίλου InterContinental Hotels κατά 7%.
Ο ταξιδιωτικός κλέδος βρισκόταν ήδη υπό πίεση αυτόν τον μήνα, αφού αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισήγαγαν νέους τοπικούς κανόνες lockdown μετά από το κύμα μολύνσεων που τροφοδότησε η κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτο» ότι τα αυξανόμενα κρούσματα θα διαταράξουν τα ταξίδια, ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι, σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα είναι ξανά πολύ νευρική τη χειρότερη περίοδο του χρόνου, όταν οι άνθρωποι κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ταξιδιωτικά τους σχέδια».
Η αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις αρχικές κρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι, οι οποίες γίνονται την περίοδο μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πρόσθεσε.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει ελαφρώς τα δρομολόγια των πτήσεών τους και ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της OAG.
Παρόλα αυτά, μέχρι να «σκάσει» η παραλλαγή «Όμικρον» οι αναζητήσεις για πτήσεις ήταν αυτόν τον μήνα 80% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών κρατήσεων Amadeus, ενώ ο αναλυτής στο Goodbody, Μαρκ Σίμσον, ακολουθώντας μια αισιόδοξη προσέγγιση, υποστήριξε ότι οι τρέχουσες δυσκολίες για τις αεροπορικές εταιρείες δεν πρέπει να μειώνουν τη μακροπρόθεσμη εικόνα της ανάκαμψης.
Αναγνωρίζοντας από την πλευρά του ότι η ταξιδιωτική προθυμία έχει πληγεί από την έξαρση των κρουσμάτων και τα lockdown, ο διευθύνων σύμβουλος της Trivago, Άξελ Χέφερ, έκανε λόγο για μείωση κατά 50% στις αναζητήσεις για εγχώρια και διεθνή ταξίδια στην Αυστρία, η οποία βρίσκεται σε ολικό lockdown, και πτώση 35% στην Ολλανδία, η οποία βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Παράλληλα, μειώνεται η πληρότητα των δωματίων στο Άμστερνταμ, τη Βιέννη και το Μόναχο, σύμφωνα με την STR, και μειώνονται οι αναζήτησης για ξενοδοχεία στην Αυστρία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, σύμφωνα με την Expedia.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times