Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 13:15

Πετρέλαιο: Δεν πείθει ακόμη η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων

Μουδιασμένη είναι η αντίδραση της αγοράς στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ να απελευθερώσουν 50 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη κίνηση με Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότια Κορέα. Παρά τη δυναμική αυτή παρέμβαση, που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προ τον ΟΠΕΚ+, οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καταγράφουν μικρή μόνο πτώση. 

Μουδιασμένη είναι η αντίδραση της αγοράς στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ να απελευθερώσουν 50 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη κίνηση με Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότια Κορέα. Παρά τη δυναμική αυτή παρέμβαση, που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προ τον ΟΠΕΚ+, οι τιμές του πετρελαίου παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα. 

Λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος  η τιμή του μπρεντ καταγράφει οριακή άνοδο στα 81,3 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού παραμένει εν πολλοίς σταθερή στα 78,2 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα αυτή η μικρή πτώση έρχεται ύστερα από την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού το βράδυ της Τρίτης, όταν το brent είχε αγγίξει τα 81 δολάρια και το αμερικανικό αργό πλησίαζε προς τα 79 δολάρια. 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήλπιζε σε μία πιο αισθητή πτώση των τιμών, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έρχεται αντιμέτωπη με την εκτίναξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990. Ήταν άλλωστε η μεγαλύτερη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων που έχει γίνει έως σήμερα, ξεπερνώντας ακόμη και τις αμερικανικές παρεμβάσεις του 2011 ( όταν οι τιμές είχαν πάρει φωτιά εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη) και του 1991 κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου». 

Γιατί λοιπόν δεν ήρθε η προσδοκώμενη πτώση; Οι επενδυτές ουσιαστικά φοβούνται ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών ΟΠΕΚ+ θα «απαντήσει» στην παρέμβαση των ΗΠΑ ακυρώνοντας τα δικά του σχέδια για αύξηση της προσφοράς στην αγορά. Ήδη ο υπουργός Ενέργειας των ΗΕΑ έδωσε μία «γεύση» των προθέσεων, σχολιάζοντας πως μετά την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν βλέπει τον λόγο να αυξήσουν οι χώρες του Κόλπου την παραγωγή τους. 

naftemporiki.gr