Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει να προκηρύξει όλα τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και συνδεσιμότητας, στο σύνολό τους 448 (εκ των οποίων τα 130 ήδη έχουν προχωρήσει) και ειδικά αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει να προκηρύξει όλα τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και συνδεσιμότητας, στο σύνολό τους 448 (εκ των οποίων τα 130 ήδη έχουν προχωρήσει) και ειδικά αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Για τον παραπάνω σχεδιασμό, που αφορά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, μίλησε χθες στο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκηρύσσει το ένα έργο μετά το άλλο σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει. «Όπλο» στον φιλόδοξο αυτό στόχο είναι οι συμφωνίες πλαίσιο, μια διαδικασία που ταιριάζει στα εν λόγω έργα και προχωρά σχετικά γρηγορότερα. Ομοφωνία Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα ο κ. Πιερρακάκης είπε, και μαζί του συμφώνησαν σε γενικές γραμμές όλοι οι συνομιλητές του -ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος-, ότι στην κινητή η Ελλάδα τα έχει πάει καλά. Χρειάζεται μόνον να αποφασιστούν οι επόμενες στοχευμένες κινήσεις για την αξιοποίηση του 5G. Εκεί που η χώρα υστερεί είναι στις οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών σήμερα τα 3,5 εκατ. παρέχουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (με δίκτυο οπτικών ινών έως τις υπαίθριες καμπίνες).
Ωστόσο, μόνον το 13% των γραμμών έχει συνδεθεί με αυτές τις ταχύτητες. Αναφορικά με το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), ο υπουργός διαπιστώνει έλλειμα 2 εκατ. συνδέσεων. Περί τα 2 εκατ. έχουν πει ότι θα εγκαταστήσουν οι πάροχοι και 800 χιλ. είναι οι συνδέσεις στο πλαίσιο του Ultra-Fast Broadband - το μεγάλο ΣΔΙΤ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάθεσής του. Ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι είναι σαφές πως ο ΟΤΕ ηγείται των επενδύσεων και θα συνεχίσει να επενδύει, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Θύμισε ότι οι επενδύσεις του ομίλου ήταν 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία της κρίσης και 2 δισ. έχει προγραμματίσει για την τρέχουσα τετραετία. Πρόσθεσε πάντως πως το ποσοστό των συνδρομητών που αγοράζουν υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι υψηλό.
Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι οι επενδύσεις της Vodafone για τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι 600 εκατ. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη έργων τόνωσης της ζήτησης και πρόσθεσε πως χρειάζεται να αναθεωρηθούν ορισμένα σχέδια, ώστε π.χ. στις αγροτικές περιοχές να πάμε σε ένα μίγμα τεχνολογιών με κίνητρα. Ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η ανάπτυξη υποδομών απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει άλματα, αλλά δεν μπορεί να κλείσει αμέσως το κενό 15ετίας. Τα δίκτυα FTTH σύμφωνα με τον ίδιο αναπτύσσονται με έναν ρυθμό 50 χιλ. νέων συνδέσεων κάθε μήνα. H Wind σχεδιάζει να εγκαταστήσει συνολικά 600.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε ότι «το κλειδί είναι η αποχαλκοποίηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου» και χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να υπάρξουν περισσότερες υποδομές. Πρόσθεσε πως η Nova έχει λανσάρει τη νέα τηλεοπτική πλατφόρμα (ΕΟΝ), ωστόσο δεν μπορεί να την παρέχει στα νησιά, γιατί το κόστος μισθωμένων γραμμών του ΟΤΕ είναι πολύ υψηλό.