Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της Nissan Motor Co. για τα κέρδη της, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι οι χώρες μέλη του G-7 θα πιέσουν για ισχυρότερο γιέν.

Απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Nippon Telegraph & Telephone Corp. μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των δύο πλήρους ιδιοκτησίας της θυγατρικών της. Πτωτικά επίσης κινήθηκαν οι μετοχές της Hyundai Motor Co., μετά την ποινή φυλάκισης τριών ετών που επεβλήθη στον πρόεδρό της, Chung Mong Koo, για κατάχρηση κεφαλαίων της εταιρείας και δωροδοκία πολιτικών.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Nippon Mining Holdings Inc. οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των μεταλλουργιών μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού και του ψευδαργύρου. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Industrial Bank κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, μετά την προσφορά μετοχών 2 δισ. δολ. που προσήλκυσαν προσφορές ρεκόρ από τους επενδυτές στην Κίνα. Στα ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Multiplex Group μετά την προσέγγιση για την εξαγορά της.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 142,05 μονάδες στις 12:29 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. οδήγησαν τον δείκτη ενεργείας 0,9% υψηλότερα, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, απώλεσε 0,9%, φθάνοντας στις 17.387,72 μονάδες, ενώ ο Topix διολίσθησε 1,2%. Η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Αυστραλία από τα επίπεδα ρεκόρ, όπως και στις αγορές της Κίνας και της Ινδονησία.

Ανοδο σημείωσε το γιέν έναντι των 13 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο τις πέντε τελευταίες ημέρες, μετά τη δήλωση αξιωματούχων από τη Γαλλία και τη Γερμανία την εβδομάδα που πέρασε ότι η αξία του ιαπωνικού νομίσματος δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της χώρας.

Το γιέν αναρριχήθηκε νωρίτερα στα 120,82 δολ. από 121,11 που ήταν αργά στη Ν. Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου. Εναντι του ευρώ σημείωσε άνοδο στα 156,49 από 156,92.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 2,9%. Ο ψευδάργυρος απώλεσε 9,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούλιο του 1997. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 4,6%, μετά την προηγούμενη υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου. Στη Ν. Υόρκη, ο χαλκός σημείωσε απώλειες 4,3%.

Ανοδο έως 0,5%, στα 59,33 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη. Στις 2 Φεβρουαρίου το πετρέλαιο αναρριχήθηκε 3%, φθάνοντας στα 59,02 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 29 Δεκεμβρίου.