Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 18:04

«Εκρηκτικές» οι ανατιμήσεις στα δομικά υλικά

Αισθητές αυξήσεις τιμών των οικοδομικών υλικών καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, που επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος της οικοδομής, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Αισθητές αυξήσεις τιμών των οικοδομικών υλικών καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, που επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος της οικοδομής, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία.
Εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον μέχρι να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Παράλληλα, αυξάνεται και το κόστος κατασκευής των δημοσίων έργων, όλων των κατηγοριών, που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό βάρος, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού των έργων και την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους των οικοδομικών υλικών.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν διψήφιες αυξήσεις τιμών σε υλικά που έχουν μεγάλη στάθμιση στον δείκτη των οικοδομικών υλικών και επηρεάζουν το κόστος των κατασκευών.
Παράδειγμα, η ομάδα των υλικών «Μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας», που έχει συντελεστή στάθμισης 24,85%, ανατιμήθηκε σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 κατά 12,5%, όμως ο σίδηρος οπλισμού ανατιμήθηκε κατά 20,5%.

Προ 8ετίας επίπεδα

Αναλυτικότερα, το ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, επανέφερε τις τιμές στα προ 8ετίας επίπεδα, με τον Οκτώβριο του 2021 να αναδεικνύεται -μέχρι τώρα- σε μήνα των μεγαλύτερων ανατιμήσεων εδώ και πολλά χρόνια. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Οκτώβριος έκλεισε με αύξηση 6,3%, μακράν το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 6-7 ετών. Οι κατασκευαστές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην κτηματαγορά μιλούν για κόστος κατασκευής που ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 1.200-1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εκτιμούν δε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών -κυρίως στο μεταφορικό κόστος, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στον σίδηρο και στον χαλκό- είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων, κάτι που συνέβη και προ ημερών. 

Η κατάταξη των επιμέρους πρώτων υλών που εκτόξευσαν τον συνολικό δείκτη του Οκτωβρίου περιλαμβάνει: 
1. Στην πρώτη θέση το πετρέλαιο κίνησης με αύξηση 33,4%. Η μεταφορά των οικοδομικών υλικών, αλλά και η χρήση των βαρέων μηχανημάτων συνιστούν βασικό στοιχείο του κόστους οικοδομής, γι’ αυτό και η τιμή του πετρελαίου παίζει καθοριστικό ρόλο στον συνολικό δείκτη. 
2. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο σίδηρος οπλισμού, ο οποίος επηρεάζει και την τελική τιμή του φέροντος οργανισμού του κτηρίου. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου καταγράφουν αύξηση 20,5%. 
3. Η ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται στην 3η θέση με αύξηση 18,8%. Οι δε προβλέψεις για την πορεία της τιμής είναι δυσοίωνες, καθώς ήδη τον Νοέμβριο η τιμή χονδρικής κινείται πολύ υψηλότερα συγκριτικά με τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο. 
4. Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και ο χαλκός, ο οποίος επηρεάζει και τα υδραυλικά, αλλά και τα ηλεκτρολογικά. Ο μήνας έκλεισε με αύξηση 16,7% στους χάλκινους αγωγούς που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρική εγκατάσταση και με άνοδο 16,3% στους σωλήνες χαλκού οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θέρμανση και στην ύδρευση. 

Σύγκριση τιμών

Το ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη μήνα με τον μήνα προκύπτει και από τη σύγκριση των τιμών του Οκτωβρίου με τις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη θέση η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 18%. Στη δεύτερη το πετρέλαιο κίνησης με μηνιαία αύξηση 7,1%. Στην 3η θέση οι χάλκινοι αγωγοί με άνοδο 2,1% και στην τέταρτη ο σίδηρος οπλισμού με αύξηση 1,8%. Αύξηση καταγράφηκε και σε τούβλα (1,7%), σωλήνες χαλκού (1,2%) και έτοιμο σκυρόδεμα (1%).

Για τον Οκτώβριο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές: 
1. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 6,3%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.
2. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020.
3. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.